«Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης»

Δεκάδες επαγγέλματα βρίσκονται αντιμέτωπα με αμέτρητους κινδύνους και χιλιάδες επαγγελματίες βιώνουν την κακή στιγμή ή την ατυχία. Οι καιροί αλλάζουν η κοινωνία εξελίσσεται, οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων αλλάζουν, η παγκοσμοποιημένη οικονομία επιβάλλει νέες υποχρεώσεις, οι πελάτες έχουν περισσότερες απαιτήσεις και γενικώς η αγορά λειτουργεί με νέους σκληρούς κανόνες ανταγωνισμού.

Τα λάθη και οι παραλείψεις είναι ανθρώπινες αδυναμίες και μπορεί να συμβούν και στον ποιο ευσυνείδητο επαγγελματία. Ευτυχώς όμως, υπάρχει τρόπος διαρκούς άμυνας των επαγγελματιών: Να ασφαλίζονται!

Τι καλύπτεται με την ασφάλιση αστικής ευθύνης

Χρηματικές αποζημιώσεις σε τρίτους, για σωματικές βλάβες και υλικές ζημίες που θα προέλθουν από πράξεις και παραλείψεις του ασφαλισμένου επαγγελματία, των υπαλλήλων του και των συνεργατών του και για τις οποίες θα θεωρεί υπεύθυνος. Καλύπτονται ακόμα και διάφορα έξοδα όπως τα έξοδα υπεράσπισης του ασφαλισμένου κ.λπ. Οι αποζημιώσεις αυτές, εφόσον διαπιστωθεί η ευθύνη του επαγγελματία, προβλέπονται στον αστικό κώδικα και σκοπό έχουν την αποκατάσταση εκείνου που βλάφθηκε, είτε είναι πρόσωπο, είτε αφορά στην περιουσία του, είτε ακόμα αφορά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σε ποιους απευθύνεται η ασφάλιση αστικής ευθύνης

Τα προγράμματα αστικής ευθύνης προς τρίτους αφορούν σε όλους τους επαγγελματίες, μικρούς ή μεγάλους και μπορούν να διακριθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Α) την αστική Ευθύνη από την λειτουργία επαγγελματικών χώρων

Αφορά την κάλυψη της αστικής ευθύνης της επιχείρησης προς τρίτους, για ατυχήματα που θα συμβούν σε πελάτες ή επισκέπτες κατά την διάρκεια παραμονής στους χώρους της. Συμπληρωματικά προσφέρονται και άλλες καλύψεις, όπως της τροφικής δηλητηρίασης από τροφές που καταναλώθηκαν στην επιχείρηση, της εργοδοτικής ευθύνης έναντι των υπαλλήλων της επιχείρησης κ.λπ.

Επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη μιας τέτοιας κάλυψης είναι: Καταστήματα ενδυμάτων, τουριστικών ειδών, super market, κρεοπωλεία, καθαριστήρια ενδυμάτων, κομμωτήρια. Εστιατόρια, καφετέριες, snack bar, Παιδότοποι, φροντιστήρια, γυμναστήρια. Ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία. Γραφεία και ιατρεία κάθε είδους

και γενικώς κάθε επιχείρηση που έρχεται σε επαφή με πελάτες-καταναλωτές

Β) την Επαγγελματική Αστική Ευθύνη

Αφορά την κάλυψη της αστικής ευθύνης του επαγγελματία-επιχειρηματία προς τρίτους, για ζημιές που θα προκληθούν στους πελάτες του, λόγω λάθους, παράλειψης ή πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του, σχέση πάντα με το επάγγελμα που ασκεί.

Επαγγελματίες που έχουν ανάγκη μιας τέτοιας ασφάλισης είναι: Λογιστές και Φοροτεχνικοί και καλύπτει την ευθύνη του λογιστή σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρει, και αποζημιώνει πελάτες του που θα εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις, δαπάνες για δικαστικά έξοδα, πραγματογνωμοσύνες και άλλα.
Το ασφαλιστήριο επαγγελματικής ευθύνης λογιστή δεν αποζημιώνει πρόστιμα που τυχόν θα επιβληθούν από κρατικές αρχές στον ίδιο τον ασφαλισμένο λογιστή, αλλά αντιθέτως αποζημιώνει το πρόστιμο σε βάρος του φορολογούμενου πελάτη του, που θα έχει προέλθει από λάθος ή παράλειψη του λογιστή. Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες και καλύπτει την ευθύνη του μηχανικού σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρει, και αποζημιώνει πελάτες του που θα εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις, δαπάνες για δικαστικά έξοδα, πραγματογνωμοσύνες και άλλα (ποινικοποίηση του επαγγέλματος του μηχανικού Ν2331/95 άρθρο 286 του ποινικού κώδικα).

Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι και καλύπτει την ευθύνη τους για περιπτώσεις οικονομικής ζημιάς που θα υποστούν οι πελάτες τους και οφείλεται σε λάθη ή παραλείψεις, π.χ. λάθος νομική συμβουλή, μη τήρηση προθεσμίας καταβολής εφέσεων, λάθος χειρισμό σε δικαστική ή εξώδικη υπόθεση κ.λπ..

Ιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί  και καλύπτει την ευθύνη τους για σωματικές βλάβες σε τρίτους ή θάνατο από αμέλεια, ιατρικό λάθος κατά την διάρκεια της νόμιμης άσκησης των καθηκόντων τους, αλλά και σε περιπτώσεις που καλούνται να παράσχουν πρώτες βοήθειες πέραν της ειδικότητάς τους.

Ασφαλιζόμενα  κεφάλαια, κόστος

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές προτάσεις ανάλογα το επάγγελμα, τον ετήσιο κύκλο εργασιών, τους χώρους εργασίας τους κ.λπ. Σκοπός είναι να αγοράσει ο επαγγελματίας την ασφάλιση που πραγματικά τον αφορά και τον προστατεύει και όχι αορίστως μια «ασφάλιση αστικής ευθύνης»

Το χαμηλό ετήσιο κόστος, σε σχέση με την παρεχόμενη προστασία είναι μια πραγματική έκπληξη.

Το ασφαλιστήριο Αστικής Ευθύνης προς τρίτους αποτελεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο στα χέρια κάθε επαγγελματία. Δεν είναι «ένα ακόμα έξοδο», αλλά μια ουσιαστική «επένδυση» που τον θωρακίζει και του εξασφαλίζει την περαιτέρω οικονομική και επαγγελματική του ανάπτυξη.

www.viktoratou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.