Ο κ. Περιφερειάρχης στο Γαύριο Άνδρου: Αλήθειες και Ψέματα                                                                                                                                                           

Στις 25/9/2023 επισκέφτηκε την Άνδρο ο απερχόμενος Περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος, ξεκινώντας την περιοδεία του από την  Χώρα κατέληξε στο Γαύριο, όπου συνάντησε τους κατοίκους στην καφετέρια «Παραμύθι». Οι κάτοικοι εξέθεσαν στον κ. Περιφερειάρχη το σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί την ευρύτερη περιοχή του Γαυρίου που αφορά την εγκατάσταση μονάδας Σκυροδέματος στον Κάμπο Γαυρίου, τις ευθύνες των υπηρεσιών της Περιφέρειας που εξέδωσαν παρανόμως την άδεια εγκατάστασης το 2018, η οποία ακυρώθηκε από το (ΣτΕ 2310/2020 επισυνάπτεται).                    Ακόμα αναφέρθηκαν στην έκδοση της παράνομης βεβαίωσης της Πολεοδομίας Άνδρου στις  3/6/2022, για την οποία οι κάτοικοι κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και  στην οποία στηρίχθηκε η εταιρεία προκειμένου να  καταθέσει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο κ. Χατζημάρκος, συνοδευόμενος από τον  Έπαρχο κ. Δ. Λάσκαρη, τον Δήμαρχο κ. Δ. Λοτσάρη, την υποψήφιες περιφερειακές σύμβουλους κα. Άννα Βρεττού και κα. Ε. Μαλταμπέ Βουτσινα, είπε ότι γνώριζε το θέμα και με περισσή αλαζονεία ενώπιων των αγωνιούντων κατοίκων, απάντησε ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι δημιουργείται  πρόβλημα στην περιοχή και ότι με το επικείμενο χωροταξικό  θα τακτοποιηθούν αυτές οι βιομηχανικές μονάδες, εννοώντας  τον χαρακτηρισμό της, ως βιομηχανικής περιοχής. Σε αυτό συνηγόρησε και ο κ. Δήμαρχος ο οποίος ακολούθησε την γνωστή τακτική να ρίχνει τις ευθύνες σε όλους τους προηγούμενους. Όμως στις 23/9 στη συγκέντρωση του κ. Δημάρχου στο Άνω Γαύριο, υπόσχοταν άλλα, ότι δεν θα προτείνει  την  περιοχή του Κάμπου ως βιομηχανική  στο νέο χωροταξικό.

Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα του Εν Άνδρω στις 26/9 , ο κ. Περιφερειάρχης εξήγησε ότι δεν απαγορεύεται η εγκατάσταση της μονάδας στον Κάμπο Γαυρίου ( περιοχή που εντάσσεται ενός των ορίων Ζώνης Γ’ της ΖΟΕ Άνδρου).  Για την αποκατάσταση της αλήθειας επισυνάπτεται απόσπασμα από το έγγραφο του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με το οποίο αναφέρεται ρητά η απαγόρευση.

Αυτή η απαξιωτική αντιμετώπιση του προβλήματος από τον κ. Περιφερειάρχη και τον κ. Δήμαρχο εξόργισαν τους κατοίκους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση και στη συνέχεια να αποχωρήσουν.

Η εγκατάσταση της μονάδας  σκυροδέματος αποτελεί σοβαρή περιβαλλοντική παραβίαση για τους λόγους που έχουν επισημανθεί πολλές φορές και οι κάτοικοι που το έχουν αντιληφθεί, είναι αντίθετοι και επί πλέον ανησυχούν για το γεγονός η λειτουργία της θα εξυπηρετήσει την εγκατάσταση του μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στο νησί που ήδη έχουν αδειοδοτηθεί και εκείνες που είναι στα σχέδια να αδειοδοτηθούν.

Το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει η ολοκλήρωση του χωροταξικού στα νησιά και του ειδικού χωροταξικού για την Άνδρο, αφορά την σκοπιμότητα να αδειοδοτούνται  βιομηχανικές μονάδες και εγκατάσταση ανεμογεννητριών, όπου βολεύει τις εταιρείες και στο επερχόμενο χωροταξικό σχεδιασμό,  η χωροθέτηση  να γίνεται όχι με περιβαλλοντικά κριτήρια αλλά με την διαμορφωμένη κατάσταση .

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ  ΘΑ  ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΑ  ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ                    ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

 ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ                                                                                                             

Μπέττυ Κωνσταντινίδου υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος        

Μπέτυ Κωνσταντινίδου: Αλήθειες και Ψέματα

Η Απόφασηη του ΣτΕ

 

Αριθμός 2310/2020

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ Ε΄

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 4 Μαρτίου 2020, με την εξής σύνθεση: Π. Ευστρατίου, Αναπληρωτής Πρόεδρος, ελλείποντος Προέδρου του Τμήματος, Μ. Σωτηροπούλου, Ρ. Γιαννουλάτου, Σύμβουλοι, Δ. Βασιλειάδης, Χρ. Παπανικολάου, Πάρεδροι. Γραμματέας η Δ. Τετράδη, Γραμματέας του Ε΄ Τμήματος.
…………………………………………………………………………………………………………………………
Για να δικάσει την από 12 Νοεμβρίου 2018 αίτηση:
κατά των: 1. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 2. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι οποίοι παρέστησαν με τον Νικόλαο Κουφογιάννη, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία δεν παρέστη,
……………………………………………………………………………………………………………………………
και κατά της παρεμβαίνουσας ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΒΑΛΜΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ – ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ» και τον διακριτικό τίτλο «ΒΑΛΜΑΣ Α.Ε.», που εδρεύει στη περιοχή Κάμπου Γαυρίου Άνδρου            ………………………………………………………………………………………………………………………………………

η προσβαλλόμενη άδεια εγκατάστασης της μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, η οποία ανήκει στην περιβαλλοντική κατηγορία Α2 (βλ. Παράρτημα ΙΧ της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΔΙΠΑ/οικ. 37674/27.7.2016, Β΄ 2471), εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων της δραστηριότητας αυτής (βλ και έγγραφο 1154/2019 του Τμήματος Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας προς το Δικαστήριο).
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
11. Επειδή, με την διάταξη του άρθρου 19 παρ. 8 του αυτού ν. 3982/2011, κατ΄ επίκληση της οποίας εκδόθηκε η προαναφερθείσα υπουργική απόφαση, παρεσχέθη προς την κανονιστικώς δρώσα Διοίκηση εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, μεταξύ άλλων, της διαδικασίας και των δικαιολογητικών που συνοδεύουν τα αιτήματα χορήγησης έγκρισης εγκατάστασης μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων. Όπως, όμως, ορίζεται στο άρθρο 2 παρ. 10 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209), “Η ΑΕΠΟ αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση κάθε διοικητικής πράξης που απαιτείται κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την πραγματοποίηση ή λειτουργία του έργου ή της δραστηριότητας”.

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Εξάλλου, η παράλειψη εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), που αποτελεί το βασικό μέσο εφαρμογής της, απορρέουσας από το άρθρο 24 του Συντάγματος και το ενωσιακό δίκαιο, αρχής της πρόληψης (ΣτΕ 3478/2000 Ολομ., 462 – 463/2010 Ολομ. κ.α.), και η παράλειψη προηγούμενης έκδοσης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων αποτελούν μείζονα πλημμέλεια, που καθιστά περιττή την έρευνα των λοιπών προβαλλομένων λόγων ακυρώσεως.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

  1. Επειδή, για τον ανωτέρω, βασίμως προβαλλόμενο, λόγο, η κρινόμενη αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή, να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και να απορριφθούν όλοι οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί που προβάλλονται με την παρέμβαση.

    Δ ι άτ α ύ τ α

Ακυρώνει την απόφαση 4364/17/9.5.2018 του Τμήματος Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατά το σκεπτικό.

Απορρίπτει την παρέμβαση.

                                                         

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.