Απολογισμός εθελοντικής προσφοράς

 Του Γιάννη Φακή Εθελοντή στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Πέρασε ένας χρόνος, από τότε που μαζευτήκαμε στην Καίρειο Βιβλιοθήκη, ένα πρωινό Σαββάτου, για να γνωριστούμε και να κάνουμε γνωστό στο ευρύτερο κοινό τον θεσμό των ‘Λεσχών Ανάγνωσης’. Από την πρώτη στιγμή,υπήρχε θετική ανταπόκριση από το κοινό αλλά και ο πιό αισιόδοξος δεν θα προσδοκούσε να δημιουργηθούν τόσες πολλές ‘Λέσχες Ανάγνωσης’ στην Άνδρο.

Σήμερα λοιπόν μετά από ένα χρόνο, λειτουργούν οι παρακάτω «Λέσχες Ανάγνωσης»: Ενηλίκων η «Χωραίτικη Βεγγέρα» στη Χώρα υπεύθυνη η κα Δέσποινα Χατζόγλου. Δημοτικά: Δημοτικό Σχολείο Χώρας υπεύθυνη η κ. Δέσποινα Χατζόγλου, Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου υπεύθυνη η κ. Χρύσα Τέλιου, Δημοτικό Σχολείο Κορθίου υπεύθυνη η κ. Καπερώνη. Γυμνάσια: Στο Γυμνάσιο Κορθίου υπεύθυνη η κ. Αναστασία Σκόρδου. Νηπιαγωγεία: Στο Γαύριο η «Παραμυθοχώρα» υπεύθυνη η κ. Αλεξάκη. Υπό σχηματισμό: Ενηλίκων: Βιβλιοπωλείο «Το Λογάρι» Γαύριο υπεύθυνη η κ. Αγγελική Αποστολίδη. Μαθητικές: Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου υπεύθυνη  η κα  Χρύσα Τέλιου, Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου υπεύθυνη  η κ. Χρύσα Τέλιου, Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου υπεύθυνη  η κ. Χρύσα Τέλιου, Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου υπεύθυνη  η κ. Χρύσα Τέλιου Δημοτικό Σχολείο Μεσαριάς υπεύθυνη  η κ. Λαμπριάδου. Η κάθε «Λέσχη Ανάγνωσης» λειτουργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες των μελών της, έτσι ώστε όλα τα μέλη της, διακατέχονται από αισθήματα χαράς και ικανοποίησης, από τις δράσεις της. Τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι πολύ χαρακτηριστικά:

Οι «Λέσχες Ανάγνωσης» στη Χώρα ΄Ανδρου υπεύθυνη η κ. Δέσποινα Χατζόγλου

Συμπληρώθηκε ένας χρόνιος από την ίδρυση και λειτουργία στη Χώρα της Άνδρου της Παιδικής Λέσχης «Οι βιβλιοφάγοι της Χώρας» και της Λέσχης Ενηλίκων «Χωραΐτικη Βεγγέρα». Τα μέλη της παιδικής λέσχης «Οι βιβλιοφάγοι της Χώρας» συναντιούνται κάθε Σάββατο στην Καίρειο Βιβλιοθήκη από τις 11.30 ως τις 12.30 . διαβάζουν επιλεγμένα βιβλία της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας και κατόπιν εκφράζονται δημιουργικά μέσα από ποικίλες δραστηριότητες όπως θεατρικό παιχνίδι, εικαστικές δημιουργίες, συγγραφή, εκφραστική ανάγνωση. Το Δεκέμβριο που πέρασε με τη συνδρομή του Ε.ΚΕ.ΒΙ. και της Καϊρείου Βιβλιοθήκης φιλοξενήθηκε στο νησί μας η κινητή έκθεση -αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο, την οποία επισκέφθηκαν πολλοί μαθητές Δημοτικού –Γυμνασίου και Λυκείου. Είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται στην Άνδρο «Κινητή Έκθεση».

Η παιδική  Λέσχη Ανάγνωσης «Οι Βιβλιοφάγοι της Χώρας» ευχαριστεί θερμά την Καίρειο Βιβλιοθήκη και ιδιαίτερα την κ. Ειρήνη Δάμπαση, το Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού της Χώρας Άνδρου, τον εφημέριο του Ι. Ν. της Θεοσκεπάστου π. Μιχαήλ Καλαμπούκη και την κ. Σοφία Γαρυφάλλου για την πολύτιμη βοήθεια τους στη λειτουργία της Λέσχης. Η Λέσχη ενηλίκων «Χωραίιτικη Βεγγέρα» στη συνάντηση του Ιανουαρίου, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της.

Η μαθητική «Λέσχη Ανάγνωσης» στο Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου Άνδρου υπεύθυνη η κ. Χρύσα Τέλιου

Στο Δημοτικό Σχολείο του Μπατσίου τα παιδιά υποδέχτηκαν τη λέσχη φιλαναγνωσίας με χαρά κι ενθουσιασμό. Ο πρώτος κύκλος της λέσχης μόλις τελείωσε. Τα 18 παιδιά της ΣΤ’ Δημοτικού διάβασαν το «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερυ, μοιράστηκαν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους στην τάξη, έκαναν μια εισαγωγή στην ανάλυση λογοτεχνικών κειμένων (η οποία τους ενθουσίασε, παρά το μικρό της ηλικίας τους!), ζωγράφισαν, κατασκεύασαν και παρακολούθησαν τη μεταφορά του βιβλίου στην οθόνη. Ακολουθούν οι λέσχες της Δ’ και Ε’ Δημοτικού που θα ολοκληρωθούν το Πάσχα, και η λέσχη της Γ’ Δημοτικού η οποία θα σχηματιστεί μετά τις διακοπές του Πάσχα και θα ολοκληρωθεί με τη λήξη του σχολικού έτους. Όλες οι κατασκευές, τα τραγούδια, οι ζωγραφιές και οι ιδέες των παιδιών θα παρουσιαστούν στην καλοκαιρινή γιορτή του σχολείου μας.

Η μαθητική «Λέσχη Ανάγνωσης» στο Γυμνάσιο Κορθίου Άνδρου υπεύθυνη η κ. Αναστ. Σκόρδου

Στο Γυμνάσιο Κορθίου, λειτούργησαν για πρώτη φορά 2 λέσχες ανάγνωσης κατά τη σχολική χρονιά 2009-2010. Μόλις είχε παραδοθεί η νέα σχολική βιβλιοθήκη, στην οποία είχε ενσωματωθεί και η παλιά και ψάχναμε τρόπους να αναδείξουμε αυτόν τον πλούτο και να προσελκύσουμε αναγνωστικό κοινό, κυρίως μεταξύ των μαθητών. Συγκροτήθηκαν έτσι μία λέσχη μαθητών και μία ενηλίκων. Οι μαθητές ασχολήθηκαν κυρίως με την ανάγνωση και παρουσίαση λογοτεχνικών βιβλίων , τα οποία είτε διάλεγαν μόνοι τους είτε τους πρότεινα εγώ. Ανέλαβαν επίσης να οργανώσουν μια εκδήλωση εγκαινίων της βιβλιοθήκης, στην οποία παρουσίασαν στο κοινό και στους συμμαθητές τους το χώρο, την ταξινόμηση και το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης και την εμπλούτισαν με βιβλιοπαρουσιάσεις από τη λέσχη ανάγνωσης.

Η λέσχη των ενηλίκων ξεκίνησε πολύ καλά, συγκέντρωσε έως και15 μέλη στην αρχή, αλλά σιγά – σιγά περιορίστηκε στα 7 άτομα με τα οποία συνέχισε μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο τρόπος λειτουργίας της είχε μεγάλη ποικιλία και καθορίστηκε αποκλειστικά από τα ενδιαφέροντα και τις προτάσεις των μελών. Αρχικά ο καθένας παρουσίαζε ένα βιβλίο της επιλογής του. Στη συνέχεια περάσαμε στην ποίηση και τέλος καταλήξαμε στην ανάγνωση κοινού βιβλίου (το Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου). Η τελευταία επιλογή ήταν κατά τη γνώμη μου η πιο επιτυχημένη, αφού η συζήτηση πάνω στο βιβλίο ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες και τις πιο ουσιαστικές που έχω παρακολουθήσει με θέμα τη λογοτεχνία και όχι μόνο. Την επόμενη χρονιά 2010-2011 δυστυχώς δεν συνεχίστηκε η λέσχη ενηλίκων, γιατί τα βασικά της μέλη είχαν φύγει από το νησί . Η λέσχη των μαθητών όμως λειτούργησε κανονικά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με παρουσίαση διαφορετικού βιβλίου από κάθε μαθητή και με στόχο κυρίως την αξιοποίηση της σχολικής βιβλιοθήκης. Τη φετινή χρονιά 2011-12, ξεκινήσαμε τη λειτουργία λέσχης ανάγνωσης με τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου και πέρα από τον αρχικό στόχο να γνωρίσουν τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας, προσπαθούμε να συνδέσουμε τη λέσχη με τη διδασκαλία της γλώσσας, επιλέγοντας βιβλία σχετικά με τη θεματολογία του μαθήματος. Ελπίζουμε στο μέλλον να συνεχιστεί και να διευρυνθεί ο θεσμός των λεσχών ανάγνωσης στο σχολείο μας και να συναντηθούν μέσω αυτών όλο και πιο πολλοί μαθητές και ενήλικες με όλο και πιο πολλά βιβλία.

Παραμυθοχώρα

Είμαστε μια πενταμελής εθελοντική ερασιτεχνική ομάδα, με κάποιες γνώσεις και αρκετό μεράκι, που αποφασίσαμε να ενεργοποιηθούμε στον τόπο μας και να προσφέρουμε κάτι στα μικρά παιδιά, για τα οποία δεν υπάρχουν ιδιαίτερες δραστηριότητες στο νησί. Έτσι δημιουργήσαμε την «Παραμυθοχώρα »  ένα χώρο δράσης για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών,  με οδηγό τα βιβλία. Σκοπός μας είναι τα παιδιά: να πλησιάσουν περισσότερο και να αγαπήσουν το βιβλίο, να μιλήσουν και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους, να οργανώσουν δραστηριότητες με βάση το θέμα του βιβλίου, να εκφραστούν και να απασχοληθούν δημιουργικά, να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν, να παίξουν και να διασκεδάσουν, με αφορμή ένα βιβλίο.

Η επίτευξη αυτών γίνεται μέσω ενός πολύπλευρου καλά σχεδιασμένου δίωρου προγράμματος. Οι συναντήσεις μας περιλαμβάνουν παιχνίδια γνωριμίας και δράσης, ανάγνωση βιβλίου μέσω δραματοποίησης, συζήτηση και ερωτήσεις γύρω από το βιβλίο, χρόνο για ξεφύλλισμα από τα παιδιά και επεξεργασία του βιβλίου, δραστηριότητες και κατασκευές σχετικές με το θέμα του βιβλίου. Στο τέλος, μοιράζεται κάθε φορά ένα ενημερωτικό σημείωμα στους γονείς, ώστε να γνωρίζουν το παραμύθι και το θέμα που επεξεργαστήκαμε αλλά και τυχόν οδηγίες που υπάρχουν από κάποια δραστηριότητα. Μια με δύο φορές το χρόνο προσπαθούμε να εμπλέκουμε και τους γονείς στο πρόγραμμα, ώστε όλοι μαζί να αξιοποιούμε τις δράσεις γύρω από το βιβλίο, συνοδευμένες με παιχνίδι και χαρά. Οι εθελοντές συναντιόμαστε κάθε Δευτέρα. Τη μία εβδομάδα προετοιμάζουμε το πρόγραμμα και διαλέγουμε το παραμύθι που θα επεξεργαστούμε και την επόμενη το υλοποιούμε με τα παιδιά. Το βιβλία που επιλέγουμε κεντρίζουν το ενδιαφέρον και προκαλούν ενθουσιασμό των παιδιών αλλά και φέρουν κάποιο βαθύτερο μήνυμα προς επεξεργασία.

Το πρόγραμμα φιλοξενείται από το δημοτικό σχολείο Γαυρίου, ενώ τα έξοδα για τις κατασκευές καλύπτονται από την ενορία του Αγ. Νικολάου Γαυρίου, με πρωτοβουλία του εφημέριου πάτερ Καλλίνικου. Τα βιβλία είναι έως τώρα προσφορά εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων. Μελλοντικά σκεπτόμαστε να αξιοποιήσουμε βιβλία της βιβλιοθήκης του σχολείου ή και άλλων βιβλιοθηκών του νησιού, αλλά ακόμα και των σπιτιών μας. Φιλοδοξούμε να μπορέσουμε να βρούμε περισσότερους εθελοντές ώστε να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε άλλη μία ομάδα για παιδιά ηλικίας 7-9 ετών, που έχουν κατακτήσει την ικανότητα της ανάγνωσης. Επίσης αναζητούμε ένα δικό μας χώρο ώστε να μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για τις δραστηριότητές μας. Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι με αυτό τον αριθμό Λεσχών και με αυτή την δυναμική ανάπτυξης νέων Λεσχών το νησί μας παίρνει την πρώτη θέση και από περιοχές με μεγάλη παράδοση στη φιλαναγνωσία.

Οφείλονται θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευσμένους  εκπαιδευτικούς μας (εν ενεργεία μα και συνταξιούχους!) και όχι μόνο αλλά και στους εμπνευστές της «Παραμυθοχώρας», που σε αυτή την λαίλαπα που ζούμε, βρίσκουν δυνάμεις  για δημιουργία και προσφορά! Να είναι πάντα άξιοι!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.