"Κάντε το όπως τα Αποίκια"!

Έτσι για την Ιστορία… Η παγκόσμια ημέρα ΝΕΡΟΥ είναι η 22α Μαρτίου

  • «Τρεχάτε χωριανοί σπάσαν τα νερά, φωνάξτε την μαμήηηη…»

Χρόνια τώρα παρακολουθώ τις συζητήσεις που αφορούν στα νερά του νησιού, εκείνης της Άνδρου που λέγεται Υδρούσα, Νωναγρία και Επαγρίς .

Είναι πράγματι λυπηρό και επιεικώς για γέλια όλη η συζήτηση που γίνεται πάντα σε τρίτο πρόσωπο

Για μια ακόμη φορά ας κάνουμε σαφές ότι ο Δήμος είμαστε εμείς οι ίδιοι και στο ερώτημα τι κάνουμε εμείς για τα νερά η απάντηση είναι «Δήμος δεν κάνει τίποτα είναι ανάλγητοι και κοπρίτες…»

Κι όμως τυχαία πρόταση για μικρές λιμνοδεξαμενές στην διαδρομή των ρεμάτων και όχι μόνον είναι ικανή να προκαλέσει επανάσταση αντίστοιχη του 1821. Και αυτό γιατί στον τόπο μας συχνάζουν κάτι «περίεργοι» τύποι οι οποίοι θεωρούνται κορυφαίοι στον τομέα αυτό παγκοσμίως και τους οποίους εμείς ως παντογνώστες απορρίπτουμε η και χλευάζουμε ακόμη…

Εξηγούμαι λοιπόν:

Οι τύποι αυτοί έχουν εδώ και χρόνια καταθέσει προτάσεις δημιουργίας μικρών λιμνοδεξαμενών και εφαρμογές εξοικονόμησης νερού. Οι προμελέτες αυτές αραχνιάζουν στα γραφεία των διοικούντων και μεταφέρονται από τετραετία σε τετραετία μέχρι να λησμονηθούν. Η διοίκηση αναλώνεται στο να δημιουργεί η να συντηρεί δίκτυα ύδρευσης ανεξάρτητα εάν σε λίγα χρόνια δεν υπάρχει νερό για τα δίκτυα.

Προσωρινή λύση; Οι γεωτρήσεις μέχρι να πιάσουμε θάλασσα… Και τότε θα κλαίμε όλοι μαζί πάνω από το χυμένο γάλα.

Τα πράγματα είναι απλά και μας τα δίδαξαν στα Αποίκια. Δύο χρόνια πριν ο πρόεδρος πήρε τα χρήματα από την ΣΑΤΑ που δικαιούται, ενεργοποίησε τοπικές ιδιωτικές δυνάμεις και πήρε τα βουνά να ξορκίσει το κακό. Που; Εκεί που είναι οι πηγές του χωριού.

"Κάντε το όπως τα Αποίκια"!

Οι πηγές που είχαν να τις επισκεφθούν τουλάχιστον 10 χρόνια. Οι πηγές που είχαν φράξει. Οι πηγές που είχαν μπαζωθεί. Οι πηγές που χορταριάσει και το νερό «ελεύθερο και ωραίο» έτρεχε στις πλαγιές του βουνού… διασκεδάζοντας την «ανεξαρτησία του» εκτός δεξαμενής αφού το δίκτυο αλλού είχε ξεκουμπώσει και αλλού καταστραφεί από πυρκαγιές ή άλλες αιτίες.

«Γεια σου βρε Κοντομαριά με τα ωραία σου!» 

Η δεξαμενή με τα χρόνια και την αδράνεια είχε γίνει σουρωτήρι και όσο νερό έμπαινε ακόμη και από τις γεωτρήσεις που λέγαμε, έρρεε μέρα νύχτα από τις «ωραιότατες» τρύπες πέριξ της δεξαμενής. Μέσα στην δεξαμενή είχαμε καθημερινό πάρτι από διάφορους επισκέπτες που είτε τους άρεσε ή βρισκόταν κατά λάθος να επιπλέουν πνιγμένοι στα νερά ή στον πάτο της δεξαμενής.

Σκεφτείτε το λίγο: «Τόσο νερό !!! και το χωριό το καλοκαίρι να λέει το νερό …νεράκι»

Βεβαίως η κουβέντα συνέχιζε πάντα σε Γ΄ πρόσωπο «Αυτοί οι τενεκέδες στη διοίκηση φταίνε που δεν κάνουν τίποτα» Πάντα οι άλλοι. Ποτέ Εμείς.

Ο πρόεδρος -για να μην ξεστρατίζει η κουβέντα- αφού πήρε τα βουνά και αφού εξασφάλισε την ΣΑΤΑ που δικαιούται ξεκίνησε ως Λούκι Λουκ με τον Ραταπλάν να τρέχει από ραχούλα σε ραχούλα και μαζί με άλλον «αρπαγμένο», ξεκίνησαν να αποκαταστήσουν τις πηγές

Δηλαδή: Τις καθάρισαν, δημιούργησαν  νέα ή αποκατέστησαν τα σπασμένα φρεάτια και … στράτα την στρατούλα βρήκαν και ένωσαν τους σωλήνες του δικτύου στον συλλέκτη και από εκεί στην δεξαμενή )

Ο πρόεδρος … «γάτα» είχε εξασφαλίσει οικονομική ενίσχυση από «εγχώριες δυνάμεις και  αλλοδαπά κεφάλαια» και έβαλε μπρος την δεξαμενή.

Την καθάρισε, περιποιήθηκε της πληγές της (τρύπες ), την στεγάνωσε με ό,τι πιο σύγχρονο της τράβηξε και ένα πεταχτό σοβάτισμα την γαλάκτισε, έφτιαξε τις μπουκαπόρτες για να κόψει τον βήχα και της περατζάδες στους διάφορους επισκέπτες παρτάκηδες

Ωωωω του Θαύματος! Σε μισή μέρα η δεξαμενή 400μ3 γέμισε τρεχούμενο νερό από της πηγές παρακαλώ,

Έτσι οι γεωτρήσεις πήγαν διακοπές για να …ξεκουραστούν. 

"Κάντε το όπως τα Αποίκια"!

Η «γάτα» -που λέγαμε πιο πάνω-  δεν σταμάτησε. Πήρε «σβάρνα» όλο το δίκτυο μετά την δεξαμενή και ως άλλος Ηρακλής Πουαρό έψαχνε διαρροές, ξεκουμπώματα,  φθορές και κάτι πονηρούς που το βράδυ άφηναν το λάστιχο ανοιχτό για της ντομάτες και τα αγγούρια που θέλουν μπόλικο νερό. 

Έτσι, χωρίς να ανοίξει μύτη αποκαταστάθηκε όλο το δίκτυο ύδρευσης στο χωριό Αποίκια.

Όλα αυτά με μια σταγόνα δράσης από τον πρόεδρο, λίγη καλή διάθεση από μερικούς, πολλή κακή διάθεση από ολίγους ( γενικώς ), ανάθεμα για την διοίκηση και αδιαφορία από τους πολλούς!

Αυτή η μικρή ιστορία 100%πραγματικη μας διδάσκει ότι χρειάζεται μια απόφαση, ένας συντονισμός 3-4 ζευγάρια γερά μπράτσα, ένας πεπειραμένος τεχνίτης σχετικός με τα νερά, την ΣΑΤΑ που δικαιούται το χωριό, συμμετοχή όλων για την συγκέντρωση περαιτέρω χρηματοδότησης (εφόσον χρειαστεί) και το νερό του χωριού επανέρχεται χωρίς παρελάσεις και ντουντούκες.

Άρα ο δρόμος είναι απλός: Πηγές, σωλήνες, δεξαμενή, δίκτυο του χωριού. Προσοχή στην κατανάλωση (ΟΧΙ ΣΠΑΤΑΛΗ).

Τόσο απλά! Και όπως έλεγαν η παλαιότεροι «εάν δεν βρέξεις τον κ… σου ψάρια δεν τρως».

Κλείνοντας, προτείνω μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Β. Πισσία για να μας ενημερώσει για το χρυσάφι του νησιού που πάει στην θάλασσα, όταν εμείς ανοίγουμε γεωτρήσεις και δεν περπατάμε 500 μέτρα να καθαρίσουμε τις πηγές και να στεγανώσουμε την δεξαμενή του χωριού.

Αφορμή για αυτό το σημείωμα μου έδωσε η ανάρτηση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Στραπουργιών Λαμύρων, Μεσαθουρίου Υψηλού Άνδρου «Ο Άγιος Νικόλαος» για αναστολή στης γεώτρησης και η απόφαση τους να πάνε να καθαρίσουν της πηγές καθώς και η ολοκλήρωση σύνδεσης της δεξαμενής στο Αλαδινού με πρωτοβουλία του συλλόγου και του φίλου μου Δ. Χαζάπη .

Αυτά τα ολίγα. Ρωτήστε και τον πρόεδρο (Ένας είναι ο πρόεδρος! )

Γιαννης Τσεπέρκας

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να ρωτήσετε την Αποκεντρωμένη ποια είναι η γνώμη της για τη μελέτη Πισσια καθώς και την Περιφέρεια αν έχουν στο αρχείο τους αντίγραφο αυτής. Ίσως οι απαντήσεις τους μας λύσουν την απορία γιατί τα νερά της Άνδρου καταλήγουν στη θάλασσα και γιατί το νησί μετατρέπεται σε ένα απεραντο σουρωτηρι.

  2. Μια σταγόνα δράση με πολλή ψυχή και ο πολλαπλασιαστής σε τόννους !

    Σεβασμός

  3. “Άρα ο δρόμος είναι απλός: Πηγές, σωλήνες, δεξαμενή, δίκτυο του χωριού.”
    Το μόνο που λείπει είναι το όνομα του ανθρώπου που θα κάνει αυτό τον έλεγχο !!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.