Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1509 ο Αμόλοχος ζει τις χειρότερες στιγμές στην Ιστορία του. Ο Τούρκος κουρσάρος Κορτογλού με δύναμη από 9 φούστες επιτέθηκε στη  Βόρεια Άνδρο στο χωρίο Αμόλοχος που κατοικούσαν Αλβανοί.

Είναι απορίας άξιο πως αιφνιδιάστηκαν οι χωρικοί του τόσο ορεινού χωριού από τη μεγάλη τουρκική δύναμη .Προφανώς οι βίγλες δεν θα λειτουργούσαν ίσως εξ αιτίας των αγροτικών εργασιών της εποχής η λόγω της κάκιστης χαλάρωσης της φύλαξης. Οι τούρκοι πειρατές μπήκαν στο χωριό και ακολούθησαν μάχες όπου σκοτώθηκαν 4Αμολοχίτες και 12  τραυματίστηκαν ενώ οι τούρκοι είχαν 3 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες .Το δράμα έγινε με τα γυναικόπαιδα  όπου απήχθηκαν  για τα σκλαβοπάζαρα 88 ψυχές εκ των οποίων 87 γυναικόπαιδα  και ένας άνδρας .

Οι τούρκοι χάρισαν 4 σκλάβους στο τούρκο διοικητή της Εύβοιας ενώ οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στο  ΣΙΒΡΙΧΙΣΣΑΡ (στη Μικρά Ασία απέναντι από τη Χίο). Ο Βενετός κυβερνήτης της Άνδρου Αντώνιο δα Πεζάρο προσπάθησε να εξαγοράσει τους Αλβανούς σκλάβους αλλά απέτυχε .Τα γυναικόπαιδα για να αποφύγουν τα χειρότερα της αιχμαλωσίας εξισλαμίστηκαν Το κτύπημα ήταν βαρύ για τον πληθυσμό της βόρειας Άνδρου ενώ θρήνος οργή και τρόμος απλώθηκαν παντού για την απώλεια και την σκλαβιά των αγαπημένων τους προσώπων Οι τουρκικές φούστες ήταν «επιχειρήσεις» που μάζευαν «εμπόρευμα» δηλαδή τους δύστυχους νησιώτες  Ένα μουλάρι πουλιόταν ακριβότερα από ένα άνθρωπο Αυτά σήμερα μας φαίνονται εξωπραγματικά αλλά στις τότε σκοτεινές εποχές δεν υπήρχαν ανθρώπινα δικαιώματα. Επειδή οι τούρκοι καλόμαθαν και ήθελαν και  άλλα κέρδη από σκλάβους  επιτέθηκαν δύο φορές στις 3και 16 Μαΐου του 1510 στο χωρίο Ατένι  και άρπαξαν 5 ψυχές. Στις 3 Μαΐου οι Τούρκοι είχαν 4 φούστες  με 47 στρατιώτες και 12 χριστιανούς  σκλάβους πλήρωμα  Επειδή  το πάθημα ήταν  μάθημα  τώρα οι βίγλες  λειτουργούσαν κανονικά έτσι έγινε  έγκαιρα κινητοποίηση των Άνδριωτών  και οι Τούρκοι συντρίφτηκαν στα Ατένι. Από τις φούστες 3 καταστράφηκαν αφού οι 2 εξόκειλαν ενώ η τέταρτη των 12 πάγκων αφού έπιασαν και επισκεύασαν οι Ανδριώτες την τράβηξαν στην ξηρά

 Από τους Τούρκους σκότωσαν τους 32 στρατιώτες και αιχμαλώτισαν ζωντανούς ενώ ένας διέφυγε οι χριστιανοί σκλάβοι απελευθερώθηκαν όλοι. Στη δεύτερη επίθεση άλλοι 6 Τούρκοι πειρατές αιχμαλωτίστηκαν. Οι 20 Τούρκοι αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν από την Βενετική φρουρά του νησιού ξεσπώντας θύελλα διαμαρτυριών δυσαρέσκειας στους Αλβανούς που ήθελαν να τους ανταλλάξουν με τα γυναικόπαιδα που είχαν αρπαχθεί από τον Αμόλοχο έτσι οι Αλβανοί ήθελαν να φύγουν από την Άνδρο και να πάνε αλλού .Για να αποτραπεί η μαζική μετανάστευση και παραπέρα ερήμωση της βόρειας Ανδρου ο Αντώνιο δα Πεζάρο έκανε ότι μπορούσε και τους υποσχέθηκε ότι θα δίνει 1 δουκάτο για κάθε Τούρκο πειρατή που θα του πηγαίνουν ζωντανό η νεκρό μετά του παρουσίασαν και άλλους 2 σκλάβους ο ένας ήταν νέγρος και σκλάβος με τη βία στη πειρατική φούστα για 20 χρόνια. Στις 8 Αυγούστου του 1510 πάλι οι Τούρκοι άρπαξαν από μία Ανδριώτικη  βάρκα τον οπλισμό της και το φορτίο με τα σιτηρά που μετέφερε

Η Άνδρος υπέφερε πολύ από την  μάστιγα της πειρατείας των Τούρκων που από το 1470  είχαν καταλάβει την Κάρυστο και την είχαν κύριο ορμητήριο τους σε απόσταση αναπνοής  από την βόρειο Άνδρο .Εκτός του Κάστρου της Χώρας (Κάτω Κάστρο) όλοι οι παραθαλάσσιοι οικισμοί ερημώθηκαν και οι Ανδριώτες κατέφυγαν και έμειναν στα βουνά για ασφάλεια για να μην καταλήξουν εμπόρευμα προς πώληση σε Τούρκικο σκλαβοπάζαρο.

Α. Μακρογκίκας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.