Το Σαββατοκύριακο 3 & 4 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε Workshop και Walkshop με θεματική την τοπική ταυτότητα της Άνδρου και των Κυκλάδων σε σχέση με την παγκόσμια κοινότητα των Impact Regions.

Το Σάββατο 3 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το Walkshop, στην κυκλική διαδρομή των Λιβαδίων ακολουθώντας την συντήρηση του μονοπατιού από την Andros Routes και κατέληξε στο Πρωτομαγιάτικο πανηγύρι του Συλλόγου Λιβαδίων. Στο Walkshop οι συμμετέχοντες γειώθηκαν στην ανδριώτικη φύση και φιλοξενία προετοιμάζοντάς τους για το Worshop που έγινε την επόμενη μέρα Κυριακή 4 Μαΐου στην Λέσχη Ανδρίων.

Η δράση ήταν πρωτοβουλία του μέλους της Λέσχης Ανδρίων Αθανάσιου Κουτσιανά / Impact Strategy, Symbeeosis, Ιδέες και προτάσεις με λύσεις βασισμένες στη φύση και στη συστημική σκέψη για μια επιχειρηματικότητα με θετικό αποτύπωμα – symbeeosis.com, σε συνεργασία με τη Σόφη Λάμπρου και Δημήτρη Κοκκινάκη / Impact Hub Athens – https://athens.impacthub.net και Bioregional Weaving Lab, Λακωνία – https://thelos.gr.

Φιλοξενούμενος και κεντρικός εισηγητής ήταν ο φίλος πλέον της Άνδρου και την Λέσχης Ανδρίων, μετά και την δεύτερη του παρουσία μέσα σε 2 χρόνια, ο Pedro Tarak / Συνιδρυτής της Sistema B – sistemab.org, ο οποίος είναι αφοσιωμένος στην προώθηση μιας οικονομίας ευημερίας, δημιουργώντας παγκοσμίως γέφυρες και ουσιαστικές σχέσεις στην Sistema B international. Ως συνιδρυτής της Regional Impact Trade Alliance και συμμετέχοντας στην Wellbeing Economy Alliance, η δέσμευση του Pedro εκτείνεται σε πολλές B CORP επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Guayaki και Quinto Impacto / R.I.T.A. https://www.rita.earth.

Την Κυριακή 4 Μαΐου το πρωί προσήλθαν στην Άνδρο μέλη της ανδριακής κοινότητας εκπροσωπώντας μεγάλο εύρος των τοπικών ενδιαφερόμενων (stakeholders), από μόνιμους κατοίκους νεότερους και μεγαλύτερους, εποχιακούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εκ καταγωγής ανδριώτες με ενδιαφέρον για το θέμα και την αναγεννητική ανάπτυξη της Άνδρου.

H εισαγωγή της εκδήλωσης στη Λέσχη Ανδρίων έγινε από τον Δημήτριο Κοκκίνη, πρόεδρο της Λέσχης Ανδρίων www.andrionclub.gr και εκτελεστικό διευθυντή της Πρωτεύς Κοινωνική Καινοτομία και Ανάπτυξη ΑΜΚΕ www.proteusinnovation.com. Η παρουσίασή του αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Βιοπεριφερειακής Ανάπτυξης (Bioregional Development) που ακολουθούν τοπικά συστήματα πορείας του νερού. Επεκτάθηκε πιο συγκεκριμένα την μικρο-βιοπεριφερειακή ενότητα (micro-bioregional unit) της κοιλάδας της Χώρας Άνδρου στην οποία ιδρύθηκε η Λέσχη Ανδρίων, αλλά και που επικεντρώνετε το Andros RegenRetreats, www.regenretreats.org, ως πεδίο δοκιμής νησιωτική αναγεννητικής οικονομικής ανάπτυξης (Insular Regenerative Economic Development).

Η Στέλλα Παντελιά, stellapantelia.com, Αρχιτέκτων και Αρχιτέκτων Τοπίου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Λέσχης Ανδρίων, αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική στην Άνδρο, στη τοπική κουλτούρα που διαμορφώνει το τοπίο, και στη πίστη της ότι ενδείκνυται η Άνδρος ως μοντέλο καλλιέργειας βιοπεριφερειακή ανάπτυξη (bioregional development).

andrionclub

Η Όλγα Καραγιάννη / Οικονομολόγος με PhD στην Διοίκηση και Πολιτική του τουρισμού, διαχειρίστρια του φορέα “Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου”- https://androsresearchcenter.org και συντονίστρια του εγχειρήματος Andros Routes – www.androsroutes.gr, αναφέρθηκε στο έργο του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου με αναφορά σε όλους τους πυλώνες του όπως το Andros Routes, Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Άνδρου, Καταγραφή Πηγών και Διαχείριση του νερού, κτλ.

Η Σόφη Λάμπρου αναφέρθηκε στις διάφορες δράσεις του Impact Hub Athens στην ελληνική περιφέρεια, με διάφορα προγράμματα για βιώσιμη και αναγεννητική ανάπτυξη, αλλά και με εκπαίδευση που παρέχει σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να μπορέσουν να έχουν μια καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Σχετικά με την Άνδρο, αναφέρθηκε ότι ακόμα δεν έχουν κάποια δράση σε κάποιο νησί και η νησιωτικότητα έχει ιδιαιτερότητες κυρίως στην ύπαρξη και διαχείριση πόρων (φυσικών, ανθρώπινων και χρηματικών) που πρέπει να εξεταστούν. Σε συνέχεια αυτής της πρώτης δράσης στην Άνδρο, σε συνεργασία με την Λέσχη Ανδρίων θα μπορούσαν να διερευνηθούν συνέργειες.

andrionclub11

Ο Θάνος Κουτσιανάς έκανε εισαγωγή στον Pedro Tarak αναφερόμενος στα Impact Regions, στην επικείμενη συνεργασία περιοχών της Νότια Αμερική και την Ιβηρικής Χερσονήσου που έχουν επιλέξει να αναπτυχθούν ως περιοχές θετικού αντικτύπου μέσω και εμπορικών συνεργασιών, και για το R.I.T.A. που είναι μια Εμπορική Συμμαχία Περιφερειακού Θετικού Αντικτύπου. Θέτοντας το ερώτημα θα ήθελε η Άνδρος ή/και οι Κυκλάδες να δεσμευτούν στο να γίνουν μια τέτοια περιφέρεια και να μπει στον παγκόσμιο χάρτη αυτού του δικτύου?

Ο Pedro Tarak αναφέρθηκε στην σύνδεση του με την Ελλάδα από την θετική στάση που δέχτηκαν οι πρόγονοι του ως πρόσφυγες από την Αρμενία πριν καταλήξουν στην Αργεντινή. Αναφέρθηκε στα κοινά της Ελλάδας με την Αργεντινή, στις κρίσεις που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι δύο χώρες οικονομικά και πολιτειακά, και στην αγάπη που έχει αναπτύξει προς την Άνδρο και το πρόσφορο έδαφος που υπάρχει και αναπτύσσετε στην για αναγεννητική και βιο-περιφερειακή ανάπτυξη από τις δράσεις συλλόγων, μη κερδοσκοπικών εταιριών και ατόμων που σιγά σιγά έρχονται κοντά και συνεργάζονται. Μίλησε για την αξία ανάπτυξης συστημάτων υποδομής σχέσεων για να μπορούν οι άνθρωποι να συνδημιουργούν και να συνεργάζονται σε ανώτερο επίπεδο από πολιτικές, φυλετικές, πολιτιστικές και κοινωνικές διαφορές, σε ένα επίπεδο όπου αναγνωρίζεται η ενότητα μεταξύ των ανθρώπων. Για το δίκτυο R.I.T.A. το σημαντικό είναι η ανάπτυξη η ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων μεταξύ των περιοχών της συμμαχίας, γιατί οι υγιείς εμπορικές σχέσεις βοηθάνε στην ανάπτυξη επικοινωνίας, συνεργασίας και εμπιστοσύνης με αμοιβαία επωφελούμενα αποτελέσματα. Με βάση το παραπάνω για την Άνδρο να γίνει μέρος θετικού αντικτύπου (Impact Region) υπάρχουν 3 προϋποθέσεις μία εκ των οποίων είναι:

Να αναβαθμίσει τον συλλογικό σκοπό του τόπου και την Ιδιαίτερη Πρόταση Πώλησης (Unique Selling Proposition – USP) της Άνδρου, αναγνωρίζοντας και καλλιεργώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα που προέρχεται από την περιοχή, για να γίνει δώρο προς τον κόσμο. Καθώς η κοινωνία με την συλλογική δράση αποφασίζει να έχει έναν αναβαθμισμένο σκοπό, η τοπική αυτοδιοίκηση, ως μέρος της κοινωνίας, θα υιοθετήσει αυτή την κατεύθυνση, και τότε προβάλλεται από κοινού η αναβαθμισμένη στρατηγική. Η αναβάθμιση του σκοπού ενός μέρους δεν είναι κάτι ιδεαλιστικό, αλλά είναι απόλυτα πρακτικό. Ένα παράδειγμα αυτού έχει αναπτύξει η Ρώμη. Μέρος αυτής την συλλογικής αναβάθμισης του σκοπού στη Ρώμη είναι ότι τα εστιατόρια έχουν αποφασίσει να μην αγοράζουν προμήθειες από παραγωγούς που είναι πάνω από ένα χιλιόμετρο από την πόλη, με αυτό το τρόπο ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παραβρισκόμενων με βάση τα παρακάτω ερωτήματα:

—Θα ήθελε η Άνδρος να γίνει “Impact Region”;
—Θα μπορούσαν η Άνδρος και οι Κυκλάδες να είναι από τις πρώτες Impact Regions στην Ευρώπη;
—Θα επιθυμούσαν η Άνδρος και οι Κυκλάδες να συμμετέχουν σε μια παγκόσμια κοινότητα Impact Regions, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες του εμπορίου μεταξύ τους;
—Μπορούμε μαζί να δημιουργήσουμε ένα ευρετήριο λύσεων για το νησί και τον πλανήτη;

Η εκδήλωση κατέληξε με μια ανασκόπηση του κάθε συμμετέχοντος και με μια προσωπική δέσμευση για προσωπική και συλλογική εξέλιξη.

ΠΗΓΗ: www.facebook.com/andrionclub

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.