O ΦΟΓ για τους τσιμεντένιους στύλους του ΔΕΔΔΗΕ

Την πρωτοβουλία της διαμαρτυρίας για την αντικατάσταση των ξύλινων στύλων της ΔΕΗ με  τσιμεντένιους πήρε -όπως και πλείστες άλλες φορές σε θέματα ποιότητας ζωής του πολίτη– ο Φιλοπρόοδος Όμιλος “Το Γαύριο”, ο οποίος ενεργοποίησε και άλλους 27 συλλόγους του νησιού που ένωσαν την φωνή τους για ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ φαίνεται να μην υπολογίζει την γνωμοδότηση της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής για το διπλανό μας νησί την Τήνο, ότι οι στύλοι πρέπει να είναι ξύλινοι εναρμονισμένοι με το τοπίο, καθώς έκτοτε άλλαξε η νομοθεσία και πλέον δεν χρειάζεται αυτή η γνωμοδότηση. Έτσι τσιμεντένιοι σωλήνες “ξεφυτρώνουν” παντού ακόμη και στην γραφική κοιλάδα των Απατουρίων από όπου και η φωτογραφία του θέματος.

Η Άνδρος μετρά 48 συλλόγους, μπορεί και περισσότερους. Με την δημοσίευση ελπίζουμε στην ενεργοποίηση και άλλων.

Η Επιστολή του ΦΟΓ

Προς
τον Δήμαρχο Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη
την Έπαρχο Άνδρου κα. Άννα Βρεττού
τους κ. κ. Δημοτικούς Συμβούλους  Άνδρου
τους κ.κ. προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Άνδρου

Οι σύλλογοι της Άνδρου που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την επερχόμενη αλλοίωση του τοπίου για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια, που θα προκύψει με την αντικατάσταση των ξύλινων στύλων της ΔΕΗ με  τσιμεντένιους.  

Είναι γνωστό ότι αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο στο Γαύριο με αποκορύφωνα στο μνημείο του Φάρου, στο Μπατσί, στον Πιτροφό  και πρόσφατα επίκειται στην Μεσαριά, πιθανόν και αλλού που δεν γνωρίζουμε. Οι κάτοικοι κατά τόπους αντιδρούν βλέποντας αυτούς  τους τεράστιους τσιμεντένιους στύλους που είναι ξένοι  προς το κυκλαδίτικο τοπίο. 

Το κυκλαδίτικο τοπίο και οι οικισμοί του προστατεύονται τόσο από την Ε.Ε., όσο και από την νομολογία (ΣτΕ 1323/2021) «επιτρέπεται μόνον η εγκατάσταση και λειτουργία ήπιων τεχνικών έργων και παρεμβάσεων, κανόνας, ο οποίος ισχύει και για τα έργα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ενέργειας», στο πλαίσιο του συνταγματικά κατοχυρωμένου κανόνα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πριν ένα χρόνο περίπου η νομοθεσία απαιτούσε την απόφαση της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής για την εγκατάσταση των στύλων από την ΔΕΔΔΗΕ. Όμως μετά την γνωμοδότηση της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής για την Τήνο, ότι οι στύλοι πρέπει να είναι ξύλινοι εναρμονισμένοι με το τοπίο, άλλαξε η νομοθεσία και πλέον δεν χρειάζεται αυτή η γνωμοδότηση. 

Θεωρούμε ότι η αλλαγή στη νομοθεσία που δεν πληροί την νομολογία,  με την κατάργηση της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής, την μόνη αρμόδια να αποφανθεί για την προστασία των ευπαθών οικοσυστημάτων όπου εντάσσονται τα νησιά μας, είναι ανίσχυρη. Χρειάζεται να παρέμβουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, Δήμος, Περιφέρεια, και Αποκεντρωμένη Διοίκηση  μέσω και της  γνωμοδότησης  των επιτροπών περιβάλλοντος, ώστε να προκύψουν θετικά αποτελέσματα για την προστασία του νησιού μας. Ήδη στην Τήνο μετά την προαναφερόμενη γνωμοδότηση αλλά και την αντίδραση  του Δήμου, μέχρι σήμερα δεν  έχουν προχωρήσει σε καμία εγκατάσταση. 

Δεν γνωρίζουμε σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι τώρα ο Δήμος, όταν η ΔΕΔΔΗΕ, κοινοποίησε βάσει του νόμου τις μελέτες  και τα σχέδια του έργου στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. 

Κυρίες και κύριοι,

Οι σύλλογοι της Άνδρου αισθανόμαστε ικανοποίηση που στο συμβούλιο του Δήμου 14/2/2024 αποφασίσατε ομόφωνα ότι, είστε αντίθετοι με την εγκατάσταση των τσιμεντένιων Στύλων και θα κοινοποιήσετε την απόφαση σας αυτή αρμοδίως ζητώντας, την αντικατάσταση των τσιμεντένιων που ήδη έχουν τοποθετηθεί με ξύλινες, προβάλλοντας  το αίτημα της υπογειοποίησης, όπως έχει γίνει στη Χώρα και σε άλλα νησιά. 

Σας ζητάμε στις ενέργειες σας αυτές να συμπεριλάβετε και την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας προβάλλοντας το ψήφισμα των συλλόγων που υπογράφουμε, αλλά και όσες υπογραφές προκύψουν στην πορεία, συλλόγων και κατοίκων σε παρεμφερές κείμενο. θεωρούμε ότι αυτή η κινητοποίηση των συμπατριωτών μας, θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες σας με σκοπό την αποτροπή αυτής της σοβαρής βλάβης για το νησί μας.

Ως ενεργοί πολίτες θα στηρίξουμε τις όποιες ενέργειες σας συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗΣ  ΕΡΜΗΣ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΜΑΚΡΟΤΑΝΤΑΛΟΥ  ‘Η ΦΑΣΑ”

3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»

4. ΛΑΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΝΔΡΟΥ

5. ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΩΝ  ΑΝΔΡΟΥ (ΆΓΙΟΣ  ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ)

6. ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΝΟΙΚ. ΔΩΜΑΤΙΩΝ  ΧΩΡΑΣ  ΑΝΔΡΟΥ  « ΑΓΙΑ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ»

7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΝΟΙΚ. ΔΩΜΑΤΙΩΝ  ΜΠΑΤΣΙΟΥ ” Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ”

8. ΛΕΣΧΗ  ΑΝΔΡΙΩΝ

9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ  ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΑΝΔΡΟΥ  (ΣΕΔΑ)

10. ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ  ΑΝΔΡΙΩΝ  ΤΟ  ΚΟΡΘΙΟΝ

11. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  TO  ΣΥΝΕΤΙ

12. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΝΔΡΟΥ  “Η ΟΜΟΝΟΙΑ”

13. ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ  ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ

14. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΛΕΣΧΗ  ΑΝΔΡΟΥ

15. ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΥΡΚΩΤΗΣ

16. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ   « ΤΟ ΜΠΑΤΣΙ»

17. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΜΑΙΝΗΤΩΝ

18. ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΤΩΝ  ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ  ΑΠΟΙΚΙΑΝΩΝ

19. ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΦΑΛΛΙΚΩΝ

20. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΙΤΡΟΦΟΥ

21. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΑΛΑΔΙΝΟΥ

22. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΙΣΩ  ΜΕΡΙΑΣ  «ΤΟ ΜΟΥΣΤΑΚΕΙΟ»

23. ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΓΥΝΑΙΚΩΝ  ΑΝΔΡΟΥ

24. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΝΗΣΟΥ  ΑΝΔΡΟΥ  «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗ»

25. ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ  «ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ»

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Υιοθετώντας απόλυτα το κοινό σας αίτημα – ως Ανδριώτης Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εγώ – θα ήθελα πάντως να λάβετε υπόψη σας και την παράμετρο της ασφάλειας απέναντι στα φαινόμενα πυρκαγιών που είτε προκαλούνται από βραχυκυκλώματα είτε ξεκινούν στις χορτολιβαδικές εκτάσεις που περικλείουν τους στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης. Τότε λοιπόν οι ξύλινοι στύλοι δυστυχώς συμβάλουν αρνητικά στην διάδοση της πυρκαγιάς στο έδαφος γύρω τους ή με την μερική καταστροφή τους δημιουργούν έκτακτα προβλήματα διακοπ΄΄ής της ηλεκτροδότησης . Πέραν δε αυτού το Περιβαλλοντικό κόστος από την κοπή χιλιάδων δένδρων προκειμένου να διαμορφωθούν σε στύλους, σε ένα πλανήτη που διαρκώς τείνει στον κίνδυνο της Κλιματικής Αλλαγής και της Αποψίλωσης των δασών, νομίζω βαραίνει εξ’ ΄ίσου στον αποκλεισμό των ξύλινων στύλων ή ΄έστω στον περιορισμό τους δραστικά με την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή Υπογειοποιήσεων των δικτύων.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.