Σαν κρατάς στο χέρι σου το ημισφαίριο ενός κομμένου λεμονιού

πάνω απ’ το πιάτο σου διαθέτεις ανεστραμμένο ένα σύμπαν χρυσού

ένα κίτρινο κύπελλο των θαυμάτων

την εύοσμη θηλή του μαστού της γης

μια φωτοβόλα αχτίδα καρποφορίας

τη φλογίτσα ενός πλανήτη να τρεμοπαίζει στον ουρανό.

ΛΕΜΟΝΙ ΕΕ ... εκ βαθέων

Ήρθε κάποια στιγμή που έπρεπε να συμβεί. Η νέα επιχείρηση με την επωνυμία ΛΕΜΟΝΙ ΕΕ μετείχε στην  ΕΞΠΟΤΡΟΦ MEC ΠΑΙΑΝΙΑ, 04-06 ΦΕΒ 2023 μαζί με άλλες δύο ανδριώτικες επιχειρήσεις των Δ. Βαρούτη και Αφων Τριδήμα.  Ανδριώτες επιχειρηματίες στην Άνδρο οι κ.κ. Γιώργος Κοντομάρκος, Βαγγέλης Καλαδάμης και Δημοσθένης Βαρούτης παράγουν κλασσικά Ανδριώτικα προϊόντα του χρυσού καρπού της. Και το κάνουν ευπρεπώς, ευφάνταστα και αποτελεσματικά. Μόνο όταν νέοι άνθρωποι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή οι ελπίδες για το νησί παραμένουν ζωντανές.

ΛΕΜΟΝΙ ΕΕ λοιπόν και μια συζήτηση εκ βαθέων

ΛΕΜΟΝΙ ΕΕ ... εκ βαθέων

Πως ξεκινήσατε;

Η χρήση των λεμονιών στην καθημερινότητα των Ανδριωτικων οικογενειών , επιχειρήσεων σε ποικίλες μορφές  υπήρχε από παλιά, υπάρχει και θα υπάρχει.  Η ιδέα αξιοποίησης τους , εξ όσων γνωρίζουμε, κατά καιρούς υπήρχε σε αρκετούς συμπολίτες μας, οι οποίοι έκαναν κάποιες  προκαταρτικές ενέργειες. Θα αναφέρουμε  αυτές  που εμείς γνωρίζουμε αποδίδοντας τρόπον τινά «τα του Καίσαρος τω Καισαρι» όπως του Νίκου Πιάγκου, Ευάγγελου Παπαδάκη  και του εξ ημών Κοντομάρκου Γιώργου. Συμμετείχαν σε μια άτυπη ομάδα που έκανε έρευνα για τους υπάρχοντες παραγώγους, τα καλλιεργούμενα χωράφια ανά περιοχές, τα παραγόμενα εσπεριδοειδή και τις ποσότητες τους, για τις εγκαταστάσεις που χρειάζονταν για την μεταποίηση τους. Παράλληλα έγιναν επαφές με επιστήμονες του ΓΠΑ οι οποίοι επισκέφτηκαν χωράφια των Λειβαδίων και έκαναν προτάσεις για την  αναβίωση της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών,  επίσης με  παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας για την εξεύρεση χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις τόσο του Νίκου όσο και του Ευάγγελου κατέστησαν δύσκολη την συνέχιση των προσπαθειών. Έτσι μπήκε άνω τελεία. Στην πορεία του χρόνου, προέκυψε συνεργασία υπό διαφορετικές ιδιότητες της νέας τριάδας : Του Δημοσθένη, του Βαγγέλη και του Γιώργου. Μας έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων η πορεία του ΑΝΔΡΟΠ. Από το χωράφι μέχρι το ποτήρι… Όπως έχουμε ξαναπεί, κάτω από τις μουριές του «Ερμή» μέσα από ανταλλαγή απόψεων και κοινού  οράματος για την αξιοποίηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα  αποφασίστηκε να  γίνει, κάτι που παραδοσιακά γινόταν στα σπίτια …. μεταποίηση λεμονιών σε συμπυκνωμένη λεμονάδα, σε πιο οργανωμένη μορφή. Ήταν Ιούνιος του 2021 όταν  ο Γιώργος με τον Βαγγέλη  τον Καλαδάμη  δοκίμασαν στο εργαστήριο του να κάνουν μια πρώτη προσπάθεια  παραγωγής συμπυκνωμένης λεμονάδας  με την καθοδήγηση του μηχανικού τροφίμων Χρήστου Μαντά. Στις 31 Ιουλίου 2021 κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση της συμπυκνωμένης λεμονάδας «Ευ Άνδρος» σε μικρές ποσότητες οι οποίες απορροφήθηκαν  γρήγορα από την τοπική αγορά. Σε αυτό βοήθησε και ο Δημοσθένης. Έτσι μετά από αυτήν την πρώτη εμπειρία  συνεργασίας αποφασίσαμε να της δώσουμε μορφή….

Πως υλοποιήθηκε;

Στις 18/3/2022 , ιδρύθηκε Η ΛΕΜΟΝΙ ΑΝΔΡΟΥ ΕΕ από τον Δημοσθένη , τον Βαγγέλη και τον Γιώργο.

Βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος και εκδοθήκαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την υποβολή γνωστοποίησης εγκατάστασης και λειτουργίας αυτής. Αγοράστηκε ο κατάλληλος εξοπλισμός  που καλύπτει όλο το φάσμα εργασιών  και με την υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας του κυρίου Χρήστου Μαντά μπήκε σε λειτουργία η παραγωγική διαδικασία.

Το προϋπάρχον  AnDrop λειτούργησε ενθαρρυντικά;

Η ύπαρξη της μεταποιητικής μονάδας του Αποστακτηριου Άνδρου ΕΕ που παράγει τα επώνυμα προϊόντα ANDROP αποτέλεσε για εμάς παράδειγμα,  πως με βασική πρώτη ύλη από το νησί μας και τις σωστές υποδομές μπορεί να παραχωθούν ποιοτικά προϊόντα και μέσω αυτών να γίνει γνωστή και άλλη μια πτυχή του ευλογημένου τόπου μας. Παράλληλα με την  συμμέτοχη του Δημοσθένη στο εταιρικό σχήμα της ΛΕΜΟΝΙ ΑΝΔΡΟΥ ΕΕ , αποκτήσαμε δίαυλο προώθησης των προϊόντων μας μέσα από το υφιστάμενο πελατολόγιο της δίκης του εταιρείας.

Χρησιμοποιείτε ανδριώτικα λεμόνια. Επαρκούν;

Για τον αριθμό φιαλών που έχουμε ως εφικτό στόχο παραγωγής , επαρκούν και περισσεύουν.  Σκεφτείτε ότι η παραγωγή τους ξεκίνα από τέλη Νοέμβριου και εμείς αρχίζουμε τις αγορές  προς το τέλος της (Απριλίου).

Με ποιους συνεργάζεσθε;

Κυρίως από την περιοχή των Λειβαδίων άλλα και από άλλες περιοχές (Νειμποριό, Μπαξέδες, Μεσαριά, Λάμυρα, Μαίνητες κλπ). Δεν μπορούμε να πάρουμε πάρα πολλούς τόνους λεμόνια καθώς είμαστε μικρή μονάδα παραγωγής.

ΛΕΜΟΝΙ ΕΕ ... εκ βαθέων

Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε;

Η έναρξη των εργασιών της εταιρίας μας , έγινε σε μια εποχή που η αγορά δεχόταν τις συνέπειες από τις συνεχείς ανατιμήσεις βασικών πρώτων υλών, την αύξηση  του ενεργειακού κόστους και τις ελλείψεις υλικών συσκευασίας καθώς τα εργοστάσια παραγωγής του εξωτερικού είχαν κλείσει τα φλόγιστρα και δεν παρήγαγαν γυάλινες φιάλες για μεγάλο χρονικό διάστημα . Με δυσκολία βρήκαμε τις ποσότητες που χρειαστήκαμε και οριακά πριν την έναρξη της σαιζόν 2022. Για το 2023 το πρόβλημα συνεχίζεται τόσο με τις φιάλες όσο και με τις ανατιμήσεις. Χαρακτηριστικά πρώτη υλη που το 2022 αγοραζόταν με 1,90€ το κιλό ,χυμός σταφυλιού, έχει φτάσει στα 2,60€ . Οι φιάλες έχουν πάρει μια αύξηση της τάξης του 40% από τα 21 λεπτά στα 31 και με πολύ δυσκολία εύρεσης ποσότητας,  Μέχρι στιγμής έχουμε απορροφήσει μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής , αλλά για το 2023 ενδέχεται να υπάρξει αύξηση της τιμής διάθεσης των προϊόντων .

Ποιοι στάθηκαν κοντά σας;

Οι παραγωγοί λεμονιών , τοπικοί χονδρέμποροι μας στήριξαν δίνοντας μας ένα εύλογο χρονικό διάστημα αποπληρωμής. Με τον καλλίτερο τρόπο υποδέχτηκαν την σύσταση της εταιρίας και την παραγωγή των προϊόντων μας τα μέσα ενημέρωσης  και διαφορά πρόσωπα που αρθρογραφούν στο διαδίκτυο  . Μεταφέρουμε τις ευχαριστίες μας σε όλες και όλους.

Πως δέχτηκε το εγχείρημα η τοπική κοινωνία;

Αν λάβουμε υπόψη τα σχόλια που διαβάζουμε κατά καιρούς και ακούμε , θεωρούμε ότι η τοπική κοινωνία δέχτηκε το εγχείρημα με θετικό πρόσημο.

Τι στόχους έχετε για την προώθηση του προϊόντος;

Βελτιώνοντας την παραγωγική διαδικασία και ποιότητα των προϊόντων , μέσα από μικρά αλλά σταθερά βήματα θα γίνεται και η προώθηση τους. Διαφημιστικά φυλλάδια, διαδικτυακές ανακοινώσεις, συμμέτοχη σε εμπορικές εκθέσεις, παρουσίαση της εταιρίας και των προϊόντων της σε υποψηφίους αγοραστές με ηλεκτρονικό και φυσικό τρόπο, συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν δείξει έμπρακτα ότι εκτιμούν την προσπάθεια μας.

ΛΕΜΟΝΙ ΕΕ ... εκ βαθέων

Η ανδριακή αγορά σας υποστήριξε; (Πέρα των ατομικών προτιμήσεων, οι ανδριώτικες επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού σας στηρίζουν;)

Κατά την διάρκεια κυκλοφορίας των προϊόντων μας το 2022 πάνω από 70 επιχειρήσεις εστίασης , τουρισμού και εμπορίας μας στήριξαν. Ευελπιστούμε το 2023 να αυξηθούν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ποσότητες που θα πουληθούν.

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;

Να καταφέρουμε να αποκτήσουμε γερές βάσεις σε οικονομικό επίπεδο ώστε να κάνουμε πράξη όσο πιο πολλά γίνεται από αυτά που αναγράφουμε  στο καταστατικό μας για τα εσπεριδοειδή του νησιού. Να διορθώσουμε τις οποίες ατέλειες υπάρχουν στα προϊόντα μας, να παράξουμε και άλλα,  να  προωθηθούν και έκτος Άνδρου.

Το CV της εταιρείας

Η Λεμόνι  Άνδρου ΕΕ, παράγοντας την σειρά των προϊόντων ” Ευ Άνδρος” , αναδεικνύει το “Ευ” της Άνδρου…,το οποίο δεν είναι μόνο δικό μας “φορτίο” , ελάχιστος φόρος τιμής προς τον ευλογημένο τόπο μας, αλλά και όλων όσων παράγουν, μεταποιούν, συσκευάζουν, προωθούν τα προϊόντα τους και μέσω αυτών κοινωνούν τον πλούτο της Ανδριωτικης γης. Εκτός από τις ήδη δύο εκδοχές συμπυκνωμένης λεμονάδας ( με ζάχαρη η χυμό σταφυλιού, τζίντζερ), παρουσιάσαμε μια πρώτη εκδοχή των: έτοιμη λεμονάδα με λουίζας και δυόσμου από φυσικό εκχύλισμα ντόπιων αρωματικών και χυμό σταφυλιού, έτοιμη λεμονάδα με ντόπιο μέλι , χυμό σταφυλιού. Συμπυκνωμένο χυμό , μανταρίνι και ξύσμα αυτών, μαρμελάδα με πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι και χυμό σταφυλιού. Ακολουθούμε σιγά σιγά την αντικατάσταση της ζάχαρης με γλυκαντική ουσία χυμό σταφυλιού για να απολαμβάνετε τα προϊόντα μας χωρίς… ενοχές. Η καλοπροαίρετη κριτική θα μας βοηθήσει να διορθώσουμε τις οποίες ατέλειες, άλλωστε το να αναδεικνύεις το ” Ευ” …μόνο ευ..κολο δεν είναι. Σας ευχαριστούμε. Δημοσθένης, Ευάγγελος, Γιώργος.
(Γεώργιος Κοντομάρκος Τμήμα Αγορών, Ευάγγελος Καλαδάμης Υπεύθυνος Τμήματος, Δημοσθένης Βαρούτης Τμήμα Πωλήσεων)

ΜΦΜ

Η συνέντευξη φιλοξενήθηκε στο φύλλο Μαρτίου 2023 της έντυπης ΑΝΔΡΙΑΚΗΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.