“Οπου κι αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει”

 Γ. Σεφέρης

 Ψαροκώσταινα: Ρακένδυτη, πάμπτωχη ζητιάνα από το Ναύπλιο στα χρόνια του Καποδίστρια, η οποία εργαζόταν σαν υπηρέτρια σε διάφορα σπίτια. Επειδή όμως δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της με αυτή την εργασία, έφθασε στο στάδιο της απόγνωσης.

Σύγχρονοί της στο Ναύπλιο έλεγαν ότι η δυστυχισμένη αυτή γυναίκα ήταν σύζυγος κάποιου χωρικού Κώστα, τον οποίο σκότωσαν οπαδοί του Συντάγματος, λεηλάτησαν τα υπάρχοντά του αφού έδιωξαν από την φτωχή καλύβα τους την γυναίκα του. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η χήρα εξαιτίας αυτού του περιστατικού μάλλον παραφρόνησε και επειδή δεν είχε να φάει, ζητιάνευε… Λέγεται ότι είπε στον φιλέλληνα αρχαιολόγο Ρος: «Αφέντη, το Σύνταγμα μου ‘φαγε τον Κώστα μου και τα 12 γουρούνια μας» Παράλληλα με την επαιτεία η χήρα έκανε και τον αχθοφόρο και επειδή διαμαρτυρόταν για την αστοργία του Κυβερνήτη και την κακή της τύχη την θεωρούσαν έναν από τους πιο ιδιόρρυθμους τύπους της εποχής.

Στα χρόνια εκείνα το ελληνικό κράτος είχε φθάσει σε τέτοια οικονομική εξαθλίωση ώστε λέγεται ότι, όταν έφθασε ο Καποδίστριας στην Αίγινα, στο κρατικό ταμείο δεν υπήρχε παρά μόνο ένα ισπανικό νόμισμα και αυτό κίβδηλο… Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα παρομοιάστηκε σκωπτικά Ψωροκώσταινα. Μάλιστα η φράση «Τι να περιμένει κανείς από την Ψωροκώσταινα…» έγινε παροιμιώδης κυρίως όταν στα χρόνια της Βαυβαροκρατίας διαλύθηκαν τα άτακτα στρατιωτικά σώματα των αγωνιστών που περιεφέρεντο πειναλέα στους δρόμους. Αυτοί οι αδικημένοι άνθρωποι για να χλευάσουν την αντιβασιλεία την αποκάλεσαν: «Ψωροκώσταινα». Ο χαρακτηρισμός αυτός γενικεύτηκε και μεταφέρθηκε σε όλη την χώρα μέσω των εφημερίδων της εποχής. Αυτή εν ολίγοις, είναι η ιστορίας της ρακένδυτης ζητιάνας από το Ναύπλιο, το όνομα της οποίας οι πανέξυπνοι εξουσιαστές επειδή τους συμφέρει και τους εξυπηρετεί το διαιωνίζουν και το ταυτίζουν με την… Ελλάδα του σήμερα!

Τι σχέση μπορεί να έχει εκείνη η εποχή μετά την επανάσταση του 1821 με την σημερινή των κοινοτικών πακτωλών από την Ε. Ε. ΜΕ τους άμεσους και έμμεσους φόρους με τα χαράτσια των Δ.Ε . Κ. Ο. κ.λπ. Εν τούτοις οι πανούργοι, προσπαθούν να περάσουν το ίδιο μήνυμα την ίδια γραμμή. «Τι να περιμένει κανείς από την Ψωροκώσταινα;» Γιατί αυτή η προπαγάνδα τους εξυπηρετεί γιατί ο λαός αφού καταπιεί το προπαγανδιστικό «χάπι» παύει να έχει απαιτήσεις και αδρανοποιείται. Εχουν περάσει από τότε περίπου 200 χρόνια και εν τούτοις, τα σαΐνια οι εξουσιαστές  εξακολουθούν να μας βαυκαλίζουν με το παραμύθι της Ψωροκώσταινας.

 Ε λοιπόν φτάνει πια η απάτη και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας… Η πατρίδα μας είναι μια πλούσια χώρα ικανή να θρέψει τους Ελληνες πλουσιοπάροχα, αρκεί οι εκάστοτε διαχειριστές του πλούτου μας να διαθέτουν «κοινόν νου» και επιπλέον «να μην απλώνουν…» Η πατρίδα μας είναι, από απόψεως κλιματολογικών συνθηκών, επίγειος παράδεισος και στο υπέδαφος υπάρχουν τα πάντα. Οργάνωση και μέθοδο χρειαζόμαστε και προπάντων φιλοπατρία.

«Αν δεν ελπίσεις το ανέλπιστο, δεν θα το βρεις…» Μας άφησε παρακαταθήκη ο Ηράκλειτος Κι εμείς ο λαός αυτής της ένδοξης χώρας και το ελπίζουμε και το απαιτούμε. Στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου οι κάτοικοι φωνάζουν διαμαρτυρόμενοι επί σειρά δεκαετιών: «Όταν πέφτει το σκοτάδι, ανάβουμε τα καντήλια!» Ποιος φταίει για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, μήπως η… Ψωροκώσταινα; Εσείς είστε οι μοναδικοί υπεύθυνοι, όλοι εσείς που κυβερνήσατε αυτή την χώρα τα τελευταία 60 χρόνια. Ο Γιώργος Σεφέρης είχε μια οδυνηρή νοσταλγία για το ένδοξο παρελθόν της Ελλάδος, που τώρα έρπει στην μετριότητα του παρόντος…Εφυγε για τον χώρο των ίσκιων και της αιώνιας σιωπής με αυτό το παράπονο… Με το ίδιο παράπονο θα φύγουμε κι εμείς; Ντροπή και αίσχος.

Έχουμε υποχρέωση και καθήκον, έναντι όλων αυτών που θα μας αντικαταστήσουν να τους παραδώσουμε μια Ελλάδα ευτυχισμένη κι ευημερούσα. Εμείς οι Ελληνες αξίζουμε μιας καλύτερης μεταχείρισης, πρέπει να ξαναγίνουμε Πρώτοι και Δακτυλοδειχτούμενοι… Το οφείλουμε στους προγόνους μας οι οποίοι δεν μας ζητούν τίποτα παρά μόνο να μην τους ντροπιάζουμε…

Αρης Ευστρατιάδης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.