Στις 23 Φεβρουαρίου 1983 σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στη χώρα μας. 
Εκείνη την ημέρα, το ΕΓ/ΟΓ «Χρυσή Αυγή» αναχώρησε από το λιμάνι της Ραφήνας κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες με προορισμό τα νησιά Άνδρο-Πάρο-Νάξο μεταφέροντας 42 άτομα (επιβάτες και πλήρωμα), 9 βυτιοφόρα οχήματα με φορτίο υγρών καυσίμων και 4 φορτηγά.
Περίπου στις 6:30 το απόγευμα μετά από δύο ώρες ταξίδι, κι ενώ το πλοίο βρισκόταν 2 μίλια μακριά από τη νησίδα «Μαντήλι», συνέβη το μοιραίο. Στην περιοχή έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ, όταν ξαφνικά, το πλοίο πήρε απότομα κλίση εξαιτίας της μετατόπισης των βυτίων στο γκαράζ.
Το «Χρυσή Αυγή» έπλεε για περίπου μισή ώρα με την ίδια κλίση, η οποία μειώθηκε όταν ο καπετάνιος άλλαξε πορεία στο πλοίο. Όμως, εξαιτίας της μεγάλης διαρροής καυσίμων από τα βυτία, στο γκαράζ σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις, οι οποίες προκάλεσαν ακαριαίο θάνατο σε όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό του πλοίου.
Αντώνιος Χορευτής
Ενός λεπτού σιγή!  23.2.1983

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.