Άνδρος της ζωής μας: Η «ζωή» τραβά την ανηφόρα

Πρέπει και μπορεί να πάει μπροστά ο τόπος μας… 

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΠΑΚΗΣ

Το μακρινό 2014, τέτοια εποχή ανταποκρινόμενοι σε μια πραγματική ανάγκη όπως τότε είχε διαμορφωθεί μια ομάδα θα έλεγα τολμηρών ενεργών πολιτών με όραμα και απόψεις,  αντίθετοι φαινομενικά με την υφέρπουσα τότε λογική δημιουργήσαμε μια νέα δημοτική παράταξη, νέα κυριολεκτικά σε όλα με το όνομα η «Άνδρος της Ζωής μας», δική μου πρόταση που έγινε αποδεκτή από όλους.

Η παράταξη από την αρχή λειτούργησε με δημοκρατικότητα και πνεύμα συνεργασίας παραμένοντας καθόλη τη διάρκεια σταθερή, συνεπής  και καταξιωμένη  στη συνείδηση των σκεπτόμενων πολιτών με απόψεις και θέσεις που απασχόλησαν και απασχολούν όσους αγαπούν την Άνδρο, είτε συμφωνούσαν, είτε διαφωνούσαν μαζί μας.

Μπορεί να μη γίναμε δημοτική αρχή, όμως διαδραματίσαμε  ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τοπικής πολιτικής πραγματικότητας, κατορθώνοντας με το δομημένο και σοβαρό πολιτικό μας λόγο να μας ακούν  όλοι, να  επηρεάζουμε ουσιαστικά  τα τοπικά πολιτικά δεδομένα ανεξάρτητα από τις θέσεις και τις αποφάσεις των δύο διαδοχικών διαφορετικών δημοτικών αρχών με αποτέλεσμα να αποκτήσουμε διαχρονικά φανατικούς εχθρούς αλλά και φίλους και εσχάτως να αποτελούμε τον μοναδικό εν δυνάμει εχθρό του σημερινού παραγοντικού καθεστώτος.

Και όλα αυτά  γιατί παραμείναμε σταθεροί από την αρχή στις θέσεις μας τις απόψεις μας και τη λογική μας, που πιστεύουμε ότι εκφράζει μεγάλο μέρος της ανδριώτικης κοινωνίας, ανεξάρτητα αν μας ψηφίζει ή όχι.

Σήμερα, έχουμε μια δημοτική αρχή με πρωτοφανή αυταρχικό τρόπο λειτουργίας του Δ.Σ. (ειρωνίες, τακτικισμούς, ύβρεις κ.α.), που διαχειρίζεται τις τύχες της Άνδρου σε ένα μόνιμο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης από την έναρξη σχεδόν της θητείας της, με πρώτο μέλημα τη διαχείριση αφειδώς δημόσιου χρήματος με αδιαφανείς κυρίως απευθείας αναθέσεις. κ.λπ. βασισμένη επί το πλείστον σε εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Κύριο μέλημα τους, το μπάλωμα και όχι η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, η σκανδαλώδης επικοινωνιακή διαχείριση με κορωνίδα τη «γνωστή για την αντικειμενικότητα» της τοπική ιστοσελίδα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς όραμα, αγνοώντας ταυτόχρονα τα μεγάλα πραγματικά προβλήματα του τόπου, όπως: ανεμογεννήτριες, χωροταξικό, έλλειψη βασικών υποδομών, συρρίκνωση του ντόπιου πληθυσμού, εγκατάλειψη αγροτικής παραγωγής κ.α. Τα όποια λίγα πράγματα γίνονται σε κάποια μέρη του νησιού, βασίζονται κυρίως σε δωρεές με εμφανή την απουσία χρηματοδοτήσεων από το δήμο. Για να μη μιλήσουμε για τη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων αγνώστων χορηγών, συνήθως για άρτον και θεάματα  μέσα από κρυφές συνεννοήσεις, εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου,  με άγνωστο το πραγματικό τίμημα για τον τόπο και την προοπτική του.

Σύντομα θα έχουμε δημοτικές εκλογές. Η συντριπτική πλειοψηφία των διαχρονικά μόνιμων τοπικών παραγόντων συσπειρώνονται γύρω από τη ροή του χρήματος που διαχειρίζεται η σημερινή δημοτική αρχή, παραμερίζοντας φαινομενικά τις πραγματικές αντιθέσεις τους  ακόμη και τις όποιες προσωπικές διαφορές. Είναι σίγουρο ότι αυτό δε θα διαρκέσει πολύ και έχει ως στόχο τον εγκλωβισμό των ανυποψίαστων πολιτών σε μια άγονη  αντιπαράθεση με τον πρώην δήμαρχο, κατηγορώντας τον για ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα με τον οποίο, όμως,  όλως περιέργως στη προηγούμενη δημοτική περίοδο ήταν όλοι συνεργαζόμενοι για να αποδομήσουν ομοίως, τον προηγούμενο δήμαρχο, τον αείμνηστο Γιάννη Γλυνό, στο όνομα του οποίου εκλέχθηκε ο νυν δήμαρχος κ. Λοτσάρης, φθάνοντας στο σημείο να τον αποκαλεί μέντορα του.

Και για όλα αυτά φταίει η «Άνδρος της Ζωής μας» «το Μάτι», ο Γιάννης Καπάκης και η παρέα του. Αν μπερδευτήκατε εμείς δε φταίμε. Φταίει η πραγματικότητα.

Ο δε πρώην δήμαρχος δε δείχνει να έχει διδαχθεί κάτι από όλη αυτή την ιστορία και θεωρεί ότι μπορεί να αντιμετωπίσει όλη αυτή την κατάσταση  και όλους αυτούς τους παράγοντες που αφού προηγούμενα τον ανέδειξαν και τον χρησιμοποίησαν  για να αναδειχτούν οι ίδιοι, στη συνέχεια τον υπονόμευσαν και τέλος τον ανέτρεψαν.

Εμείς όλο αυτό το διάστημα λειτουργήσαμε με βάση τις αρχές μας και τις ιδέες μας, αναδείξαμε τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα του τόπου (π.χ. ανεμογεννήτριες, δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, έλλειψη προοπτικής βιώσιμης ανάπτυξης, διαχείριση απορριμμάτων, απόλυτα εξαρτημένη μονοκαλλιέργεια τουρισμού, μεγάλη στέρηση σοβαρών υποδομών, αδιαφάνεια,  έλλειψη λογοδοσίας και σεβασμού του δημοσίου χρήματος, κακοδιοίκηση κ.λπ.), καταθέσαμε τις προτάσεις μας, θεωρούμε ότι είναι καίριο και ουσιαστικό  ζήτημα διαλόγου  με την τοπική ανδριώτικη κοινωνία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με τον ίδιο ακόμα και με περισσότερο ζήλο στη συνέχεια τόσο πριν όσο και μετά τις επόμενες εκλογές.

Αυτές οι σκέψεις και οι ανησυχίες μας με τις καθημερινές επαφές που κάνουμε με  συμπολίτες μας που δεν άγονται από συμφέροντα και υποχρεώσεις, οδηγούν στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ρεύματος από νέους δυναμικούς και άσπιλους ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν και να βοηθήσουν να ξεφύγει η Άνδρος από το τέλμα το οποίο βρίσκεται.

Σε αυτή την προσπάθεια εμείς σαν παράταξη θα είμαστε πάντα παρόντες και δυναμικοί για να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για την ανατροπή αυτής της ζοφερής σημερινής πραγματικότητας.  Άλλωστε έχουμε συνηθίσει την ανηφόρα(!) Είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα αναδειχθεί στις επόμενες εκλογές, καθώς θεωρούμε ότι την πρωτοβουλία αυτή την αντιλαμβάνεται και την αγκαλιάζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ανδριώτικης κοινωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.