Με το φεγγάρι στη χάση του και τα αστέρια να πρωταγωνιστούν στον Ανδριώτικο ουρανό έγινε η επίδειξη Ελληνικής Παραδοσιακής Φορεσιάς στον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου, το Σάββατο 7 Αυγούστου 2010.

Κάθε μια από τις φορεσιές μοναδική, καμωμένη με τέχνη από χέρια μαστόρων της ραπτικής, που δούλεψαν άοκνα με στόχο την τελειότητα. Κάθε μια να εκφράζει και να εκπροσωπεί κι έναν Ελληνικό τόπο. Από τα Επτάνησα, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, την Καππαδοκία… Μεταξωτά χρυσοκεντημένα, τσόχες υφασμένες με τέχνη, βαμβακερά κρουστά σαν άγριο μετάξι….

Άλλα λιτά κι απέριττα, άλλα φορτωμένα κεντίδια και φλουριά, να αποπνέουν την αίγλη της Ανατολής, κι άλλα πιο ανάλαφρα, θηλυκά, με την κομψότητα της Δύσης να θροΐζει στις πτυχές τους … Όλα τους  γιορτινά, νυφιάτικα, σε χρώματα φωτεινά… Κορίτσια και αγόρια, μέλη της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων, καθώς και μέλη του Ν.Ο.Α. με τα παιδιά τους, αλλά και μέλη της νεολαίας του Ν.Ο.Α., στον ρόλο του ‘μοντέλου’, ανέδειξαν τις  φορεσιές με το παράστημα και τη χάρη τους.

Η κυρία Άντη Τρικόγλου-Σαρρή, Πρόεδρος σήμερα του Δ.Σ. του Ν.Ο.Α., που όχι μόνον μαθήτευσε στο ‘χοροδιδασκαλείο’ του Λυκείου Ελληνίδων, αλλά ήταν και μέλος της χορευτικής του ομάδας, με εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δήλωσε συγκινημένη και περήφανη, αφού οι αλλοτινοί της δάσκαλοι και συγχορευτές, της εμπιστεύτηκαν τις μοναδικές αυτές ενδυμασίες, που δεν βγαίνουν από την Ιματιοθήκη του Λυκείου παρά μονάχα για εξαιρετικές περιπτώσεις. Η επίδειξη Ελληνικής Φορεσιάς ολοκληρώθηκε με την Εθνική μας Φουστανέλα και την ‘Αμαλία’ «κοστούμια που εμπνεύστηκαν και λανσάρισαν», όπως εξήγησε η Α’ Αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κυρία Μαρία Πασσά-Κώτσου, «οι πρώτοι άκρως φιλέλληνες βασιλείς του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, Όθωνας και Αμαλία».

Η συγκίνηση που ένοιωσαν τα μέλη του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου που παρακολούθησαν  την επίδειξη εκφράστηκε με ένα παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα. Τα βλέμματα έλαμψαν. Τα ποτήρια τσούγκρισαν, με την ευχή: «Και του χρόνου! Με νέες πρωτότυπες ιδέες!»

Ράνια Κωνσταντινίδου μέλος του Ν.Ο.Α

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.