Νοσοκομειακό πρόγραμμα σημαίνει ένα κεφάλαιο πάντα στη διάθεση σας για την «δύσκολη ώρα». Δηλαδή έχετε όσα χρήματα χρειάζεστε για να καλύψετε τα έξοδα που απαιτούνται σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα του κόσμου. Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες είναι ασφαλισμένοι και σε ταμείο κοινωνικής ασφάλισης.

Η συνδυασμένη παράλληλη χρήση της κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης καταλήγει σε οικονομικό όφελος του ασφαλισμένου πελάτη για τρεις λόγους:
Οικονομικότερα ασφάλιστρα για τον ασφαλισμένο λόγω της αγοράς μικρότερου προγράμματος υγείας.

Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δίνουν bonus στον ασφαλισμένο με την παράλληλη χρήση και του ταμείου κοινωνικής ασφάλισης.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες περιορίζουν τα κόστη τους με αποτέλεσμα να μην αυξάνουν τα ασφάλιστρα (ή τα αυξάνουν λιγότερο) τον επόμενο χρόνο.

Η ασφαλιστική αγορά προσφέρει πολλές και διαφορετικές λύσεις. Ο καταναλωτής θα πρέπει να σκεφτεί και να μετρήσει ποιες ασφαλιστικές καλύψεις πραγματικά χρειάζεται. Ας απαντήσει στον εαυτό του στην απλή ερώτηση «Αν μου χρειαστούν στο μέλλον 10 ή 100 ή 500 χιλιάδες ευρώ για να γίνω καλά, έχω να τα δώσω….;»

Με αυτό το κριτήριο θα πρέπει να αποφασίσει και να προχωρήσει στην αγορά προγράμματος υγείας.

Τι πρέπει να προσέξετε, ερευνώντας και μελετώντας τις κυριότερες έννοιες των συμβολαίων υγείας:

ΙΣΟΒΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ: Είστε ισόβια ασφαλισμένοι χωρίς να μπορεί η εταιρεία να διακόψει την ασφάλιση σας για λόγους υγείας.  ή

ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ: Η ασφάλιση σας ανανεώνεται κάθε χρόνο σύμφωνα με όσα προβλέπονται στους όρους του συμβολαίου σας με αποτέλεσμα η ασφαλιστική εταιρεία να αποφασίζει κάθε χρόνο το κόστος των ασφαλίστρων, και αλλαγές όρων του συμβολαίου και τις παροχές του.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ Η ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΟ ΠΟΣΟ: Τα πρώτα χρήματα μιας νοσηλείας τα οποία δεν αποζημιώνονται από την ασφαλιστική εταιρεία π. χ εάν μία νοσηλεία κοστίζει 12.000€ και υπάρχει απαλλαγή 1.500€, τότε η αποζημίωση θα είναι

12.000€ – 1.500€ = 10.500€. Όσο μεγαλύτερη απαλλαγή, τόσο φθηνότερο είναι το νοσοκομειακό πρόγραμμα.

ΟΡΙΟ ΚΑΛΥΨΗΣ: Το συνολικό ποσό που μπορεί να αποζημιωθεί για νοσηλείες (π.χ έως 200.000€ ανά νοσηλεία ή έτος).

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ: Εδώ αναφέρονται κυρίως τα ανώτατα όρια αμοιβών για χειρουργό και αναισθησιολόγο. Οι επεμβάσεις διαχωρίζονται ανάλογα με την σοβαρότητα τους (π. χ μικρές, μεσαίες, μεγάλες, ειδικές) και ορίζεται το ανώτατο όριο αμοιβής των ιατρών.

BONUS ΧΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ: Σε πολλά νοσοκομειακά προγράμματα προβλέπονται χρηματικά κίνητρα – bonus σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί και η δημόσια ασφάλιση για να καλυφθεί ολόκληρη ή μέρος μιας νοσηλείας.

ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ: Σε πολλές ασφαλιστικές εταιρείες είναι απαραίτητο ο πελάτης να ειδοποιεί πρώτα την ασφαλιστική εταιρεία για την νοσηλεία του, ώστε να έχει προκαταβολικά την έγκριση. Διαφορετικά μπορεί να μην εγκριθεί η κάλυψη της νοσηλείας.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ: Κάθε πρόγραμμα υγείας προϋποθέτει ο ασφαλισμένος να ερωτηθεί και υπογράψει αναλυτικά για τυχόν ιατρικό ιστορικό και πιθανόν να υποβληθεί σε εξετάσεις (δηλαδή να μην ασφαλίσουν το υπάρχον πρόβλημα) ή να μην ασφαλίσουν καθόλου τον υποψήφιο.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΝΕΣ: Κάποιες παθήσεις που αναφέρονται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια και δεν καλύπτονται ποτέ π.χ. ναρκωτικά, συγγενείς παθήσεις, αλκοολισμός κλπ. Σαν αναμονές εννοούνται κάποιες περιπτώσεις μετά από ένα διάστημα π.χ. αιμορροΐδες, γυναικολογικές παθήσεις κλπ.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ασφαλιστική εταιρία μεγάλη, αξιόπιστη και με υψηλό δείκτη φερεγγυότητας, είναι σχέση ζωής και απαιτείται προσεκτική απόφαση.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ τον ασφαλιστή σας, είναι ο δικός σας άνθρωπος που είναι κοντά σας 365 ημέρες τον χρόνο, την ώρα που τον χρειάζεστε, επιβάλλεται να είναι επαγγελματίας, έμπιστος, πιστοποιημένος, είναι πολύτιμη η συνεργασία μαζί του και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από έναν «call center», τον πολυάσχολο υπάλληλο στον γκισέ της τράπεζας, έναν τηλεφωνητή ή το INTERNET.

Μαρίκα Βικτωράτου

www.viktoratou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.