Ένα βιβλίο για τον Μολιέρο και ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου

Εντυπωσιάστηκαν οι καλεσμένοι θεατές της Σύρου, οι οποίοι κατέκλυσαν στην κυριολεξία, στις 7 Δεκεμβρίου το Θέατρο «Απόλλων», προκειμένου να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου της Δρ Ευτυχίας Νικολακοπούλου «Θεατρικές παραστάσεις του Μολιέρου στη Σύρο τον 19ο αιώνα (1866-1900) προϊόν μεταδιδακτορικής έρευνας στο Τμήμα Θεατρολογίας του Εθνικού  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών που τυπώθηκε από τις εκδόσεις Οσελότος το 2022 στα 400 α γενέθλια του Γάλλου δραματουργού Μολιέρου.

Η υποδοχή του κοινού έγινε με διαφάνειες που τις συνόδευε η λεπτή μουσική του Ζαν Μπατίστ Λυλί Γάλλου συνθέτη ιταλικής καταγωγής, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εργαζόμενος στην αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ΄ .

Την  ξεχωριστή αυτή τιμητική βραδιά της  Ευτυχίας Νικολακοπούλου που  έγινε υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών ΙFG, άνοιξε ο  Πρόεδρος του Θεατρικού Ομίλου Σύρου «Ο Σουρής» και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου κ. Γιάννης Δεσύπρης. Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Πρόξενος της Γαλλίας στη Σύρο  κ. Γεώργιος Ευριπιώτης ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρέσβη της Γαλλίας και  διάβασε την  επιστολή που απηύθυνε  στην Ελληνίδα ερευνήτρια χαρακτηρίζοντάς την ως συγγραφέα σπεσιαλίστα του Μολιέρου.

Ακολούθησε η ομιλία του κ.  Δημάρχου Ερμούπολης-Σύρου κ. Νικόλαου Λειβαδάρα και η ομιλία του πρώην Δημάρχου  Σύρου- Ερμούπολης κ. Γιάννη Δεκαβάλλα. Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο κ. Διονύσιος Μεσσάρης,  Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ.

Η παρουσία όλων των ομιλητών, και η διάλεξη της συγγραφέως ενθουσίασαν με την λεπτομερή αφήγηση των θεατρικών παραστάσεων του Μολιέρου τον 19ο αιώνα. Μάθαμε με έκπληξη ότι ο Μολιέρος παιζόταν στη Σύρο από 15 περίπου περιοδεύοντες θιάσους εκείνης της εποχής τα ονόματα των οποίων ήταν μέχρι σήμερα άγνωστα. Ακούστηκαν τα έργα του Μολιέρου που ανέβηκαν στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αλλά και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την επικράτηση των μολιερικών κωμωδιών στην Σύρο. 

Στο τέλος της ομιλίας  της  η συγγραφέας  πρόσφερε ένα βιβλίο στην Πρόεδρο του Θεατρικού Ομίλου Άνδρου κα Σταματία Χλή και ανακοίνωσε στο κοινό ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις εκείνης της βραδιάς, θα διατεθούν υπέρ του Θεάτρου «Απόλλων». 

Ένα βιβλίο για τον Μολιέρο και ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου

Η διάλεξη έγινε με power point και συνδυάστηκε άψογα με τη θεατρική παράσταση της διασκευής της απολαυστικής κωμωδίας του Μολιέρου «Γιατρός με το Στανιό», από τον Θεατρικό Όμιλο Άνδρου. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το έργο αυτό δεν έχει ξαναπαιχτεί στη Σύρο, μολονότι ο Θίασος Σούτσα-Βονασέρα το είχε υποβάλλει για έγκριση στον έλεγχο του θιάσου του, για σύνολο παραστάσεων από τις  27 Μαρτίου έως τις 22 Μαΐου του 1866.

Ένα βιβλίο για τον Μολιέρο και ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου

Οι ηθοποιοί είχαν ήδη δώσει παραστάσεις στο νησί τους, την Άνδρο, και κατάφεραν να υποδυθούν άριστα τους ρόλους τους. Ο Θοδωρής Κουλούρης  ερμήνευσε έξοχα τον ψευτογιατρό με το πρωτότυπο μολιερικό όνομά του Σγαναρέλος, η Αντωνία Ροδαμανάκη   τη  ραδιούργα   Σταματίνα, ο Γιώργος Τικόπουλος τον αεικίνητο  Παπαρδέλα, ο Δημήτρης Μαμάης τον ζόρικο Μπομπάρδα, ο Αντώνης Χαλάς τον σπίθα Μπαζαστόκο, η Χρυσαυγή Στράντζαλη την εκρηκτική παραμάνα Ζαμπέτα, ο Νίκος Παντζόπουλος τον αφελή Μαστραπόστολο,   ο Άγγελος Παπαϊωάννου τον απτόητο Τουρλουμπούκη, ο Γιαννούλης Πέτσας τον νεαρό Ανδρέα, ο Λίκαι Άλντι τον Στραβοκούμπη και η Ελένη Μπαλαμπάνη την γλυκιά Ευανθία.

Τα σκηνικά και η αφίσα ήταν του Νικόλαου Παντζόπουλου, η μουσική επιμέλεια με τη μεσαιωνική μουσική, της Αμαλίας Τηνιακού, το βεστιάριο ήταν του ΘΟΑ, η σκηνοθεσία των Αντώνη Χαλά – Γιώργου Τικόπουλου και η επιμέλεια ήχου και φωτισμού του Γιαννούλη Πέτσα.

Όπως είναι γνωστό, η φαρσοκωμωδία του Μολιέρου «Γιατρός με το Στανιό» αποτελεί, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το 12ο κατά σειρά έργο του Μολιέρου που παίχτηκε για πρώτη φορά στη Σύρο από  το θίασο της Άνδρου και χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό συνεργάτη κ. Γιάννη Δεσύπρη για την διοργάνωση, την προετοιμασία, την συμπαράσταση, τις καθημερινές υποδείξεις και τις συμβουλές του, τον συντονισμό και την φροντίδα κάθε λεπτομέρειας της παρουσίασης του βιβλίου μου, που έδωσε χάρη και μεγαλείο σ’ αυτή την ξεχωριστή γιορτή για την επέτειο των 400ων γενεθλίων του Μολιέρου.

Ο γνωστός σε όλους μας «συριανός καλλιτέχνης του Θεάτρου επί 40 χρόνια» είχε και την πρωτότυπη ιδέα να προσκαλέσει και να φιλοξενήσει τον Θεατρικό Όμιλο της Άνδρου  με έξοδα  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με την έγκριση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιου Λεονταρίτη. Τον ευχαριστούμε θερμά για την ευαισθησία του.

 Κλείνοντας, θέλω να ελπίζω ότι η βραδιά της 7ης Δεκεμβρίου 2022  θα μείνει αλησμόνητη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Γιάννη Δεσύπρη και σε όλους τους συντελεστές, τους προσκεκλημένους ομιλητές, και τους θεατές. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Μπάμπη Κουλούρα για την βιντεοσκόπηση της βιβλιοπαορυσίασης.

Κείμενο: Ευτυχία Νικολακοπούλου

Photo: Δημήτρης Βαμβακούσης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.