Επειδή είναι προνόμιο να γερνάς...

Ενημέρωση για την λειτουργία του προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης ψυχογηριατρικής υποστήριξης (Ο.Π.Ψ.Υ.)

Το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης στο οποίο συμμετέχει το Κέντρο Υγείας Άνδρου, (μέσω της δ/ντριας Ε. Λιαποπούλου), ολοκλήρωσε το εξάμηνο πιλοτικής λειτουργίας του στο τέλος Οκτωβρίου 2022 και έχει ήδη λάβει παράταση για ένα έτος, υπό την έγκριση και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Απευθύνεται σε κατοίκους της Άνδρου, ηλικίας 60 ετών και άνω με δυσκολίες στη μνήμη, τη διάθεση και αγχώδη συμπεριφορά. Σκοπός του είναι η παροχή ειδικών υπηρεσιών πρόληψης, διάγνωσης και εξατομικευμένης θεραπευτικής παρέμβασης, διασυνδέοντας τους ασθενείς των υπηρεσιών υγείας απομακρυσμένων περιοχών, με εξειδικευμένες μονάδες.

Το Κέντρο Υγείας Άνδρου, (υπεύθυνη η Κοινωνική λειτουργός, Μ. Αλεξάκη), είναι διασυνδεδεμένο με την Ψυχιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο με επικεφαλής τον Ανδριώτη Καθηγητή Ψυχιατρικής Αντώνη Μ. Πολίτη.

Το πρόγραμμα λειτουργεί σε 8 Κέντρα Υγείας στην Ελλάδα. Στη διάρκεια του πιλοτικού εξαμήνου στην Άνδρο, 59 άτομα έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, 42 γυναίκες και 17 άντρες. Από αυτούς 43, (72,8%) ανέφεραν δυσκολίες στη μνήμη, ενώ στους 18 (30,5%) επιβεβαιώθηκαν νοητικά προβλήματα. Σε 21 άτομα (35,5%), αναγνωρίζεται καταθλιπτική συμπτωματολογία,  ενώ το 27% είχε ήδη διαγνωστεί με κατάθλιψη μετά την ηλικία των 50 ετών. Σε 12 άτομα (20,3%) εντοπίζεται δυσλειτουργικό άγχος, ενώ 20 (33,8%) παραπονούνται για δυσκολίες στον ύπνο. Σε ότι αφορά τα παθολογικά τους προβλήματα, το 67% παίρνει φαρμακευτική αγωγή για αρτηριακή υπέρταση, το 29% για αρθρίτιδα, το 33% για σακχαρώδη διαβήτη, και το 45% για δυσλιπιδεμία. Από τους 59 οι 32 παρακολουθούνται ήδη με διαδικτυακά ραντεβού από ψυχίατρο και 7 βρίσκονται υπό την εποπτεία της κοινωνικής λειτουργού.

Η λειτουργία του προγράμματος στο νησί μας, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας και η εξατομικευμένη προσέγγιση ανεβάζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Άνδρου που επιθυμούν να διερευνήσουν συμπτώματα που τους ανησυχούν, ενώ η συστηματική απεικόνιση των προβλημάτων αποτελεί τη βάση για τον σχεδιασμό περαιτέρω ενεργειών. Με την ελπίδα να μπορέσουμε μέσα από αυτό το έργο αυτό να βοηθήσουμε όσο το δυνατό περισσότερους συντοπίτες μας, ευχόμαστε Καλές Γιορτές σε όλους και η Νέα Χρονιά να μας βρει υγιείς και χαρούμενους.

Επειδή είναι προνόμιο να γερνάς...

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.