Φ.Ο.Γ.: Κύριε Δήμαρχε  σας καλούμε...

Και ενώ θεωρήθηκε ότι το θέμα είχε λήξει στον κάμπο του Γαυρίου ο Φ.Ο.Γ. με χθεσινή ανοιχτή επιστολή του καλεί τους κ.κ. Έπαρχο, Δήμαρχο και όλους τους δημοτικούς Συμβούλους να αποσύρουν σχετικό έγγραφο και να “διαφυλάξουν” την περιοχή, μετά από νεώτερες εξελίξεις που ενέσκηψαν.

Η Επιστολή

Φ Ι Λ Ο Π Ρ Ο Ο Δ Ο Σ   Ο Μ Ι Λ Ο Σ   «Τ Ο  ΓΑ Υ Ρ Ι Ο» Γαύριο 11/5/2023

Προς

ΈΠΑΡΧΟ  ΆΝΔΡΟΥ  κ. Δημήτρη  Λάσκαρη

ΔΗΜΑΡΧΟ  ΆΝΔΡΟΥ  κ. Δημήτρη Λοτσάρη

Όλους  τους  Δημοτικούς Συμβούλους

 

Κύριε Έπαρχε, Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι Σύμβουλοι

Ο σύλλογος μας έχει αναδείξει πολλές φορές στο παρελθόν προβλήματα που αφορούν την περιοχή μας αλλά και όλη την Άνδρο, δίνοντας  έμφαση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος όπως ορίζεται στο καταστατικό του.

Είναι γνωστή η ανακοίνωση μας στις  9/11/2018 προς τις αυτοδιοικητικές αρχές με θέμα την «Εγκατάσταση δύο Σιλό στην περιοχή του Κάμπου Γαυρίου της εταιρείας ΒΑΛΜΑΣ Α.Ε.»  

Σήμερα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε στο ίδιο θέμα με αφορμή την πολύ πρόσφατη ενημέρωση μας, ότι η εταιρεία ΒΑΛΜΑΣ Α.Ε  επανήλθε στο ίδιο αίτημα και αυτή τη φορά ακολούθησε την διαδικασία, κατάθεσης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) με σκοπό την έγκριση εγκατάστασης και λειτουργίας Μονάδας Ετοίμου Σκυροδέματος στον Κάμπο Γαυρίου.

Σας παραθέτουμε μια υπενθύμιση του θέματος από την ενημέρωση μελών μας που προσέφυγαν στο ΣτΕ.

 Η εταιρεία ξεκίνησε αυτή την διαδικασία παρά την Ακύρωση της πρώτης έγκρισης εγκατάστασης  (Στ Ε 2310/2020) και άδειας Δόμησης (ΣτΕ 2311/2020)  λόγω της  μη τήρησης της βασικής προϋπόθεσης να έχει προηγηθεί  η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), αλλά και με την επισήμανση ότι οι Μονάδες Μέσης Όχλησης  πρέπει απαραιτήτως να πληρούν την συμβατότητα της χωροθέτησης, κυρίως όμως να τηρούνται οι διατάξεις της ΖΟΕ Άνδρου (χρήσεις γης).

Η  εταιρεία αξιοποιώντας και αυτή τη φορά, παράτυπες, αντιφατικές και έωλες γνωματεύσεις της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Άνδρου (εγγρ. 375/3-6-2022), κατέθεσε την επίμαχη   Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στην οποία αναφέρεται  η παραπάνω  γνωμάτευση , ερμηνεύοντας κατά το δοκούν  νομοθεσίες και νομολογία προκειμένου να τεκμηριώσει την συμβατότητα εγκατάστασης στην περιοχή.

Κύριε Δήμαρχε,

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ,Δόμησης  & Περιβάλλοντος του Δήμου, της οποίας  προϊστασθε ,εξέδωσε το προαναφερόμενο  εγγρ. 375/3-6-2022 με θέμα «Επιτρεπόμενες Χρήσεις Γης» στο οποίο γνωμοδοτεί – βεβαιώνει, ότι επιτρέπεται  η εγκατάσταση της επίμαχης μονάδας στην περιοχή Κάμπος Γαυρίου

Αυτή η γνωμάτευση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με  τη θέση που εξέφρασε το  Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας /Διευθ. Πολεοδομικού Σχεδιασμού απαντώντας σε ερωτήματα που έθεσε  η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου εγρ. 59/29-01-2020,μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σχετικό  έγρ. 24492/508/8-5-2020, στο οποίο αναφέρεται ρητά  ότι  «δεν προκύπτει επιτρεψιμότητα της βιομηχανικής δραστηριότητας σε περιοχές εντός ορίων ζώνης Γ’ της ΖΟΕ  Άνδρου».

Κύριε Δήμαρχε  σας καλούμε,

  • να αποσύρετε το προαναφερόμενο έγγραφο, μετά την παραπάνω διαπίστωση.
  • να αποτρέψετε την περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα επέλθει από την λειτουργία της Μονάδας αυτής (μετάδοση σκόνης σε όλη της ευρύτερη περιοχή λόγω καιρικών συνθηκών, κυκλοφοριακή συμφόρηση από την διέλευση των φορτηγών στο λιμάνι και στους στενούς δρόμους, ιδιαιτέρως μπροστά από τα σχολεία, δημιουργία προβλήματος με την υδροδότηση του Κάμπου λόγω αυξημένης κατανάλωσης της Μονάδας, τον έντονο θόρυβο στις πλησιέστερες κατοικίες αλλά και η μετάδοση του ευρύτερα με την βοήθεια του αέρα κ.α.
  • να αποτρέψετε την εικόνα βιομηχανικής περιοχής, που θα αντικρίζουν οι επισκέπτες κατά την είσοδο τους στο Λιμάνι.
  • να αποτρέψετε, την καταστροφή της  τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, βασική πηγή εσόδων για τους περισσότερους ,την απαξίωση των περιουσιών των κατοίκων, την αποφυγή επενδύσεων σε νέες τουριστικές μονάδες ή κατασκευής νέων κατοικιών.

Ακόμα μας βρίσκει παντελώς αντίθετους, ο λόγος επίκλησης της εταιρείας, ότι επιλέγεται  η θέση του Κάμπου επειδή   θα εξυπηρετήσει την κατασκευή πολλών Ανεμογεννητριών που έχουν εγκριθεί στα γύρω βουνά.

Ο σύλλογος μας αλλά και αρκετοί σύλλογοι της Άνδρου με ιστορία και σημαντική δραστηριότητα έχουμε εκφράσει με 2 ψηφίσματα απευθυνόμενοι στους βουλευτές την αντίθεση μας στην εγκατάσταση πληθώρας Α/Γ, χωρίς  ειδικό χωροταξικό. (Εκκρεμεί αίτημα στη ΡΑΕ για εγκατάσταση επί πλέον 100 Α/Γ στην Άνδρο).

Θ α υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο ως υπεύθυνοι πολίτες, το δικαίωμα μας να ζήσουμε εμείς και οι μελλοντικές γενιές σε ένα υγιές περιβάλλον επιδιώκοντας μια βιώσιμη ανάπτυξη, αποτρέποντας τα σχέδια των επιχειρηματιών να «επενδύσουν» στο νησί μας καταστρέφοντας το, με στόχο το μέγιστο κέρδος.

Καλούμε το Τοπικό Συμβούλιο Γαυρίου και το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου, να γνωμοδοτήσουν Αρνητικά σε αυτή τη Μονάδα στον Κάμπο Γαυρίου  όπως την πρώτη φορά το 2019, εγκαίρως στις προβλεπόμενες ημερομηνίες .

Καλούμε το Τοπικό Συμβούλιο Γαυρίου να οργανώσει συγκέντρωση ενημέρωσης των κατοίκων, την οποία θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.                         

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.