Η φωτιά που ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου 10.8.2013, σε απρόσιτη περιοχή στο Ζένιο έφθασε την επομένη το πρωί στον Πιτροφό. Η θάλασσα έβγαζε «φίδια» και οι άνεμοι εμπόδιζαν το έργο της πυρόσβεσης. Η μάχη ήταν άνιση, όπως άνιση είναι πάντα η μάχη με την φωτιά.

Ο Θεός έβαλε το χέρι του κι οδήγησε τα χέρια των πιλότων, οι οποίοι με ηρωικές προσπάθειες μάζευαν νερό από την θάλασσα και με εξαιρετική δεξιοτεχνία λόγω του μεγάλου κυματισμού, επιχειρούσαν  με «χειρουργικό» στόχο μέσα στην φωτιά. Ο Θεός έβαλε το χέρι του και κράτησε στέρεα τα χέρια των πυροσβεστών, εθελοντών δασοπυροσβεστών και κατοίκων που πάλεψαν με τις φλόγες επί διήμερο …

Με νωπή ακόμη τη μνήμη από την πυρκαγιά στις Γίδες, που έφτασε μέχρι την άσφαλτο της επαρχιακής οδού στον κήπο του ξενοδοχείου Περράκη στο Κυπρί, – χρειάστηκε εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού για να σταλούν 2 καναντέρ για την φωτιά- αλλά και δυο μέρες μετά τον Πιτροφό, ήρθε κι άναψε άλλη μια φωτιά στο Άνω Γαύριο, η οποία έφτασε στον κήπο του ξενοδοχείου «Κυμοθόη».

Φωτιές που ξεκινούν νύχτα από το βουνό; Πως; Γιατί; Η χλωρίδα που πυρπολείται; Η πανίδα που καίγεται; Όλοι ξέρουν; Κανένας δεν μιλάει; «Η «τσάπα» του Δήμου δεν λειτουργεί; Η λειτουργία της υδροφόρας του Δήμου απαίτησε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες ιδιωτών; Το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου «έμεινε» από (!) βενζίνη; Το φορτηγό του Δήμου δεν μαζεύει στερεά απόβλητα;» Πέρυσι κάηκε όλο σχεδόν το Κόρθι (Διποτάματα- Κοχύλου – Βουνί). Φέτος δεν μάθαμε; Υπάρχουν ακόμη οι γνωστοί -άγνωστοι γιδοβοσκοί που καίνε για να έχουν τροφή τα ζώα αργότερα; Γιατί;

Δασικές πυρκαγιές – ενημέρωση κτηνοτρόφων

«Γνωστοποιούμε στους κτηνοτρόφους των  Κυκλάδων τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει για τους ίδιους –εκτός των άλλων- η εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς και συγκεκριμένα: Μετά την εκδήλωση  δασικής  πυρκαγιάς  για την προστασία της εκάστοτε καείσας δασικής έκτασης  ακολουθούν διοικητικά μέτρα προστασίας της, δηλαδή «κηρύσσεται υποχρεωτικώς ως αναδασωτέα , αποκλειομένης της διάθεσής της για έτερον προορισμό»  και  εκδίδεται  η σχετική Δασική  Αστυνομική  Διάταξη  απαγόρευσης της βοσκής ( άρθρο 117 παρ. 3 του Συντάγματος, κ.λπ.)

Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 4061/2012 (ΦΕΚ Α΄ 66) και με τις  αριθμ. 133356/3733/26-7-2013 Δ/γη του ΥΠΕΚΑ και    αρ. πρ.  39755/1949/9-8-13 έγγραφο του Γενικού Δ/ντη Δασών & Αγρ.Υπ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου,  οι αποφάσεις κήρυξης των εκτάσεων ως αναδασωτέων με τους σχετικούς χάρτες και τα γεωχωρικά δεδομένα , θα αποστέλλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να εξαιρεθούν οι εκτάσεις αυτές από την οικονομική ενίσχυση που δίδεται στους κτηνοτρόφους που τις έβοσκαν πριν την πυρκαγιά αφού πλέον απαγορεύεται η βόσκηση τους.

Η Διευθύντρια Δασών Κυκλάδων

Άρτεμις Αλεξιάδου Δασολόγος, με βαθμό Β

Σ.Ε.Δ.Α.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά αντιμετωπίσαμε τόσο καταστροφικές συνέπειες στο νησί μας. Δασικές συστάδες, χαμορείκι, ιδιαίτερα σημαντικό φυτό για τη μελισσοκομία της Άνδρου και φρυγανώδης βλάστηση έκτασης περίπου 8 χιλιάδων στρεμμάτων αποτεφρώθηκαν. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές και πιο καταστρεπτικές των τελευταίων χρόνων.

Η φωτιά ξεκίνησε σε μια περιοχή με δύσκολη πρόσβαση και μοιάζει πως η μόνη πιθανή αιτία ήταν η κτηνοτροφική εκμετάλλευση αυτής.
Δεν είναι δυνατόν για μικροσυμφέροντα που όμως μακροπρόθεσμα και για τους ίδιους είναι επιζήμια (διάβρωση-ερημοποίηση), να βιώνουμε μια τόσο μεγάλη καταστροφή. Κινδυνεύσανε άνθρωποι, περιουσίες και δαπανήθηκαν σημαντικά κονδύλια, σε μία περίοδο οικονομικής κρίση, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Είναι κρίμα να συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις γιατί κάποιοι «υστερούν νοητικά».

Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε, οι εθελοντές του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό με στόχο την κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά. Το έργο της καταστολής ήταν πολύ δύσκολο και επικίνδυνο. Όπου κληθήκαμε και μπορούσαμε να προσφέρουμε το κάναμε με αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της δύναμης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, κάναμε ότι ήταν δυνατό και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπεράσαμε τα όρια αντοχής μας.

Εύχομαι στο μέλλον να μην αντιμετωπίσουμε άλλες τέτοιες καταστάσεις.

Νίκος Χαζάπης Προέδρος Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.