Η παρούσα ανάρτηση ολοκληρώνει την ενημέρωσή μου σχετικά με τα όσα έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο της 19ης Ιανουαρίου 2023 διαδικτυακά, όπως θεωρώ πως έχω υποχρέωση να κάνω προς γνώσιν όλων των συμπολιτών μας, είτε αυτοί με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, είτε έχουν εμπιστευτεί άλλους συναδέλφους μου.

Αρχικά, μαζί με όλους τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, ψήφισα να έρθει το θέμα της χρηματοδότησης των 2.800.000 ευρώ σε τακτική συνεδρίαση, ώστε να ενημερωθούμε και να είμαστε σε θέση όλοι να αποφασίσουμε και βεβαίως να ψηφίσουμε το  πλέον καλύτερο και συμφέρον για την Άνδρο μας. Όμως, η συνασπισμένη συμπολίτευση είχε αποφασίσει,  αφού πέρασε το θέμα από την οικονομική επιτροπή με 3 ψήφους θετικές και 1 αρνητική, να το φέρει σε έκτακτη συνεδρίαση.

Το ότι ζητήσαμε το αυτονόητο, αυτό που είναι νόμιμο, προφανώς έκανε όλους τους να είναι εκνευρισμένοι και σίγουρα εναντίον μας. Έτσι μόνο μπορώ να εξηγήσω, και ως ένα βαθμό να δικαιολογήσω, την απαράδεκτη συμπεριφορά του προέδρου του Δ.Σ., κ. Μπάλα και του ιδίου του δημάρχου, κ. Λοτσάρη.

Όταν ζήτησα να ενημερώσω το σώμα για τρία θέματα που με αφορούσαν, ο πρόεδρος με διέκοπτε και  σχεδόν δεν με άφηνε να μιλήσω, καλύπτοντας αυτά που έλεγα με την δική του ομιλία.  Έκρινε δε την παρουσία μου ως προέδρου σε συμβούλιο, που είχαμε κάνει χωρίς την παρουσία του, χαρακτηρίζοντάς με ως «άσχετη». Πριν ολοκληρώσω, μάλιστα, ζήτησε και μου έκλεισαν το μικρόφωνο (αν κάποιος δει το συμβούλιο στο διαδίκτυο, φαίνεται ότι μιλάω, ενώ δεν ακούγομαι). Αυτή η φίμωση, στην καλύτερη περίπτωση, παραπέμπει σε άλλες εποχές και πολιτικές καταστάσεις.

Είπατε, κ. Μπάλα, κατά λέξη: «βαρέθηκα την ασχετοσύνη σας». Θεωρείτε τέτοιου είδους εκφράσεις και χειρότερες που έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, εκφράσεις που πρέπει να χρησιμοποιεί ένας πρόεδρος με «ακέραιο χαρακτήρα, έκδηλο αίσθημα δικαιοσύνης και δημοκρατική προσήλωση, συναινετικός και συμβιβαστικός, που λειτουργεί για όλους τους πολίτες και όχι μόνον για τον δήμαρχο και την παράταξή του», προσόντα και ικανότητες που διαβάζουμε ότι πρέπει να διαθέτει ένας πρόεδρος; Από την άλλη καυχηθήκατε, και σε κάθε συμβούλιο δεν χάνετε την ευκαιρία να καυχιέστε, πως έχετε διατελέσει τόσες φορές πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου…

Ίσως οι συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν όλοι ότι ο πρόεδρος δεν εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες, αλλά από την παράταξη του δημάρχου. Να ενημερώσω, μάλιστα, πως στις τελευταίες εκλογές η παράταξη της οποίας ηγηθήκατε έλαβε συνολικά 300 ψήφους από όλη την Άνδρο, λιγότερες από όσες είχα πάρει ακόμα και εγώ η «άχρηστη» μόνη μου.

Εγώ θα καυχηθώ για κάποια, και αυτό μόνον και μόνον διότι αισθάνομαι ότι βάλλομαι προσωπικά. Θα καυχηθώ γιατί ήμουν κόρη πολύ αξιόλογων ανθρώπων, τους οποίους αγαπούσα και φρόντιζα μέχρι το τέλος τους. Θα καυχηθώ γιατί όλη την αγάπη και φροντίδα την μοιράστηκα με την αδελφή μου, τον αδελφό μου και τα εγγόνια τους, με τους οποίους συνεχίζουμε να είμαστε μία δεμένη και ιδιαίτερα αγαπημένη οικογένεια. Θα καυχηθώ γιατί είμαι καλή σύζυγος ενός εξαιρετικού άντρα, που ήταν ναυτικός. Θα καυχηθώ γιατί αποκτήσαμε δύο υπέροχους γιους, οι οποίοι έγιναν επιστήμονες με το ΑΙΜΑ που έδωσε ο άντρας μου από το επάγγελμά του ως ναυτικός, και που τους μεγάλωσα το περισσότερο διάστημα μόνη μου, όπως όλες οι σύζυγοι των ναυτικών (τονίζω το αίμα γιατί ο ναυτικός βγάζει τον μισθό του με αίμα). Θα καυχηθώ γιατί τα παιδιά μου έγιναν επιτυχημένοι επαγγελματίες με την σκληρή εργασία τους. Δεν θα καυχηθώ, όμως, για την όποια προσφορά μου στα κοινά και στην αγαπημένη μας Άνδρο, καθώς αυτό το θεωρώ αυτονόητο και δεδομένο.

Λίγο πριν το τέλος του συμβουλίου την σκυτάλη από τον κ. Μπάλα παρέλαβε ο κύριος δήμαρχος, συνεχίζοντας την ίδια αγενή και απαξιωτική συμπεριφορά  απέναντί μου.

Αρχικά, δικαιολογώντας την παραπομπή μου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για τις τρεις συνεχείς απουσίες μου σε περσινά συμβούλια κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, με το υποτιμητικό επιχείρημα ότι δεν «αξιώθηκα ούτε το κουμπί να πατήσω», συνέχισε, σχεδόν εμμονικά, να με αποκαλεί «άχρηστη πολιτικά», ακόμα και εν απουσία μου όταν αναγκάστηκα να αποχωρήσω από το διαδικτυακό συμβούλιο.

Διερωτώμαι, λοιπόν: έχετε αυτό το δικαίωμα να μιλάτε έτσι, κ. δήμαρχε, σε μία συνάδελφό σας, γυναίκα και μάλιστα μεγαλύτερή σας;

Μήπως δεν σας έχω σεβαστεί όλα αυτά τα χρόνια κατά τη θητεία σας ως δήμαρχος; Μήπως δεν σας αποκαλώ πάντα «κύριε δήμαρχε»; Μήπως δεν σας μιλάω πάντα στον πληθυντικό και με τον απαιτούμενο σεβασμό ως οφείλω προς τον θεσμό του δημάρχου;

Όντως έγινε το συμβούλιο αυτό για την αναπτυξιακή. Όντως η αποκεντρωμένη διοίκηση  το ακύρωσε. Έγινε, όμως, γιατί ίσως εσφαλμένως θεωρήσαμε ότι έπρεπε να γίνει, μα δεν λοιδορήσαμε, δεν κατηγορήσαμε και δεν απαξιώσαμε κανένα.

Ίσως αν το συμβούλιο αυτό είχε γίνει δια ζώσης, να μην είχε τα λάθη που μου επιρρίπτετε και εγώ η «άχρηστη πολιτικά» τα αποδέχομαι. Εάν είχα την βοήθεια του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου και την βοήθεια των συναδέλφων μου με την παρουσία τους στον ίδιο χώρο, να μην είχαν γίνει τα όποια λάθη. Εξ άλλου, κύριε δήμαρχε, όπως ανέφερα ανωτέρω, δεν καυχήθηκα ποτέ για την εμπειρία μου ως πρόεδρος. Ήταν η πρώτη φορά που εκτέλεσα τα καθήκοντα του προέδρου ως αντιπρόεδρος που είμαι, αν και θα ήθελα να  σας θυμίσω ότι σε ένα από τα προηγούμενα και πρόσφατα συμβούλια, που εν απουσία του προέδρου, εκτέλεσα πάλι τα καθήκοντά του, χαριτολογώντας με συγχαρήκατε για το ότι ήταν ένα από τα πιο ήρεμα συμβούλια που είχαν ποτέ διεξαχθεί, αν και δεν πραγματοποιήθηκε τυπικά λόγω μη απαρτίας, όμως έγινε η σημαντική ενημέρωση για το χωροταξικό της Άνδρου.

Κύριε δήμαρχε και κύριε πρόεδρε του Δ. Σ., θα μου επιτρέψετε ακόμα μία ερώτηση, την οποία σας μεταφέρω εκ μέρους πολλών συμπολιτών μας.

ΓΙΑΤΙ ακόμα επιμένετε τα δημοτικά συμβούλια να γίνονται διαδικτυακά;

Δηλαδή θα παίρνουμε αποφάσεις σημαντικές για το νησί μας, θα διοικείτε το νησί μας, «πατώντας ένα κουμπί» και μόνο; Ακριβώς όπως μου είπατε ότι αυτόν τον απλό ρόλο είχα στο δημοτικό συμβούλιο και δεν το έκανα;

Μήπως ο ρόλος όλων μας είναι όντως, όχι μόνον η εκπροσώπηση των ψηφοφόρων μας με την τυπική παρουσία μας στα δημοτικά συμβούλια, αλλά με την παρουσία μας καθημερινά στο νησί μας να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα από κοντά; Μήπως τελικά περιοριζόμαστε στην παρουσία μας στα δημοτικά συμβούλια, που γίνονται μία φορά το μήνα και αυτά διαδικτυακά, ώστε να μας δίδεται η ευκαιρία να είμαστε οπουδήποτε αλλού πλην της Άνδρου και, επίσης, να δίδεται και η ευκαιρία να μας κλείνουν τα μικρόφωνα κατά το δοκούν και συμφέρον;

Πιθανόν έχετε δίκιο που με αποκαλέσατε πολιτικά άσχετη και άχρηστη… Ένας άνθρωπος που βρίσκεται σχεδόν επί μία δεκαετία στα κοινά και δεν έχει βγάλει ούτε ένα ευρώ, εργαζόμενος για τον τόπο του διαρκώς άμισθος, είτε προσφέροντας στον τομέα του πολιτισμού, είτε ασχολούμενος με την διαχείριση των αδέσποτων (υποκαθιστώντας πολλές φορές ακόμη και τον ρόλο του δήμου στον κλάδο αυτόν), μάλλον για κάποιους είναι πραγματικά άσχετος και άχρηστος πολιτικά!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.