Η Πολιτική προστασία Δήμου Άνδρου και το Λιμεναρχείο προειδοποιούν για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Ας τους ακούσουμε.

Έκτακτο δελτίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ
Ανακοίνωση, 3 Φεβρουαρίου 2023

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ, ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ”ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ” (”BARBARA”) στη χώρα μας, από την Κυριακή 05/02/2023. Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη. Όλοι οι φορείς της πολιτικής προστασίας του νησιού μας θα βρίσκονται σε επιφυλακή και πλήρη ετοιμότητα, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα προκύψουν τις επόμενες μέρες.

Παρακαλούμε οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Συγκεκριμένα:
Από την Κυριακή (05/02/2023) καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.
Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και στις Κυκλάδες, με μικρότερη όμως ένταση.
Από την Τρίτη (07/02/2023) οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ, σταδιακά θα εξασθενήσουν και στο Αιγαίο.

Συνίσταται στους πολίτες:
Να βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους είναι καθαρά.
Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.
Να αποφύγουν την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Αν βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρα, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να εγκαταλείψουν υπόγειους χώρους και να μετακινηθούν σε ασφαλές υψηλό σημείο του σπιτιού.
Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

Κατά την διάρκεια χιονοπτώσεων και παγετού:
Να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
Να ντυθούν με πολλά στρώματα από ελαφριά ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορέσουν αδιάβροχες μπότες.
Να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα τροφής και καυσίμων για θέρμανση, καθώς και επαρκή ποσότητα πόσιμου νερού.
Οι κτηνοτρόφοι παρακαλούνται να προβούν στην προμήθεια επαρκούς ποσότητας ζωοτροφών και λοιπόν εφοδίων για τα ποιμνιοστάσιά τους ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά της νήσου.

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων:
Ασφαλίστε αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες, που τυχόν έχετε αναρτήσει.
Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
Να φροντίσετε για ασφαλή αγκυροβόλιο ή απόσυρση των σκαφών.
Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Τέλος, οι δημότες καλούνται να επιδείξουν προσοχή στις μετακινήσεις τους, ειδικότερα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.
Μηχανήματα του Δήμου μας, του Επαρχείου, καθώς και του ΣΕΔΑ θα βρίσκονται σε επιφυλακή και διάσπαρτα σε καίρια σημεία του νησιού μας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
-Πολιτική προστασία Δήμου Άνδρου: 6945263277 – 6947576119
-Αστυνομία: 2282022307
-Λιμεναρχείο: 2282022250
-Πυροσβεστική: 2282042199
-Κέντρο Υγείας: 2282360001
-ΕΚΑΒ: 6972800760
-Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: 213510932-3 και  https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΑΝΔΡΟΥ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ

ΘΕΜΑ: «Αυξημένη προσοχή λόγω έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».
1. Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με πρόγνωση της Ε.Μ.Υ., από την Κυριακή 05-02-2023, θα αναπτυχθεί το έκτακτο καιρικό φαινόμενο με την ονομασία «ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ» και στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων. Πιο συγκεκριμένα, ψυχρές αέριες μάζες από την Βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και αναμένεται βαθμιαία σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, με ισχυρό παγετό και κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις καθώς και
θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι έντασης 8 με 9 μποφόρ.

2. Ως εκ τούτου παρακαλούμε για την αυξημένη προσοχή, εγρήγορση και λήψη από τους ιδιοκτήτες-κυβερνήτες ορμούντων πλοίων/σκαφών, όλων των αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια τους, για τη διατήρηση θέσης πρόσδεσης και αγκυροβολίας τους, και τη συνεχή παρακολούθηση θέσης όλων των παροπλισμένων, εγκαταλελειμμένων, επικίνδυνων, επιβλαβών πλοίων ή/και σκαφών, για την αποφυγή κινδύνων παράσυρσής τους. Συνιστάται αυστηρά όπως μικρά πλοία, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σκάφη, και
ναυταθλητικοί όμιλοι να αποφύγουν δραστηριοποίηση κατά το χρόνο εξέλιξης των ανωτέρω ισχυρών καιρικών φαινομένων. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 1 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα αριθ. 20 (Β΄1929/2018), σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και όταν υφίσταται μειωμένη ορατότητα, απαγορεύεται η διενέργεια θαλάσσιων μέσων  αναψυχής.

3. Αναφορικά με την εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, οι ενδιαφερόμενοι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές και τα ναυτικά πρακτορεία για την περίπτωση επιβολής απαγορευτικού απόπλου λόγω των ως άνω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

4. Τοπικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για τη δημοσίευση της εν λόγω ανακοίνωσης προς ενημέρωση των αναγνωστών τους.

Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ
Αντιπλοίαρχος Λ.Σ ΘΕΟΧΑΡΗΣ Γ. Ιωάννης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.