Υποψήφιος Δήμαρχος Άνδρου

ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Διαχείριση απορριμμάτων

Έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον συγκεκριμένο τομέα. Νομίζω ότι είναι σαφές σε όλους ότι χρειάζεται άμεση, μόνιμη και βιώσιμη λύση.

Είμαι πολύ μακριά από τη λογική ισορροπιών και μικροκομματικών υπολογισμών. Η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν τόλμησε να κάνει διάλογο για το συγκεκριμένο θέμα, δεν αναζήτησε τις βέλτιστες λύσεις και κυρίως δεν συζήτησε. Εμείς σε ότι αφορά το χώρο θα αναζητήσουμε την βέλτιστη λύση που υπάρχει από μηδενική βάση, με χωροταξικά, αναπτυξιακά και αντικειμενικά κριτήρια.

Και είναι ξεκάθαρο ότι θα συνοδεύεται και από δεδομένα αντισταθμιστικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Στόχος μας όμως είναι να πάμε σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της καθαριότητας, σε ένα μεικτό σύστημα με τη συμμετοχή ιδιώτη και του Δήμου.

Και βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση, το κόστος για τον πολίτη, θα είναι μικρότερο. Θα υπάρχει δομή καθαριότητας σε κάθε δημοτική ενότητα, οδοσάρωση για να κρατάμε την Άνδρο καθαρή, θα εγκατασταθούν υπογειοποιημένοι κάδοι, νέας τεχνολογίας, που συμπιέζουν τα απορρίμματα και κάνουν πιο εύκολη τη διαχείριση τους. Η Άνδρος είναι καιρός να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης, να προωθήσει μορφές οικιακής κομποστοποίησης των απορριμμάτων, να αλλάξει τον παρωχημένο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα αυτό.

Διαχείριση αποβλήτων

Ο Δήμος θα στηρίξει τις επιχειρήσεις, που παράγουν απόβλητα με τη λειτουργία τους, να αναπτύξουν υποδομές και νέες τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτές τις μονάδες, η διαχείριση πρέπει να γίνεται εκεί, στο συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.

Υπάρχουν ειδικά φίλτρα αλλά και χρηματοδοτικά προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ενός ή δύο χρόνων, θα πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί, με επάρκεια, αυτό το πρόβλημα. Αυτό που πρέπει να κρατήσουν όλοι είναι ότι ο Δήμος δεν πρόκειται να αδιαφορήσει.

Περιβάλλον

Στο πρόγραμμα που καταθέσαμε στους πολίτες της Άνδρου, το περιβάλλον αποτελεί για εμάς μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες.

Προχωράμε σε μία ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης των υδατικών πόρων σε όλο το νησί. Με τον τρόπο αυτό στοχεύουμε να αυξήσουμε τα υδατικά αποθέματα και ακολούθως να οδηγηθούμε σε μία επανακοστολόγηση της τιμολογιακής πολιτικής για το νερό.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αποκατάσταση του δικτύου αλλά και ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής της κατανάλωσης και τακτικής έκδοσης των λογαριασμών. Πρέπει να μπει μια τάξη.

Σκοπεύουμε επίσης στην ανάληψη κοινών περιβαλλοντικών δράσεων, μαζί με τα σχολεία αλλά και στην ένταξη χρηματοδότησης του έργου της ανάδειξης των νερόμυλων, που αποτελούν μέρος του ιστορικού και πολιτιστικού κεφαλαίου του νησιού μας.

Οδικό δίκτυο

Ποτέ άλλοτε το οδικό δίκτυο του νησιού μας δεν ήταν σε τόσο κακή κατάσταση.

Προγραμματική μας δέσμευση είναι η διαμόρφωση ενός προγράμματος αποκατάστασης αλλά και βελτίωσης του οδικού δικτύου. Τα έργα αυτά θα ιεραρχηθούν και μέσα στην πενταετία θα ολοκληρωθούν σταδιακά.

Το οδικό δίκτυο ενός τόπου προσδιορίζει και την ταυτότητα του, η κατάσταση του δείχνει το πόσο ο Δήμος σέβεται το νησί και τους δημότες.

Σήμερα, με την κατάσταση που υπάρχει, αποδεικνύεται ότι ο Δήμος δεν σέβεται ούτε την εικόνα της Άνδρου αλλά ούτε και τους πολίτες. Αυτό θα αλλάξει.

Τουρισμός

Ο Ενιαίος Φορέας Τουρισμού αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση, δείχνει ότι η τουριστική ανάπτυξη του νησιού αποτελεί για εμάς βασικό και κυρίαρχο στόχο.

Στον Ενιαίο Φορέα θα συμμετέχουν ο Δήμος και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Μέσα από αυτόν θα αναληφθούν δράσεις και πρωτοβουλίες προβολής και προώθησης της Άνδρου ως τουριστικού προορισμού.

Είναι καιρός να θυμηθούμε ότι είμαστε τουριστικός προορισμός, να διαμορφώσουμε και να αναδείξουμε την τουριστική μας ταυτότητα. Μέσα από ένα σύγχρονο portal αλλά και με την συμμετοχή και παρουσία της Άνδρου στις εκθέσεις για τον τουρισμό.

Να αναπτύξουμε το θαλάσσιο τουρισμό με νέες υπηρεσίες στη μαρίνα στο Μπατσί. Παράλληλα ο Δήμος θα στηρίξει τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ενημέρωση και υποστήριξη για την ένταξη τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου 2014-2020 για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και τις υποδομές τους.

Παραθαλάσσιες ζώνες

Ο στόχος μας είναι να γεμίσει η Άνδρος με γαλάζιες σημαίες, να αξιοποιήσει και να καταστήσει φιλικές και επισκέψιμες τις παραλίες της. Με ελεύθερη πρόσβαση για πολίτες και επισκέπτες αλλά και με υποδομές που υπάρχουν σε κάθε οργανωμένη παραλία, σε κάθε νησί που αποτελεί τουριστικό προορισμό.

Κτηνοτροφία

Η νέα κοινή αγροτική πολιτική προβλέπει μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης και χρηματοδότησης για τον πρωτογενή τομέα.

Μέσα σε αυτή τη διάσταση λειτουργεί και η αντιμετώπιση του προβλήματος της ελεύθερης βόσκησης. Θεωρώ ότι στην Άνδρο υπάρχουν αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με ισχυρή τοπική ταυτότητα και ποιότητα, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, να προσφέρει ικανοποιητικό και αξιόλογο εισόδημα σε όσους ασχολούνται με αυτόν.

Είναι δεδομένη η δέσμευση μας για τη δημιουργία και λειτουργία ενός σύγχρονου σφαγείου που θα πληρεί όλες τις νόμιμες προδιαγραφές.

Αιολικά πάρκα

Ο αυθαίρετος τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η απερχόμενη δημοτική αρχή στο συγκεκριμένο θέμα, τελειώνει μαζί με τη θητεία της. Δε είναι δυνατόν να δεσμεύονται ολόκληρες περιοχές, να απαξιώνονται περιουσίες με τον τρόπο που διαμορφώθηκε η μεθόδευση για το Αιολικό πάρκο.

Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας. Αυτό όμως θα γίνει με ήπιο τρόπο και σίγουρα δεν θα γίνει εις βάρος της ανάπτυξης του νησιού.

Η νέα δημοτική αρχή θα απορρίψει τη μελέτη εγκατάστασης και χωροθέτησης και αυτό να το πάρουν απόφαση όσοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Ναυτιλία

Ο δικός μας στόχος είναι να επανασυνδεθεί το νησί με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη.

Η μεγάλη μου επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού στην Άνδρο και συγκεκριμένα στο Κόρθι. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινητοποιήσω όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του νησιού. Παράλληλα με την αναβάθμιση του Ναυτικού Μουσείου και την μετεξέλιξη του, η Άνδρος μπορεί να διεκδικήσει να αποτελέσει ένα από τα σημεία αναφοράς για τη ναυτική εκπαίδευση.

Επαγγελματικές προοπτικές πάνω στο νησί

Γνωρίζω ότι ο Δήμος είναι οικονομικά ισχυρός και αυτοδύναμος όταν οι άνθρωποι ευημερούν , όταν υπάρχει οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η Άνδρος θα ενισχύσει την εικόνα του τουριστικού προορισμού και παράλληλα θα ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα.

Σε αυτό το μεγαλο στοίχημα, ο Δήμος δεν μπορεί να είναι απών.

Εμείς έχουμε δεσμευθεί για την έμπρακτη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Με ενημέρωση και υποστήριξη των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών, μέσα από το Δήμο, για την ένταξη τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί και ο τομέας της μεταποίησης, με την τυποποίηση τοπικών προϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της Άνδρου  δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατο ούτε προσανατολισμένο στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.