Της  Δανάης Α .Μπασαντή

Οι Ολυμπιακοί αγώνες αυτού του καλοκαιριού ξεκίνησαν και τελείωσαν μέσα στους ρυθμούς ενός ξέφρενου ποπ-ροκ πάρτι που αναδείκνυε την σύγχρονη βρετανική κουλτούρα. Στόχος των Βρετανών από την τελετή έναρξης ήταν να παρουσιάσουν μία διοργάνωση για όλους, ενώ στην τελετή λήξης έδειξαν ότι ήταν μία διοργάνωση από όλους. Συμμετείχαν όλα τα αστέρια της βρετανικής σκηνής όπως ο Τζορτζ Μάικλ, οι Bond, οι Spice Girls (σε μία επανένωση ειδικά για την τελετή λήξης),  μέχρι και οι Μπράιαν Μέι και Ρότζερ Τέιλορ των θρυλικών Queen.

Η τελετή έναρξης έδωσε το σύνθημα για την αρχή μιας παγκόσμιας γιορτής που ενώνει τόσες διαφορετικές χώρες και ανθρώπους. Οι διοργανωτές μας πέρασαν λίγες εικόνες από την σύγχρονη ιστορία τους. Από το πράσινο τοπίο της αγγλικής εξοχής μέχρι και τα φουγάρα της βιομηχανικής επανάστασης, που δέσποζαν μέσα στο στάδιο, ενώ οι σιδερένιοι ολυμπιακοί κύκλοι υψώθηκαν και ενώθηκαν στο τέλος βγάζοντας εντυπωσιακές σπίθες.

Το κλασικό σύμβολο του βρετανικού φλέγματος ο διάσημος πράκτορας Τζέιμς Μποντ, επιστρατεύτηκε με αποστολή να μεταφέρει την βασίλισσα Ελισάβετ με ελικόπτερο στο στάδιο όπου και έπεσαν με αλεξίπτωτα, με υπόκρουση το μουσικό θέμα των ταινιών του. Το αστείρευτο χιούμορ των Άγγλων δεν θα μπορούσε να λείπει. Με το Mister Bean, κατά κόσμο Ρόουαν Ατκινσον, στα πλήκτρα υποκρινόμενο ότι παίζει το μουσικό θέμα του Βαγγέλη Παπαθανασίου, από την ταινία  «Δρόμοι της Φωτιάς». Μια μουσική που ακούστηκε σε όλες τις απονομές μεταλλίων των αγώνων. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας παρέλασε με τους μικρούς ασθενείς του.  Ενώ μια βουτιά στην ονειροχώρα των αγγλικών παραμυθιών ζωντάνεψε τον κακό μάγο Βόλντεμορ, τα 101 σκυλιά της Δαλματίας, την Αλίκη στην χώρα των Θαυμάτων και τέλος την αγαπημένη των μικρών παιδιών Μαίρη Πόπινς.

Στις τελετές που μας παρουσίασαν οι Βρετανοί μπορούσε ο καθένας να βρει αναφορές σε οικεία θέματα. Όπως την σύγχρονη ποπ-ροκ μουσική τους, που κυριαρχεί από τη δεκαετία του ’60 παγκοσμίως, αλλά και τα κλασικά παραμύθια τους, που όλοι κάποτε διαβάσαμε, και έγιναν γνωστά κυρίως μέσα από τις ταινίες τους.

Μπορεί να έμοιαζε λίγο συγκεχυμένη η εναλλαγή όλων αυτών των ετερόκλητων εικόνων, ήχων και καταστάσεων. Όμως είναι στοιχεία του πολιτισμού τους, που τους κάνουν περήφανους και γνωστούς στον σύγχρονο κόσμο. Οι διοργανωτές δεν στόχευαν να συγκινήσουν με τους συμβολισμούς του δυτικού πολιτισμού το παγκόσμιο κοινό, όπως κάναμε εμείς στην τελετή έναρξής των αγώνων στην Αθήνα το 2004. Και δεν ήθελαν να αναδείξουν τις φιλοσοφικές σταθερές του ανατολικού πολιτισμού, όπως συνέβη στο Πεκίνο το 2008. Ήταν ένα μεγάλο λαϊκό πανηγύρι που εκτυλίχθηκε από τα όρια του ελισαβετιανού κόσμου και της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης μέχρι τις σημερινές μέρες του internet και του facebook. Όλα αυτά που τους θυμίζουν, τους αντιπροσωπεύουν και τους ενώνουν μαζί μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.