Μπα, δεν θα συμβεί σε μένα!

Σύμφωνα με έρευνες, λιγότερα από ένα στα τέσσερα σπίτια είναι ασφαλισμένο στην Ελλάδα. Και πολλά από αυτά, δεν είναι ασφαλισμένα στην σωστή αξία ή με τον σωστό τρόπο. Κι’ όμως, η ασφάλιση του σπιτιού μας είναι το πρώτο πράγμα, που πρέπει να μας απασχολεί. Είτε είμαστε ιδιοκτήτες, είτε ενοικιαστές, ένα ξαφνικό γεγονός, μια πυρκαγιά για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξει όλη τη ζωή μας.

Όταν όμως αναφερόμαστε σε ασφαλιστήρια κατοικίας, δεν εννοούμε ασφάλιση μόνο έναντι κινδύνων φωτιάς. Τα σύγχρονα «πακέτα ασφάλισης» περιλαμβάνουν καλύψεις για κινδύνους φωτιάς, κλοπής, φυσικών φαινομένων, προσωπικών ατυχημάτων, νομικής προστασίας, ακόμα και την ευθύνη μας έναντι των τρίτων, των γειτόνων ή των επισκεπτών. Επιπλέον, καλύπτουν έξοδα που δημιουργούνται λόγω της ζημιάς, όπως είναι τα έξοδα μετεγκατάστασης,  οι αμοιβές μηχανικών, τα έξοδα αποκομιδής των συντριμμάτων κ.λπ.

Με τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας, μπορούμε να ασφαλίσουμε:

μόνο την οικοδομή

μόνο την οικοσκευή

την οικοδομή και την οικοσκευή

Είναι λάθος να ασφαλίζουμε το σπίτι μας στην εμπορική του αξία ή στην αντικειμενική του αξία. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις περιλαμβάνονται αξίες που δεν χρειάζεται να ασφαλίζονται, γιατί δεν «χάνονται» αν συμβεί ζημιά, όπως είναι η συμμετοχή στο οικόπεδο, η περιοχή που βρίσκεται το σπίτι, ο όροφος κ.λπ. Ο σωστός και σύγχρονος τρόπος για να υπολογίσουμε την αξία, στην οποία πρέπει να ασφαλίσουμε την οικοδομή του σπιτιού μας, είναι με βάση τη σημερινή κατασκευαστική του αξία, δηλαδή τη σημερινή πραγματική αξία που απαιτείται, για την αποκατάσταση ζημιών ή για την ανοικοδόμηση του κτιρίου.

Η ασφάλιση μιας εξοχικής κατοικίας βασίζεται στους ίδιους κανόνες, αλλά διαφέρει ως προς τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται, τις απαλλαγές, τις εξαιρέσεις και τα ελάχιστα ασφαλιζόμενα κεφάλαια. Συνήθως, οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν ασφαλίζουν μόνο την εξοχική κατοικία κάποιου πελάτη, αλλά έχουν ως προϋπόθεση την ασφάλιση και της κύριας μόνιμης κατοικίας.

Στις δύσκολες οικονομικές περιόδους αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία η προστασία της περιουσίας μας, γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να την ξαναφτιάξουμε. Ένα σωστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας, από αξιόπιστη ασφαλιστική εταιρία, αποτελεί τη μόνη λύση για τη διατήρηση της ευημερίας μας, μετά από ένα απρόοπτο γεγονός και την προστασία μας από δυσάρεστες καταστάσεις.

Το κόστος ασφάλισης δεν είναι μεγάλο και στην ασφαλιστική αγορά προσφέρονται δεκάδες προγράμματα ασφάλισης κατοικιών, με πολλές ή λιγότερες καλύψεις, για το κτίριο ή το περιεχόμενο, για κάθε περίπτωση και με πολλές επιλογές.

Μαρίκα Βικτωράτου Μεσίτης Ασφαλίσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.