Στις 07:00 του Σαββάτου 5 Ιουνίου 2010, το εκπαιδευτικό πλοίο «EMPIRE STATE» του Ναυτικού Κολεγίου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (State University of New York Maritime College – www.sunymaritime.edu) κατέπλευσε στο νησί της Άνδρου.

Το «EMPIRE STATE», με κυβερνήτη τον Πλοίαρχο Ε. Ν., Richard S. Smith,, ενέταξε το λιμάνι της Άνδρου ως έναν από τους προορισμούς του για το ετήσιο εκπαιδευτικό του ταξίδι για το 2010 πριν προσεγγίσει το λιμάνι του Πειραιά ενόψει της παγκόσμιας ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια».

Στα πλαίσια της επίσκεψης του αμερικανικού πλοίου στην Άνδρο διοργανώθηκε εκδήλωση, με τίτλο «Ας Σαλπάρουμε…» από τον απόφοιτο και εκπρόσωπο του πανεπιστημίου στην Ελλάδα κύριο Δημήτριο Μ. Κοκκίνη και τις συνεργάτιδές του κ.κ. Ιωάννα Χαλά και Αντωνία Γαβαλά.

Ο σκοπός της επίσκεψης του «EMPIRE STATE» στην Άνδρο ήταν πολύπλευρος και πολυεπίπεδος. Αφενός να ζωντανέψει ξανά το πνεύμα της ναυτιλίας και να προωθηθεί το ναυτικό επάγγελμα στο νησί της Άνδρου – σε συνέχεια της εκστρατείας ενημέρωσης με τίτλο «Πάμε Θάλασσα» του Μαρτίου 2010 που διοργάνωσε ο Πανανδριακός Σύλλογος Ναυτικών – και αφετέρου να προβληθεί η Άνδρος και η πλούσια ναυτική της παράδοση.   Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς Ανδριώτες να επισκεφθούν από κοντά ένα εμπορικό πλοίο και μια πλατφόρμα εκπαίδευσης μελλοντικών αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού μιας άλλης χώρας, όπως οι Η.Π.Α. Η όλη διοργάνωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για την υποδοχή του πλοίου ήρθε στην Άνδρο ο Αντιπλοίαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, Philip N. Campbell, Ναυτικός Ακόλουθος της αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ενώ επί του πλοίου και ειδικά για την επίσκεψη στο νησί, ήρθε από τις Η.Π.Α. ο Ναύαρχος εν αποστρατεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, John W. Craine Jr., Πρόεδρος του State University of New York Maritime College.

Από τις 09:00 περίπου 450 δόκιμοι άρχισαν να αποβιβάζονται στον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου, όπου 2 κοπέλες με παραδοσιακές φορεσιές τους περίμεναν με τοπικά εδέσματα.  Νωρίτερα, με την άφιξη του πλοίου είχαν σταλεί στους επιβαίνοντες ατομικά δώρα με θέμα το νησί της Άνδρου και χάρτες από το Επαρχείο Άνδρου, τον Δήμο Άνδρου, τον σύλλογο Εμπόρων και τον σύλλογο Εστιατόρων. Οι δόκιμοι κατέκλυσαν την πόλη από το Νειμποριό μέχρι το Κάστρο, απολαμβάνοντας την ανδριώτικη φιλοξενία μέχρι τις 18:00.

Στο μεταξύ γύρω στους 500 Aνδριώτες, όλων των ηλικιών, επισκέφτηκαν το πλοίο στο οποίο δόκιμοι ανέλαβαν την ξενάγησή τους. Η μετακίνηση από και προς το πλοίο έγινε με τις λάντζες «ΡΑΝΙΑ» και «ΑΝΕΜΟΣ» καθώς και με σωστικές λέμβους του πλοίου. Καθοριστική ήταν η συμμετοχή του λιμενικού και της αστυνομίας στις μετακινήσεις και στην ασφάλεια.

Ο Ναύαρχος και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στην Άνδρο από τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου κ. κ. Νεόφυτο Κουρτέση, Ozgur Cubuk, και Δημήτριο Κοκκίνη. Οι καλεσμένοι επισκέφθηκαν την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, όπου θαύμασαν την προσωπική βιβλιοθήκη του Θεοφίλου Καΐρη, περπάτησαν τον πεζόδρομο της Αγοράς της Χώρας, περιηγήθηκαν στο Ναυτικό Μουσείο Άνδρου και στον Αφανή Ναύτη, και κατέληξαν στην πλατεία Θεοφίλου Καΐρη για να γευματίσουν στο εστιατόριο «Παρέα».

Η επίσκεψη του αμερικανικού πλοίου στην Άνδρο έκλεισε με δεξίωση στο Ξενοδοχείο Παράδεισος, όπου παραβρέθηκαν ένστολοι Αξιωματικοί και δόκιμοι του «EMPIRE STATE», οι εκκλησιαστικές, πολιτικές, αστυνομικές, λιμενικές και στρατιωτικές αρχές, του νησιού  εκπρόσωποι ανδριώτικων ναυτιλιακών εταιριών και Ανδριώτες ναυτικοί.

Χαρακτηριστικός ήταν ο τόνος της εκδήλωσης που δόθηκε από τον κ. Δημήτριο Μ. Κοκκίνη στην εναρκτήρια ομιλία του ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «τα ταξίδια των ναυτικών είναι αυτά που άνοιξαν τους ορίζοντες των ανθρώπων της Ανδρου και τους έκαναν πολίτες του κόσμου, εξωστρεφείς χαρακτήρες και φιλοπρόοδους επαγγελματίες, ικανούς οικογενειάρχες και πνευματικούς ανθρώπους. Γιατί και τα Πολιτιστικά Ιδρύματα Τέχνης που βρίσκονται στο νησί μας, από την ναυτιλία εκπορεύτηκαν. Γιατί ο μικρός αυτός τόπος μας από τη ναυτιλία και τους ναυτικούς του έγινε μέγας…

Η επίσκεψη του Empire State στην Άνδρο, αποτελεί την συνέχεια της εκστρατείας ενημέρωσης των νέων για το ναυτικό επάγγελμα που εκπονεί ο Πανανδριακός Σύλλογος Ναυτικών, μετά την Ημερίδα του Μαρτίου, με στόχο την διατήρησή του .

«Έχουμε γη και πατρίδα, όσο έχουμε πλοία στη θάλασσα.» θα πει ο Ηρόδοτος

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε στην θάλασσα έχουμε στηρίξει και πάλι τις ελπίδες μας».

Ανάλογο ήταν και το ύφος της αντιφώνησης του αμερικανού Ναυάρχου John W. Craine, προέδρου του State University of New York Maritime College, ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Το κολέγιό μας που προετοιμάζει νέους και νέες για αξιωματικούς της θάλασσας ουσιαστικά διδάσκει αυτό που είναι γνωστό στο νησί της Άνδρου εδώ και χρόνια. Την ναυτική παράδοση και κληρονομιά στο χώρο της ναυτιλίας. Της ναυτιλίας που για τους Ανδριώτες είναι τρόπος ζωής και ύπαρξης αιώνων ενώ αποτελεί  τη βάση για τη ναυτική εκπαίδευση;_ σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και πλακετών με τον Έπαρχο Άνδρου, Ιωάννη Μαλταμπέ, τον Δήμαρχο Άνδρου, Μανώλη Βάμβουκα, την Λιμενάρχη Άνδρου, Βασιλική Ψυρρή , τον Πρόεδρο του Πανανδριακού Συλλόγου Ναυτικών, Ιωάννη Μπράτη και την Πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου, Αντίκλεια Τρικόγλου.

Στις 22:15 της ίδιας ημέρας ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με τον αποχαιρετισμό του πλοίου υπό την συνοδεία θεαματικών πυροτεχνημάτων από το λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Άνδρου και στις 23:00 το «EMPIRE STATE» βίραρε την άγκυρά του και έβαλε πλώρη για τον επόμενο προορισμό του.

To αναμνηστικό DVD της εκδήλωσης διατίθεται στο: «e-lectropolis – The Technology Shops» Όρμος Κορθίου – Άνδρος, τηλ: 22820 29022, electropolis1@yahoo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.