Ίσως είναι πολυσυζητημένο και  κουραστικό, ίσως τώρα πια να είναι ουτοπία, δεν παύει όμως να είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα, που θα το ξαναβρούμε πολύ σύντομα μπροστά μας και θα δυσφημήσει το νησί μας, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν.
Ο λόγος για τα σκουπίδια, που οι τοπικοί πολιτικοί μας και η πολιτική τους, έχουν φροντίσει έντεχνα να τοποθετήσουν «κάτω από το χαλί», κάτι που το κάνουν όλα αυτά τα χρόνια και αποτελεί μέγα μυστήριο.

Τρία ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή και δεν έχουν κάνει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ. Τρία χρόνια κοροϊδεύουν όχι μόνο τους Ανδριώτες, αλλά κοροϊδεύουν και ανθρώπους που νοιάζονται για τον τόπο και προσφέρουν πολλά χρήματα για να βρεθεί λύση.

Αυτό είναι κάτι που γεννά πολλά ερωτηματικά. Πως είναι δυνατόν τόσα χρόνια, παρά τις συστάσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογία, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του 2010 και την καινούργια μελέτη περί ΧΥΤΥ, να βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο  μηδέν;
Η  παράταξή μας επέμενε και έδωσε πολλές «μάχες» στα δημοτικά συμβούλια, για να βρεθεί η τοποθεσία που θα φιλοξενούσε τον ΧΥΤΥ, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί και η  χωροθέτηση, που αποτελεί  τον ακρογωνιαίο λίθο  για την οριστική επίλυση του θέματος.
Και έγινε νέα μελέτη. Και για να είμαστε πιο σαφείς, ξανάγινε για ΤΕΤΑΡΤΗ  φορά. Πολλά χρήματα δαπανήθηκαν και πάλι,  αλλά ξανά τίποτα, αφού όπως δείχνουν τα πράγματα ο Δήμος, ο Δήμαρχος και όποιοι άλλοι αρμόδιοι, δεν έχουν πρόθεση να κάνουν καμιά απολύτως κίνηση. Δεν ασχολούνται καθόλου με το σοβαρό αυτό θέμα, επειδή προφανώς, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να ασχοληθούν…
Ζήτησαν πέρυσι τον Μάρτιο από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), παράταση για ενάμιση χρόνο και την πήραν. Την πήραν, όμως, προκειμένου να έχουν το χρόνο, ώστε να δώσουν λύση. Είχαμε τονίσει πως, έπρεπε να έχουν και εναλλακτική πρόταση. Όμως δεν έκαναν τίποτα και τώρα, αφού χάθηκε ενάμιση χρόνος, ζήτησαν ΠΑΛΙ παράταση, προφανώς για να το φτάσουν το πράγμα μέχρι τις εκλογές. Η παράταση όμως απότι φαίνεται δεν εδόθη και τώρα το πρόβλημα κινδυνεύει να γιγαντωθεί με απρόσμενες συνέπειες για όλους μας.
Οι υποσχέσεις που μοίραζαν για οριστική λύση, έπεσαν στο κενό. Η «εμπειρία» που –και καλά- διαθέτουν αποδείχτηκε καταστροφική για το νησί μας. «Παλιός γάιδαρος, περπατησιά δεν αλλάζει», λέει η λαϊκή σοφία, που εδώ ταιριάζει απόλυτα. Γιατί αυτό έχουν μάθει, αυτό κάνουν.
Η Ανακύκλωση και η κομποστοποίηση ήταν και είναι η μοναδική λύση για την επίλυση ενός μεγάλου μέρους ρου προβλήματος. Ουσιαστικά όμως δεν υφίστανται, παρά το ότι έχουν δαπανηθεί και δαπανώνται πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Κάποια πρόταση σχετική με διαχείριση απορριμμάτων δεν έχει έρθει στο δημοτικό συμβούλιο. Τα μοναδικά βήματα που έχουν γίνει είναι η αγορά του κομποστοποιητή από ιδιώτη και -ύστερα από πρόταση δική μας- η αγορά του δεματοποιητή, τον οποίο, μάλιστα, λειτουργούν κατά το δοκούν.
Από τα παραπάνω, τα οποία τα αναφέρω πολύ συνοπτικά, προκύπτει ένα πολύ αρνητικό συμπέρασμα και μια κακή πρόβλεψη για την τύχη της διαχείρισης των σκουπιδιών.
Τα σκουπίδια πάλι θα βρεθούν στους δρόμους και πολύ φοβάμαι πως σύντομα θα ξαναζήσουμε τα ίδια «παρατράγουδα» στο νησί.
Η επόμενη δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη -κάτω από πολύ δυσκολότερες συνθήκες- να δώσει λύση. Γρήγορα και αποφασιστικά. Ήδη, ο κόσμος αντιμετωπίζει με καχυποψία κάθε αναφορά στην επίλυση του προβλήματος. Λογικό, αφού η κοροϊδία από την σημερινή δημοτική αρχή, προς κάθε κατεύθυνση, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.

Θεοδόσης Σουσούδης

Δημοτικός Σύμβουλος Επικεφαλής Ανδρος Νέοι Ορίζοντες

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.