Μετά τη συνάντηση του προεδρείου της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ με τον υπουργό κ. Σκυλακάκη στις 6 Δεκεμβρίου 2023, οι συζητήσεις σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, για τη συγχώνευση και την κατάργηση των ΔΕΥΑ, έχουν αφήσει αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα.

Το αρχικό πλάνο περιγράφει τη δημιουργία μίας περιφερειακής ΔΕΥΑ,  που θα λειτουργεί υπό ένα εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, επηρεάζοντας δυνητικά τη διαχείριση κατά τόπους και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η κατάργηση των ΔΕΥΑ, ως ανεξάρτητων οντοτήτων, δημιουργεί ανησυχίες για τις τοπικές οικονομίες, την απασχόληση και τη δυνατότητα αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών.

Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά   για τις πιθανές επιπτώσεις στα τιμολόγια νερού, τη διαχείριση του χρέους και τα εργασιακά δικαιώματα, στο πλαίσιο αυτού του νέου συστήματος. Τα θολά σημεία και η έλλειψη σαφήνειας, εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για τις τοπικές κοινωνίες και το εργατικό δυναμικό.

Για τους παραπάνω λόγους, ως περιφερειακή παράταξη περιμένουμε από την  περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου να πάρει  δημόσια θέση σχετικά με τις προτεινόμενες κυβερνητικές  αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου αξίζουν διαφάνεια, προστασία των δικαιωμάτων τους και βιώσιμες λύσεις. Η στάση της Περιφερειακής αρχής  λοιπόν,  είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτή τη συγκυρία.

Η θέση η δική μας είναι ξεκάθαρη: η διαχείριση των υδάτων πρέπει να γίνεται κατά τόπους.

Προτείνουμε στην περιφερειακή αρχή  να συμμετάσχει σε έναν ανοιχτό διάλογο, να εκφράσει  όποιες  εύλογες ανησυχίες   και να υπερασπιστεί  τα συμφέροντα των μικροκοινωνιών των νησιών του Νότιου Αιγαίου, ακόμα και αν αυτά έρχονται σε αντιπαράθεση με την «κυβερνητική γραμμή» .

 

Από το Γραφείο τύπου

20/12/23

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ορισμένα από τα υπόλοιπα νησιά στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανησυχούν στι ζήτημα αυτό, καθότι οι Δήμοι τους έχουν εδω και χρόνια Δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης. Η Ανδρος των νερών και του πράσινου που θα έπρεπε από προηγούμενες δεκαετίες να έχει τη διαχείρηση των υδάτων της υπό ένα αντίστοιχο φορέα, βρίσκεται ακόμη στη σκέψη πιθανής δημιουργίας ΔΕΥΑ (τουλάχιστον αυτό εκφράστηκε από ορισμένους υποψήφιους στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές). Δικαίως ανησυχούν άλλα νησιά που έχουν ήδη προχωρήσει στο θέμα. Εμείς εδώ στην Ανδρο αρκούμαστε στο να βλέπουμε τα νερά (πόσιμα και μη) να τρέχουν από τις πηγές των βουνών στη θάλασσα και να χρησιμοποιούνται στο ελάχιστο δυνατό μέτρο από τους κατοίκους, κυρίως για αρδευτικούς σκοπούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.