Του Σωτήρος στα Λάμυρα!

Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρος και όπου καταλύεται μερικώς η νηστεία για τον Δεκαπενταύγουστο και επιτρέπεται η ιχθυοφαγία.

Στις αγροτικές περιοχές προσκομίζονται στις εκκλησίες για να ευλογηθούν με ειδική ευχή τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται στο εκκλησίασμα ενώ σε ορισμένους τόπους προσφέρουν στο ναό το πρώτο λάδι της χρονιάς, για να ευλογηθεί, ώστε η ευλογία να επεκταθεί και στην υπόλοιπη παραγωγή.

Πρόκειται για το αρχαίο έθιμο των απαρχών, της προσφοράς δηλαδή των πρώτων καρπών στον Θεό, μια μορφή αναίμακτης τελετουργικής θυσιαστικής προσφοράς, που πέρασε και στον χριστιανισμό.

Τα Λάμυρα τίμησαν με την πρέπουσα επισημότητα την γιορτή στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κατά τον εσπερινό κι ανήμερα.

Η γιορτή 

Του Σωτήρος στα Λάμυρα!

Το απόγευμα του Σαββάτου 5 Αυγούστου 2023 και ώρα 7:00 στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Λάμυρα τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας υπό του πανοσιολογιώτατου Αρχιμ. και καθηγητή της Θεολογίας π. Νικολάου Ιωαννίδη ο οποίος διηκόνησε και το κήρυγμα του Θείου Λόγου αποσαφηνίζοντας το νόημα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου με πολύ μεστό και περιεκτικό τρόπο και με την συμμετοχή του π. Δημοσθένους και του εφημερίου του Ιερού Ναού.

Του Σωτήρος στα Λάμυρα! Του Σωτήρος στα Λάμυρα!

Προ του τέλους τιμήθηκαν δια την προσφορά τους στην τοπική εκκλησία ο επί μακρά σειρά ετών εκκλησιαστικός επίτροπος και ιεροψάλτης Αντώνιος Στρατής και ο Θεοδόσιος Φιλιππίδης με την επίδοση μίας Ιεράς Εικόνας εις έκαστον τις οποίες εκλήθησαν να προσφέρουν ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Λοτσάρης Δημήτριος και ο επιλοχίας των ΤΕΑ Χιωτέλης Κωνσταντίνος ενώ ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας πέριξ του Ιερού Ναού υπό εκπροσώπων της Εθνοφυλακής.

Του Σωτήρος στα Λάμυρα! Του Σωτήρος στα Λάμυρα!

Του Σωτήρος στα Λάμυρα!

Ανήμερα της εορτής και ώρα 7:30 το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Αρτοκλασίας υπό του πανοσιολογιώτατου Αρχιμ. Νικόλαου Ιωαννίδη ο οποίος κατά την διάρκεια του κηρύγματος επεξέτεινε την ερμηνεία του νοήματος της εορτής επί το θεολογικότερον προς τέρψιν και πνευματικήν οικοδομήν όλων και του εφημερίου και ευλογήθηκαν τα παρατιθέμενα σταφύλια.

Του Σωτήρος στα Λάμυρα! Του Σωτήρος στα Λάμυρα!

Παρευρέθησαν συμπροσευχόμενοι οι Αντιδήμαρχοι Χώρας Βενετίκη Μαρία και Γιαννίσης Δημήτριος ενώ το αναλόγιο εκοσμήθη τω όντι υπό των μουσικολογιωτάτων ιεροψαλτών Κόκκινου Κωνσταντίνου, Κορκόδειλου Γεωργίου, Στρατή Αντωνίου, Ξανθού Ιωάννου, Ιωάννου Παπαδόπουλου,Καίρη Γεωργίου και Μαρκόπουλου Απόστολου.

Του Σωτήρος στα Λάμυρα!

Του Σωτήρος στα Λάμυρα!
Το εκκλησιαστικό συμβούλιο ευγνωμόνως ευχαριστεί τους πλείστους επώνυμους και ανώνυμους που συνέδραμαν στην διοργάνωση της εορτής μεταξύ των οποίων θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν ο Μιχάλης Μενδρινός από το Εξπρές μάρκετ, ο Γιάννης Τηνιακός απο την Γραφή και η Μαριφιλία Ζαννάκη από τον Ανθό Γαυρίου για την απλόχερη αγάπη τους. Εκ του Ιερού Ναού.

Του Σωτήρος στα Λάμυρα!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.