Τα Δημοτικά Συμβούλια είναι άκρως αποκαλυπτικά για όσους συμμετέχουν και μια καλή ευκαιρία ενημέρωσης όλων των δημοτών. Παλιά λέγαμε “τα γραπτά μένουν”, τώρα πρέπει να λέμε πως και τα “βίντεο μένουν” μιας και βρίσκονται “κρεμασμένα” στον κυβερνοχώρο για να μας υπενθυμίζουν διάφορα και φυσικά τί έχουμε ψηφίσει!

Επιμέλεια: Άννα Μ. Βούλγαρη

Πρώτη Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας και ενημέρωσης Δήμου Άνδρου

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανδρου – 28/02/2024, ώρα 19:00

Χθες το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε την πρώτη “Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας και ενημέρωσης δημοτικής αρχής”. Η Αθηνά Τσατσομοίρου, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε στον πρόλογο της: “Θα παρακαλούσα όλους, να τηρήσουμε τους κανόνες που διέπουν αυτή τη συνεδρίαση, με μία ιδιαίτερα ευπρεπή συμπεριφορά που πιστεύω ότι όλοι θα έχουμε. Eπίσης θα παρακαλούσα να είμαστε όλοι μεταξύ μας συνεργάσιμοι, ώστε να αποδείξουμε στους Ανδριώτες που παρακολουθούν ότι επάξια τους αντιπροσωπεύουμε”.

Η Πρώτη Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας και ενημέρωσης αφορούσε το διάστημα από 1-1-2024 μέχρι 28-2-2024 που είναι δήμαρχος ο Θεοδόσης Σουσούδης.

Παρόντες ήταν οι σύμβουλοι: Αλέξανδρος Αυγουστίνος, Νικόλαος Βιδάλης, Άννα Βολίκα, Ανδρέας Βόσσος, Διαμαντής Θεοδωράκης, Κυριάκος Θωμάς, Μαργαρίτα Κασιδώνη, Αθηνά Κοζανίτη-Μακρή, Νικόλαος Μουστάκας, Βασίλης Μπατής, Δημήτριος Τηνιακός, Δημήτριος Πολέμης, Ιωάννα Σαραβάνου, Γεώργιος Τρανάκος, Σπυρίδων Τσαούσης, Αθηνά Τσατσομοίρου. Οι πρόεδροι τριμελών: Ιωάννης Φιλιππίδης, Στάθης Σπέρτος, Κατερίνα Κατσιώτου και οι πρόεδροι μονομελών: Δημητράκη Μαρία, Πέτρος Λεμπέσης.
Ο Ελευθέριος Μπάλλας με επιστολή ενημέρωσε την αδυναμία του να παραστεί λόγω της απεργίας των πλοίων.

Πρώτη Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας και ενημέρωσης Δήμου ΆνδρουΑς δούμε με λίγα λόγια τί είναι αυτή η ειδική συνεδρίαση και τους κανόνες που την διέπουν:

Μετά το άρθρο 67 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) προστίθεται άρθρο 67A, του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λέει πως “το δημοτικό συμβούλιο κάθε δύο (2) μήνες συγκαλείται υποχρεωτικά σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής. Η παράλειψη σύγκλησης του συμβουλίου στην ανωτέρω προθεσμία για λόγους που δεν άπτονται ανωτέρας βίας αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου”

Οι κανόνες: Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει καταθέσει εγγράφως στο προεδρείο τρεις (3) ημέρες πριν τη συνεδρίαση έως ένα (1) θέμα. Όταν έχουν κατατεθεί πάνω από δέκα θέματα “διενεργείται δημόσια κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που θα συζητηθούν και τα οποία θα εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη”.

Αναφέρει ρητά πως: “Απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος κατά τη συνεδρίαση αυτή, καθώς και η λήψη οποιαδήποτε απόφασης”

Τέλος αν σας έκαναν εντύπωση κάποιες απουσίες είναι γιατί: “Ειδικά για αυτή τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν απαιτείται απαρτία”. Ήταν βεβαίως και η απεργία των πλοίων.

➤ΠΗΓΗ: Άρθρο 7 Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής (http://www.opengov.gr/ypes/?p=8862)

Για να μιλήσω από την πλευρά των δημοτών, αυτή η ειδική συνεδρίαση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους εμάς, να μάθουμε τις δραστηριότητες της δημοτικής αρχής, να μάθουμε πως ελέγχει η αντιπολίτευση και γενικώς πού κινείται ο Δήμος μας με περιεκτικό τρόπο, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να παρακολουθήσουμε όλες τις συνεδριάσεις. (Δεν είναι δα και εύκολο).

Επίσης ο Δήμαρχος τόνισε πως στην ειδική συνεδρίαση: “υπερτερούν οι ερωτήσεις της αντιπολίτευσης έναντι της συμπολίτευσης. Είναι μοναδική ευκαιρία λοιπόν ενημέρωσης και εποικοδομητικής διαδικασίας και θα είναι κρίμα αν εξελιχθεί σε μία ανούσια συζήτηση. Για την διοίκηση μας είναι μια εξαιρετικά σοβαρή διαδικασία και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να την τιμήσουμε και να εξηγήσουμε στους πολίτες την πολιτική μας και το έργο μας”

Πριν ξεκινήσει η ειδική συνεδρίαση ο Δήμαρχος Σουσούδης παρουσίασε την γενική γραμματέα του Δήμου, Κωνσταντίνα Σακελλαράκου. 

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν στην “Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας και ενημέρωσης”

Πρώτα οι ερωτήσεις τις αντιπολίτευσης, που μπορούν να είναι τουλάχιστον δέκα (10)
Πρώτη ερώτηση (στο 22:00 λεπτό του βίντεο) από τον Δημήτρη Λοτσάρη: Ενημέρωση για το τοπικό πολεοδομικό.
Δεύτερη ερώτηση (στο 26:50 λεπτό του βίντεο) από τον Κυριάκο Θωμά: Ενημέρωση γύρω από τις ενέργειες για την διαβούλευση που θα ξεκινήσει και θα αφορά το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Τρίτη ερώτηση (στο 31:33 λεπτό του βίντεο) από τον Δημήτρη Τηνιακό: Ενημέρωση γύρω από την καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων.
Τέταρτη ερώτηση (στο 50:10 λεπτό του βίντεο) από τον Βασίλη Μπατή: Ενημέρωση για την οδοποιία που έχει ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης.
Πέμπτη ερώτηση (στο 54:19 λεπτό του βίντεο) από την Μαργαρίτα Κασιδώνη: Ενημέρωση γύρω από την διαχείριση ογκωδών αντικειμένων.
Έκτη ερώτηση (στο 59:05 λεπτό του βίντεο) από την Αθηνά Κοζανίτη-Μακρή: Ενημέρωση για την εξέλιξη για τον φάρο Γαυρίου. 
Έβδομη ερώτηση (στο 1:01:02 λεπτό του βίντεο) από την Ιωάννα Σαραβάνου: Ενημέρωση για το παρεμπόριο και τους πλανόδιους πωλητές.

Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις έδωσε ο Δήμαρχος εκτός από την έκτη ερώτηση που απάντησε ο Ανδρέας Βόσσος.

Οι ερωτήσεις των συμβούλων της διοίκησης, είναι μέχρι τρείς (3) και είναι οι εξής: 
Πρώτη ερώτηση (στο 1:06:01 λεπτό του βίντεο) από τον Νίκο Βιδάλη: Ενημέρωση για το θέμα της ανακύκλωσης στην Άνδρο. Απαντήθηκε από τον Αλέξανδρο Αυγουστίνο.
Δεύτερη ερώτηση (στο 1:15:33 λεπτό του βίντεο) από την Άννα Βολίκα: ενημέρωση για το πολιτιστικό κέντρο Γαυρίου στο πρώην Δημοτικό σχολείο. Απαντήθηκε από τον Ανδρέα Βόσσο. 
Τρίτη ερώτηση: (στο 1:27:22 λεπτό του βίντεο) από τον Σπύρο Τσαούση: Ενημέρωση για την κατάσταση του ψηφιακού μουσείου στην οικία Θεόφιλου Καΐρη. Απαντήθηκε από την Αθηνά Τσατσομοίρου.

Οι απαντήσεις βρίσκονται στο βίντεο και είναι στη διάθεση σας. Φαινομενικά αυτός που απαντά είναι σε “δύσκολη θέση” αλλά δυσκολότερο είναι να θέσει κάποιος μια “καλή” ερώτηση ώστε να δυσκολέψει εκείνον που απαντά. Η τήρηση της διαδικασίας σε αυτού του είδους τις συνεδριάσεις ώστε να κυλά ο χρόνος σωστά, θα τις κάνει ιδιαίτερα δημοφιλείς.  (Σε απλά ελληνικά viral!) Καλή αρχή!

Α.Μ.Β.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο Κ.Θωμας και ο Δ.Τηνιακος προσπάθησαν με “Έντονο και Απαιτητικό τρόπο ” να δημιουργήσουν Ένταση με τις Υπερβολικές Απαιτήσεις τους . ΕΥΤΥΧΏΣ ο Δημαρχος και η Πρόεδρος του Δ Σ. δεν “Πάτησαν την πεπονοφλουδα” ούτε ακολουθησαν την Οξυτητα τους , με αποτελεσμα να Εκτεθούν Ανεπανόρθωτα …… σε ολόκληρο το Νησί.
    ΚΑΤΑ ΤΑ ΆΛΛΑ ΤΟ ΣΎΣΤΗΜΑ ΕΠΑΓΓΈΛΛΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΔΙΏΚΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ .

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.