Άνδρος και ΧαλκιδικήΤο έργο περιλαμβάνει την αναζήτηση, με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Απανταχού Αποικιανών, για λογαριασμό της Άνδρου, την προσέγγιση και την έρευνα του πανάρχαιου δεσμού του νησιού με τις αποικίες του στη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Η πρώτη επίσκεψη και αναζήτηση έγινε τον Οκτώβριο του 1996, οπότε και οι πρώτες γνωριμίες στην Ιερισσό Χαλκιδικής με τον τότε πρόεδρο της κοινότητας Αμουλιανής, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα ένθερμα μηνύματα από τους εκεί πολιτιστικούς φορείς. Ήταν η απαρχή μιας μεγάλης και εντυπωσιακής πολιτιστικής πορείας, για να οργανωθεί στη συνέχεια η πρώτη ιστορική συνάντηση- ημερίδα στην Ιερισσό, τον Μάϊο του 1997.

Ο ενθουσιασμός και στις δύο πλευρές ήταν πολύ μεγάλος, οπότε στην Άνδρο τον Αύγουστο του ίδιου έτους έγινε το πρώτο ιστορικό συνέδριο στο Δημοτικό Θέατρο. Η υποδοχή του πλήθους των συμπατριωτών μας από τις αποικίες στο λιμάνι του νησιού μας και ιδιαίτερα στο ξενοδοχείο στα Αποίκια όπου κατέλυσαν, ήταν συγκινητική, με άνθη και δάκρυα χαράς από τους παριστάμενους…!

Στο Συνέδριο προηγήθηκε η αναλυτική περιγραφή της όλης προσπάθειας αναζήτησης και του στόχου της αλληλο-γνωριμίας με τους κατοίκους των αποικιών μας, από τον πρόεδρο του Συλλόγου.  Ακολούθησαν οι θερμοί χαιρετισμοί συμπαράστασης από τους εκπροσώπους της πολιτείας, όπως ο πολιτικός και μετέπειτα πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη, που έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του υπουργείου. Επίσης, θερμοί ήταν οι χαιρετισμοί από τους βουλευτές και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως και τους πολιτιστικούς φορείς που ήταν παρόντες. Μετά άρχισε η συνεδρίαση στο πνεύμα της επιθυμητής σύσφιγξης των σχέσεων και της από κοινού ιστορικής έρευνας του πανάρχαιου δεσμού των 27 και πλέον αιώνων. Οι εισηγήσεις που ακολούθησαν είχαν ως εξής:

Πρωϊνή συνεδρίαση: 

  • «Κασσάνδρα και Άνδρος» από τον ιστορικό Δ. Πολέμη της Καϊρείου Βιβλιοθήκης.
  • «Ο Μητροπολίτης Δράνας Γεράσιμος, ο θεωρούμενος Άνδριος» από τον αρχαιολόγο Ιωακείμ Παπάγγελο.
  • «Από τις αρχαιότητες της αρχαίας πόλης της Άνδρου» από την καθηγήτρια Λυδία Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα.
  • «Ο αρχαίος οικισμός της Υψηλής Άνδρου» από την αρχαιολόγο Χριστίνα Τελεβάντου.

Απογευματινή συνεδρίαση:

  • «Η αρχαία Άκανθος- Πτυχές της ιστορίας με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα» από την αρχαιολόγο Ελένη Τρακοσοπούλου –Σαλακίδου.
  • «Τα αρχαία Στάγειρα- Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ανασκαφών» από τον αρχαιολόγο Κώστα Σισμανίδη.
  • «Η αρχαία Σάνη- Πρώτες ανασκαφικές μαρτυρίες» από την αρχαιολόγο Μπετίνα Τσιγαρίδα
  • Στις παραπάνω εισηγήσεις προστέθηκε και η ανακοίνωση για την τέταρτη αποικία της Άνδρου στη Βόρεια Ελλάδα με τίτλο «Άργιλος, η αρχαιότερη Ελληνική αποικία στη Θρακική περιοχή του Στρυμόνα» από τους αρχαιολόγους Ζήση Μπόνια και Jacqes Perreault, οι οποίοι για αντικειμενικούς λόγους δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθούν στις συνεδριάσεις της Άνδρου.

Τέλος θα πρέπει ίσως να μνημονευθούν και οι εισηγήσεις που έγιναν τον Μάϊο του 1997 στην Ιερισσό, μετά τους χαιρετισμούς από τους παρόντες φορείς στην πρώτη εκεί συνάντηση, μετά την από πλευράς μας αναζήτηση :

  • «Η θρησκεία στην αρχαία Άνδρο» από τον καθηγητή Μιχάλη Τιβέριο.
  • «Η αρχαία Άκανθος» από την αρχαιολόγο Ελένη Τρακοσοπούλου-Σαλακίδου.
  • «Περί της Ερισού και Ιερισσού» από τον αρχαιολόγο Ιωακείμ Παπάγγελο.

Ακολούθησαν περιηγήσεις, επισκέψεις σε μουσεία και δεξιώσεις, οπότε έληξαν οι εκδηλώσεις με ανταλλαγή αναμνηστικών και την ευχή όλων για συνέχιση των προσπαθειών σύσφιγξης των εκατέρωθεν σχέσεων, προς ένα εκατέρωθεν ευρύτερο πολιτιστικό όφελος.

        * * * *

Η έκδοση έγινε από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη το 1998 με την επιμέλεια του Αυγουστή Μπάλκα, προέδρου του Συλλόγου των Απανταχού Αποικιανών, στη σειρά των Ανδριακών Χρονικών (αρ. 29), με τιμητικό πρόλογο από τον πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ομ. καθηγητή και ακαδημαϊκό Κωσταντίνο Βαβούσκο.

Ο τόμος είναι διαστάσεων 17χ24 με 216 σελίδες και διατίθεται από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.