Ο Χιονισμένος Κούρος

Τσούγκρισαν τα ποτήρια τους με την εύχή ό,τι καλό για την νέα χρονιά. Η Helen κοίταξε τον χιονισμένο δρόμο και γύρισε μια σελίδα από τις διορθώσεις της. Οι αρχαιολόγοι ήταν σίγουροι ότι μια ολόκληρη πόλη θα έκανε την παρουσία της κάτω από τον ακτινοβόλο ήλιο της Ανδρου. Θα λέγαμε ότι ήταν αισιόδοξοι αν και ορισμένοι κάτοικοι του χωριού πίστευαν ότι άδικα ξεκινούν.

Ανάμεσα στους αρχαιολόγους ξεχώριζε ο Steven έναν αψηλός άνδρας με δυνατή φυσιογνωμία και γερμανική προφορά. Η μητέρα του ήραν Ανδριώτισσα. Η Helen τον ξεχώρισε αμέσως για την ευφυΐα του και πίστευε ότι η συνεργασία τους θα ήταν άψογη. Η Helen ήταν μια νεαρή αρχιτέκτονας που ερωτεύτηκε παράφορα το νησί της Άνδρου και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Παλαιόπολη. Εκεί διέμενε οικογενειακώς και η αδελφή της η Ρόζα, καθότι ανδριώτης ο σύζυγός της. Η Helen ξεδίπλωσε τα σχέδιά της και ο Steven τα μελέτησε με προσοχή. Εδώ θα σκίσουμε το δρόμο της τόνισε επιτακτικά. Θα βγει ένα τέλειο αποτέλεσμα, να είσαι σίγουρη της είπε. Εκείνη χαμογέλασε και συνέχισε να γυρίζει σελίδα. Εργάστηκαν πυρετωδώς γύρω στα δύο χρόνια. Τα μηχανήματα ξέσκισαν το δρόμο, ξεμπάζωσαν τα πάντα. Υποχωρούσαν τα χώματα τρομακτικά. Τα φορτηγά δεν προλάβαιναν να φορτώνουν, να ξεφορτώνουν και η πόλη αναδυόταν εντυπωσιακή. Πάνω στο χιονισμένο δρόμο ακουμπούσε ο Κούρος. Η Helen τον άγγιξε με πάθος. Περίλαμπρο το απόκτημά της. Έγραψε και ο ξένος τύπος πολύ θετικά σχόλια για τις ανασκαφές μετά την συνέντευξη του Steven στη Γερμανία. Η Helen άγγιξε ξανά τον πρώτο Κούρο με τα χέρια της αφαιρώντας του τα χώματα από το μέτωπο, τα μαλλιά τα σκαλωτά, το στήθος… Είναι καταπληκτικός φώναξε περίχαρη. Σήμερα κοσμεί την παλαιά Χώρα της Ανδρου και η Helen καμαρώνει. Κοιτάζει την θάλασσα, ένα χιονισμένο τοπίο, πέρα από τα λαμπυρίσια μάτια της. Πρωτοχρονιάτικος προορισμός, πέρασμα από τον Κάβο Ντόρο, στο μεγάλο έρωτά της την Ανδρο, τουμπιά διάχυτα στα στενά και στα ανηφόρια του νησιού, παστέλια και μοσχομυρωδάτοι κουραμπιέδες σε φιλεύουν τα άξια χέρια των Ανδριωτισσών. Η μάνα του Steven η Αγγελική, δακρύζει. Νοιώθει περήφανη για κείνη… Και η Helen σκέφτεται το επόμενο σκίσιμο του δρόμου, καθώς προετοιμάζεται για τις διορθώσεις και την παρουσία του νέου βιβλίου της στη Βοστώνη  με τίτλο «Ο Κούρος της Άνδρου». Καλός σας Χρόνος.

Χριστίνα Ραίση Μανάλη

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.