Νίκος Μουστάκας: Το κλιμα ήταν τοξικό Νίκος Μουστάκας: Το κλιμα ήταν τοξικό

Η διαγραφή του Νίκου Μουστάκα (22.2.2023) από τον Δημήτρη Λοτσάρη ήταν κεραυνός εν αιθρία για το ανδριώτικο κοινό που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα τόσο από κοντά όσο και από απόσταση. Πως εξέλαβε την διαγραφή του ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας της παράταξης και της δημαρχίας; Ο πιο αρμόδιος να μιλήσει επ αυτού, ο ίδιος σε μια σύντομη συζήτηση.

Με ικανό διάστημα να έχει περάσει από την τελευταία φορά που μιλήσατε ανοιχτά για δημόσια θέματα και ειδικά για το θέμα διαγραφής σας από την παράταξη του νυν Δημάρχου κ. Λοτσάρη, δεν πιστεύετε πως είναι καιρός να λύσουμε κάποιες απορίες;

Υπάρχει κάποιος λόγος που απείχατε από τον δημόσιο λόγο;

Πρώτα από όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνετε να εκφραστώ μέσα από το πάντα έγκυρο Μέσο σας. Έχετε δίκιο. Ηθελημένα αποφάσισα να μην επιτείνω την πολωμένη κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την ανεξήγητη διαγραφή μου. Στη δημόσια τοποθέτηση μου απέναντι στο Δήμαρχο λόγω διαγραφής ανέφερα κάτι που φαίνεται πως ενόχλησε πολύ τότε, δηλαδή ότι εμένα η επόμενη μέρα των δημοτικών εκλογών θα με βρει στην Άνδρο να μάχομαι για την επιχείρηση μου, τα παιδιά μου και το νησί μου από όποια θέση και να έχω, είτε του απλού Δημότη, είτε όποιας άλλης ιδιότητας. Εισέπραξα τότε μια βαρύτατα προσβλητική δημόσια απάντηση του πως «μήπως πρέπει να αναρωτηθώ αν θα μπορούσα να κάνω το παραμικρό στην Αθήνα ή όπου αλλού εκτός από το Μπατσί της Ανδρου» https://andriakipress.gr/2023/02/28/o-dimarchos-dimitris-lotsaris-apanta-sto-n-moystaka/

Και είναι βαρύτητα προσβλητική όχι για μένα, αλλά για τους χιλιάδες Ανδριώτες που έχουν επιλέξει να μείνουν μόνιμα στον τόπο τους και να παλέψουν παρά τις αντιξοότητες και δυσκολίες. Από την στιγμή που ο ίδιος ο Δήμαρχος υπαινίχθηκε πως είναι «αποτυχημένος» και «μετριότητα»  όποιος αποφασίσει να μείνει στον τόπο του και να παλέψει εδώ, θεώρησα αυτόματα πως το κλίμα ήταν πολύ τοξικό για να συνεχίσω έναν δημόσιο διάλογο όπου ο Δήμαρχος υποτιμά τους Δημότες. Έκτοτε, επέλεξα να εργαστώ σιωπηρά για το νησί μου ως αιρετός, κάτι που άλλωστε οφείλουμε όλοι, όσους μας εμπιστεύτηκε η Ανδριακή κοινωνία, να κάνουμε. 

Τώρα που πέρασαν αρκετοί μήνες και το κλίμα είναι πλέον διαφορετικό και ξεκάθαρο πώς αντιλαμβάνεστε το θέμα της διαγραφής σας; Δεν αποδίδετε και σε εσάς κάποιες ευθύνες; 

Χαίρομαι που με ρωτάτε. Για να είμαι ειλικρινής η απορία μου παραμένει η ίδια.  Ως Αντιδήμαρχος Τουρισμού έπραξα ό,τι ήταν εφικτό προκειμένου να συμβάλω στο μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα  που ήταν η ανάδειξη του τόπου μου. Την πρώτη περίοδο  ήμουν έμμισθος και στη συνέχεια πρόσφερα τις υπηρεσίες μου αμισθί. Ακόμη και στην αρχή όμως τα χρήματα αυτά ποτέ δεν έφταναν στο σπίτι μου και την οικογένεια μου. Λόγω των πολλών απαιτήσεων που έχει αυτή η θέση ήταν ρουτίνα να διαθέτω με δική μου πρωτοβουλία σημαντικά ποσά για κάλυψη αναγκών π.χ. βενζίνες ή άλλες απαιτήσεις δημοσιογράφων που προσκαλούσαμε στο νησί ή για δικές μου μετακινήσεις για καθήκοντα αντιδημάρχου και άλλα πολλά.Για να μην παρεξηγηθώ όμως, δεν θέλω σε καμία περίπτωση να εμφανιστώ ως «αυτόκλητος μεσσίας». Τα έκανα όλα αυτά όχι γιατί με εξανάγκασε κανείς, αλλά  γιατί εγώ ήθελα  και εγώ έκρινα πως έπρεπε να γίνουν έτσι, ειδάλλως το έργο μου ως Αντιδημάρχου θα ήταν ελλιπές. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε παράλληλα με τις υποχρεώσεις μου ως Αντιδημάρχου είχα  να αντιμετωπίσω και τα ζητήματα της καθημερινότητας μου, της επιχείρησης, του βιοπορισμού και της οικογένειας. Εκεινη την περίοδο, στα τέλη Φεβρουαρίου, μου ασκήθηκε μια πολύ μεγάλη πίεση να δεσμευτώ στην «παράταξη» για τη στηριξη μου στις επόμενες εκλογές. Τους εξήγησα πως για μένα προσωπικά εκείνη την εποχή που είχα ένα σοβαρό θέμα υγείας και είχα χειρουργηθεί, επιπλέον η οικογένεια μου είχε να φροντίσει και ένα ακόμη βαριά άρρωστο μέλος της και επίσης έτρεχαν οι υποχρεώσεις στο σπίτι, στην αντιδημαρχία και στη δουλειά, δεν θα ήταν καθόλου εφικτό να μπω στην λογική από τον Φεβρουάριο να σκεφτώ τις εκλογές του Οκτωβρίου(!). Ξεκαθάρισα τότε στον νυν Δήμαρχο και μάλιστα εγγράφως πως ως Αντιδήμαρχος θα ανταποκρινόμουν πλήρως στα καθήκοντα μου και θα στηριζα την ομάδα μέχρι τη λήξη της θητείας μου ενώ για το θέμα των εκλογών θα μπορούσα να έχω μια ξεκάθαρη εικόνα τον Ιούνιο. Θυμωμένος ωστόσο,  όπως αποδείχθηκε μετά,  από κάποιες απλές κοινωνικές επαφές μου με τον κ. Σουσούδη μέσα στις γιορτές, έλαβε ο κ. Λοτσάρης την απόφαση διαγραφής ερήμην μου χωρίς να έχω κάποιο λόγο ή αντίλογο. Μέσα στον όλο αυτό παραλογισμό με έχρισε μάλιστα  Αντιδήμαρχο για τις Γαλάζιες Σημαίες μετά τη διαγραφή μου, όταν ό ίδιος προηγουμένως με είχε κατηγορήσει για ανεπάρκεια σε αυτό το θέμα! Υπόψην τελικά πως για το θέμα των επικείμενων εκλογών βρήκα τον χρόνο να ασχοληθώ αργότερα, μέσα στο καλοκαίρι

Για να είμαι λοιπόν ειλικρινής, βλέποντας τα όλα τώρα  με μια πιο ψύχραιμη ματιά ύστερα  από τόσους μήνες “ουδέν κακόν αμιγές καλού”, καθώς κανείς παραγωγικός και έντιμος άνθρωπος  δεν θα μπορούσε  να δουλέψει υπό αυτές τις  συνθήκες και να παράγει για τον τόπο του αν ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει παύσει να τον κρίνει πλέον με βάση το έργο του αλλά με βάση την παρέα που θα βρεθεί σε μια κοινωνική έξοδο! 

Στο σήμερα λοιπον: Τελικά αποφασίσατε να συμπορευτείτε με τον κ. Σουσούδη και την παράταξη του. Η διαγραφή σας έπαιξε κάποιο ρόλο σε αυτή την απόφαση;

Για ένα πράγμα δηλώνω προσωπικά υπερήφανος με τον εαυτό μου. Δεν κάνω «εκπτώσεις», δεν έχω εμμονές με δημόσια αξιώματα, δεν έχω εξαρτήσεις από παρατάξεις και κόμματα. Απόδειξη είναι  και η στάση μου στα γεγονότα με τον νυν Δήμαρχο. Η ζωή και οι επιλογές μου μου τα έχουν φέρει έτσι, ώστε να μην δέχομαι συμβιβασμούς. Το κριτηριο συμπλευσης μου με το κ. Σουσούδη είναι ένα και μοναδικό. Να αγωνιστούμε μαζί με τον ίδιο και τη νέα ομάδα μας για την Άνδρο μας. Και για να μην υπάρχουν σκιές καθώς κάποιος θα αναρωτηθεί, μα πώς πριν 4 χρόνια ήσουν αντίπαλος και τώρα έκανες στροφή,  εμένα προτεραιότητα μου είναι να αισθάνομαι μέλος μιας ομάδας ικανής με «καθαρούς» ανθρώπους που θέλουν να ενώσουν δυνάμεις και να προσφέρουν. Ο κ.Σουσούδης απέδειξε  πως είναι από «σκληρό μέταλλο». Δεν δίστασε να απομακρύνει «βαρίδια» προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα ομάδα η οποία μπορεί να αποτινάξει την Άνδρο από παλιακές και ανήθικες νοοτροπίες που και ο ίδιος βίωσα πρόσφατα.  Άλλωστε θεωρώ πως η δουλειά που έγινε για την ανάδειξη του προορισμού  επί θητείας μου, μαζί με την αγάπη που έχω για τον τόπο μου είναι και οι λόγοι που ο κ. Σουσούδης με θεωρεί κομμάτι της νέας σύγχρονης λογικής που θέλει να φέρει στο νησί, του οποίου η οικονομία στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον Τουρισμό.   

Μιλήστε μας όμως και για την πορεία του τουρισμού στο νησί. Πως είδατε τις εξελίξεις μετά τη διαγραφή σας; 

Θέλω καταρχάς να πω πως  νιώθω πολύ περήφανος για τον λόγο πως έβαλα και εγώ το «λιθαράκι» μου στην προβολή του τόπου για τρία σκληρά χρόνια γεμάτα δοκιμασίες, πανδημίες, πολέμους και κρίσεις. Ήμουν κομμάτι μιας ομάδας που θεωρω πως «δούλεψε ρολόι» και έφερε αποτελέσματα, αρκετά  μάλιστα ακόμη και μετά τη διαγραφή μου. Δεν θέλω βέβαια να υπαινιχθώ κάτι για τους αιρετούς, ή τους συμβούλους του Δημάρχου που ανέλαβαν καθήκοντα  μετά από μένα. Υπήρξαν όλοι τους καλοδιάθετοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν εκτάκτως και για αυτό τους ευχαριστώ από καρδιάς για λογαριασμό του νησιού μας,  καθώςκληθηκαν να βοηθησουν μετα την αιφνιδια απομπομπή μου. Όταν ο Δήμαρχος  παύει ξαφνικά ένα Αντιδήμαρχο Τουρισμού λίγο πριν τη σεζόν για λόγους εκλογών που θα γίνουν οκτώ μήνες μετά, αυτό λέγεται  αυτοχειρία και η ζημιά είναι μεγάλη για τον προορισμό. Ευτυχώς ο ρυθμός εργασιών που είχε ήδη πλέον δημιουργηθει μετά από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς ηταν τετοιος που κράτησε την προβολη σε ένα ποιοτικό επίπεδο. Ωστόσο δεν σας το κρύβω πως εν τη απουσία μου, μια δράση που είχε συμφωνηθεί παρουσία του Δημάρχου στην τελευταια σύσκεψη Επιτροπής Τουρισμού στις αρχές του έτους, δεν έγινε ποτέ τελικά. Αναφέρομαι στην καμπάνια προβολής στο Μετρό  Αττικής που είχαμε καθιερώσει και έδινε το στίγμα μας στην Ελληνική αγορά που πάντα έχουμε ανάγκη. Παράλειψη ή ανικανότητα Δημάρχου, το αποτέλεσμαπάντως είναι το ίδιο, πως μια καλή και στοχευμένη δράση δεν υλοποιήθηκε φέτος.   

Θέλοντας ωστόσο  να κλείσω με αισιοδοξία και ελπίδα επιτρέψτε μου να πω πως η Ανδρος μας έχει να επιδείξει μια σπουδαία δυναμική ως προορισμός και το “άστρο” της -με τους σωστούς χειρισμούς- μπορεί να λαμψει ακόμη περισσότερο μέσα στην επόμενη πενταετία, με βάση αυτα που βλέπουμε γύρω μας. Από την άλλη πλευρά οι Δήμοι γενικά είναι οργανισμοί με αφόρητους περιορισμούς και αγκυλώσεις και απαιτούν διαχείριση με ικανότητα και αντίληψη. Χρειάζονται λοιπόν άνθρωποι με διάθεση, εμπειρία και ψυχή για να κάνουν κάθε φορά ένα βήμα μπροστά,  προς την εξέλιξη. Είμαι πλέον βέβαιος πως τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν γύρω μας για να βοηθήσουν. Χωρίς σκοπιμότητες και μικροπολιτικές μπορούν να γίνουν θαύματα! 

Πρέπει απλά να γίνει αντιληπτό από όλους, πως ηΆνδρος μας δεν είναι ένας μεταβατικός «σταθμός καριέρας» για επίδοξους Δημάρχους και την παρέα τους. Είναι ένα νησί που απαιτεί σεβασμό, ωριμότητα και αυτοθυσία. Οτιδήποτε λιγότερο δεν αξίζει στους Δημότες της. 

ΜΦΜ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.