Η σημερινή ημέρα, η 10η Μαΐου θα έπρεπε να γιορτάζεται πανηγυρικά στην Άνδρο μιας και είναι η επέτειος της Κηρύξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως όταν ο Θεόφιλος Καΐρης ύψωσε τη σημαία της Επαναστάσεως στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

10 Maiou 1821-2

Μπορεί σήμερα να μην γίνεται καμιά εορταστική εκδήλωση για το σημαντικό αυτό γεγονός, όμως το 1992 δάσκαλοι από το τότε εξατάξιο Δημοτικό σχολείο Χώρας οργάνωσαν γιορτή που από όσα διαβάζουμε στο πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά φροντισμένη. Το ρεπορτάζ της εκδήλωσης αποτύπωσε το περιοδικό Ανδριώτικοι Αντίλαλοι (Περιοδική έκδοση, Τεύχος 29 Μάιος – Ιούνιος 1992) 

10Maiou 1821

Εορτάσθηκε η 10η Μαΐου 1821 στην Άνδρο

“Ανδριώτικες Ιστορικές Μνήμες” ήταν ο γενικός τίτλος της εκδήλωσης που παρουσίασε το εξαθέσιο δημοτικό σχολείο της πόλης Άνδρου, στις 10 Μαΐου 1992.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκαμαν οι εκπαιδευτικοί Γεώργιος Σαλταφέρος, Φρειδερίκη Τόττα και Δέσποινα Χατζόγλου, ενώ τους κύριους ρόλους του έργου είχαν μαθητές και μαθήτριες του αναφερόμενου Δημοτικού Σχολείου. Ο Δήμος Άνδρου παραχώρησε ευγενώς, από το Ναυτικό μουσείο της Ανδριώτη και παλιές ενδυμασίες και την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου. της Ανδριώτη τις φορεσιές της περιοχής κορθίου, που  χρόνο στα του ΙΘ αιώνα, παραχώρησαν ευγενικά οι κυρίες Αδαμαντία Ταλιέρη και Βιολέττα Γιαννίση. Οι χορογραφίες ήταν της κ. Κατερίνας Γεωργάτσου. 

Περί το τέλος της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ιωάννης Σταυράκογλου αφού ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η χώρα μας καθώς και στο Λειτούργημα και όχι Επάγγελμα του δασκάλου εκπαιδευτικού.

10 Maiou 1821-5

Φυσικά το περιοδικό αναφέρει τους επισήμους, αρκεί και μόνο η ανάγνωση των ονομάτων για να μας φέρει πιο κοντά στην ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’90 της Χώρας.

Στην εορτή παρέστησαν ο Παν/τος Ιωάννης Στάμος, ο Έπαρχος Άνδρου κ. Ιωάννης Πέρρος, ο Δήμαρχος κ. Λεωνίδας Βούλγαρης, ο Αντιδήμαρχος και η κ. Εμμανουήλ Βάμβουκα, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Δάσκαλοι και Καθηγητές, Προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., Προεδρεία και Εκπρόσωποι Συλλόγων και Οργανώσεων, Γονείς και Κηδεμόνες των μαθητών, όλοι οι μαθητές του Σχολείου και πλήθος κόσμου.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές της Εορταστικής Εκδήλωσης και έπαινος στον Δ/ντή του Σχολείου κ. Ιωάννη Σταυράκογλου.

Theofilos Kairis
Η προτομή του Θεόφιλου Καΐρη στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Χώρας.

Αξίζει να προσέξουμε το σχόλιο του περιοδικού στο τέλος του κειμένου: Οι “Α.Α.” (που είχαν επισημάνει και τα ΜΗΠΩΣ του, ότι πρέπει να γιορτάζεται με επισημότητα η 10η Μαΐου 1821 στην Άνδρον, ως η ημέρα ύψωσης της Επαναστατικής Σημαίας, για την απελευθέρωση του γένους μας από την Τουρκική σκλαβιά) προσφέρουν Εύγε στους συντελεστές αυτής της Εορταστικής Εκδήλωσης και εύχονται και ελπίζουν το Επαρχείον Άνδρου με τον Ανδριώτη Έπαρχον κ. Γιάννη Πέρρο (σε συνεργασία με το Δήμο, τις Κοινότητες, τις Αρχές και όλους τους Συλλόγους του νησιού) ενεργήσει τα δέοντα για τον επίσημο εορτασμό της Επετείου της 10ης Μαΐου 1821 κατά την οποία ύστερα από τον πατριωτικό λόγο του Σοφού Καΐρη υψώθηκε στο κοντάρι του Μητροπολιτικού Ι. Ναού του Αγίου Γεωργίου της πόλης Άνδρου η σημαία της επαναστάσεως και ξεσηκώθηκε όλος ο Λαός της Άνδρου εναντίον των Τούρκων κατακτητών, με ηρωική συμμετοχή και θυσίες στους κατά θάλασσαν και ξηράν απελευθερωτικούς αγώνες.

Ανδριώτικοι Αντίλαλοι (Περιοδική έκδοση, Τεύχος 29 Μάιος – Ιούνιος 1992)
Οι φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα που συνόδευε την εκδήλωση. Το 1992 τα κινητά που μόλις είχαν εμφανιστεί, ήταν στο μέγεθος τούβλου και φυσικά δεν είχαν κάμερες. Ένα επαρχιακό έντυπο ήταν δύσκολο να τυπώσει φωτογραφίες από εκδήλωση. Το άρθρο συνοδεύεται από μια δυσδιάκριτη φωτογραφία του Νειμποριού. Το κείμενο με την δική του δυναμική μια χαρά μετέφερε μέχρι τις μέρες μας όσα ήταν σημαντικά και ειδικά ένα: πόσο βασικό είναι “το Λειτούργημα και όχι Επάγγελμα του εκπαιδευτικού”. Ζήτω η 10η Μαΐου! Ζήτω η Άνδρος!

✒️ Άννα Μ. Βούλγαρη

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.