Προς: 1. Δήμαρχο Άνδρου κ. Ιωάννη Γλυνό

Θέμα: Μεγάλα ερωτηματικά στην κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου

Με ανάμεικτα συναισθήματα χαιρετίζουμε την έναρξη της κατασκευής του Δημοτικού Σχολείου στο Γαύριο. Ικανοποίηση για ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά τα νέα παιδιά, την εκπαίδευση και την μόρφωση της επόμενης γενιάς του τόπου μας. Ενός έργου που η ωρίμανσή του ξεκίνησε το 2008 από τον πρώην Δ.Υδρούσας και σήμερα επιτέλους γίνεται πράξη.

Ταυτόχρονα όμως και ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί για τις «παράξενες» επιλογές που ακολούθησε ο Δήμος Άνδρου τα τελευταία 2 χρόνια. Επιλογές που δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά που πρέπει «σήμερα» κιόλας να μας απαντήσετε κ Δήμαρχε.

  • Γιατί εγκαταλείφθηκε η αρχική θέση που είχε χωροθετήσει το σχολείο ο Δ. Υδρούσας, η οποία απείχε λίγες δεκάδες μέτρα από την σημερινή και ήταν βόρεια του ποδοσφαιρικού Γηπέδου 5 Χ 5; Το αποτέλεσμα είναι η μετακίνηση του όγκου του νέου σχολείου μπροστά από το κτίριο του Γυμνασίου Λυκείου;

Η μετακίνηση αυτή, βάσει των δύο γεωτεχνικών μελετών, σημαίνει:

  1. Στην θέση που είχε επιλέξει ο Δήμος Υδρούσας-σύμφωνα με την γεωτεχνική μελέτη-μπορούσε να κατασκευαστεί κτίριο ικανό να αντέξει έως 7,5 R σεισμό. Η θέση που επέλεξε να κατασκευάσει το κτίριο ο Δήμος είναι ασφαλής για μέχρι 5,5R σεισμό!!!!
  2. Η νέα θέση απαιτεί εργασίες εξυγίανσης του εδάφους οι οποίες ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ώστε η κατασκευή να γίνει ασφαλής για σεισμό μεγέθους 6,75R.!!! Όλα αυτά δε, με δεδομένο ότι ΔΕΝ θα υπάρξει κάποια αστοχία κατά την κατασκευή του έργου.

Δηλαδή στην θέση που επέλεξε «σήμερα» ο Δήμος Άνδρου πληρώνουμε πολύ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χρήματα για να κατασκευάσουμε ένα λιγότερο ασφαλές σχολείο!!! Ενώ υπήρχε έτοιμη λύση φθηνότερη και ασφαλέστερη (η θέση που είχε επιλέξει ο Δήμος Υδρούσας, βόρεια του γηπέδου 5 Χ 5 ).

  1. Η θέση που επέλεξε ο Δήμος Άνδρου οδήγησε: Α) Στην καταστροφή του μοναδικού γηπέδου βόλεϋ της περιοχής Β) Δημιούργησε πολύ σημαντικά προβλήματα στο μοναδικό γήπεδο μπάσκετ Γ) Κατέστρεψε τον τσιμεντόδρομο που συνέδεε τον επαρχιακό δρόμο με το Γυμνάσιο-Λύκειο. Δ) Είναι προφανές ότι δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας του ποδοσφαιρικού γηπέδου Ε) Είναι λανθασμένη χωροταξικά αφού βρίσκεται μπροστά από τα κτίρια του Γυμνασίου και μπροστά από τα γήπεδα, όπου τα «κρύβει». Διαφορετικά θα ήταν τα κτίρια στην ίδια πλευρά και θα είχαν μπροστά τους τον αύλειο χώρο και τα γήπεδα.

Μετά τα ανωτέρω ρωτάμε κ. Δήμαρχε:

  1. Ποιος θα πληρώσει το κόστος για την ανακατασκευή γηπέδων και δρόμου; Γιατί τα χρήματα των δημοτών πήγαν χαμένα και σήμερα θα πρέπει να κληθούν να τα πληρώσουν εκ νέου με την ανακατασκευή τους;
  2. Γιατί η αλλαγή της θέσης ΑΠΟΚΡΥΦΘΗΚΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο; Αφού, όχι μόνο ΔΕΝ συζητήθηκε ΠΟΤΕ, αλλά ΠΟΤΕ δεν αναφέρθηκε.
  3. Γιατί έγινε ανάθεση για υποτιθέμενη καινούρια μελέτη με κόστος 120.000,00€!!! Σε τι διαφέρει η νέα μελέτη από την ήδη υπάρχουσα? Να ληφθεί δε υπόψη ότι η αρχική μελέτη είχε ολοκληρωθεί από τον Δήμο Υδρούσας με 45.000,00€!!!
  4. Γιατί ΔΕΝ ζητήθηκε από τους μελετητές της αρχικής μελέτης να διορθώσουν τις όποιες, υποτίθεται, ατέλειες της μελέτης ή να συμπεριλάβουν κάτι καινούριο, ενδεχομένως; Διορθώσεις, που έπρεπε και μπορούσαν να γίνουν, ΧΩΡΙΣ χρήματα ή έστω με ελάχιστο κόστος.

Εν κατακλείδι, ζητάμε τεκμηριωμένη απάντηση για την σκοπιμότητα της αλλαγής της θέσης θεμελίωσης του σχολικού κτιρίου.

Τα ερωτήματα μας είναι και ερωτήματα της κοινωνίας μας και χρήζουν άμεσης απάντησης».

Με εκτίμηση

Θεοδόσης Σουσούδης, Κυριάκος Θωμάς, Ανδρέας Βόσσος, Γιώργος Βλάμης, Διαμαντής Θεοδωράκης, Νικόλαος Βασταρδής, Αριστοτέλης Διαπούλης, Αντώνιος Λάβδας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.