Η άγνοια, η επιφανειακή γνώση, η έλλειψη εμπειρίας και αποφασιστικότητας της νέας Δημοτικής Αρχής και δη του, πολλά υποσχόμενου, Δημάρχου Άνδρου διαφάνηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες διακυβέρνησης, όπου ο ρεβανσισμός σε συνάρτηση με την ημιμάθεια διαμόρφωσαν μια ατμόσφαιρα πολιτικής Βαβέλ στο Δήμο Άνδρου που αποτυπώθηκε ευκρινέστατα στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2014.

Στην εν λόγω 1η Συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου που αφορούσε στην εκλογή Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου, Προέδρου και μελών της Οικονομικής  Επιτροπής και εκπροσώπων στην Π.Ε.Δ. Κυκλάδων, η συμπολίτευση κατόρθωσε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, με την ανάγνωση και αναφορά σε μία και μόνο εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, να έχει αποπροσανατολιστεί πλήρως μη κατανοώντας το περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων, αναζητώντας ερμηνεία των αυτονόητων μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σε εξωτερικούς συνεργάτες, για μία απολύτως τυπική διαδικασία, με συνέπεια ύστερα από μία σειρά λαθών και την δικαιολογημένη αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης επί της λανθασμένης διαδικασίας, τη μετατροπή  του Δήμου Άνδρου σε πολιτική ΒΑΒΕΛ, όπου όλοι μιλούσαν την ίδια γλώσσα, διάβαζαν τα ίδια κείμενα, κατανοούσαν όμως εντελώς διαφορετικά και τελικά έπρατταν χωρίς να έχουν κατανοήσει.

Παρά το ότι ήταν μια συνεδρίαση με διαδικασία αυστηρά προσδιορισμένη από το νόμο, τα λάθη ήταν τραγικά αποδεικνύοντας την απουσία κάθε προετοιμασίας, την προχειρότητα και την ανεπάρκεια της νέας διοίκησης του Δήμου.

Και αν μια τέτοια τακτική ακολουθήθηκε σε μια σαφώς καθορισμένη διαδικασία τότε είναι ερωτηματικό τι θα γίνει στο μέλλον και στα σοβαρά ζητήματα που θα αντιμετωπίσει ο Δήμος.

Έτσι λοιπόν με απανωτά λάθη και αυθαιρεσίες κόντεψαν να τινάξουν την διαδικασία στον αέρα.

Έγιναν διπλές ψηφοφορίες για την υπόδειξη των υποψηφίων προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο νόμος προβλέπει με επιλογή της κάθε παράταξης φανερή ή μυστική ψηφοφορία για την υπόδειξη του υποψηφίου τους. Και παρότι η πλειοψηφία και οι δύο παρατάξεις της μειοψηφίας επέλεξαν την φανερή ψηφοφορία και υπέδειξαν τους υποψηφίους τους ήτοι: τον κ. Κυριάκο Θωμά για πρόεδρο, τον κ. Εμμανουήλ Βάμβουκα για αντιπρόεδρο και τον κ. Ιωάννη Καπάκη  για γραμματέα και η διαδικασία έπρεπε να συνεχιστεί με συνολική ψηφοφορία από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο προεδρεύων κ. Βουραζέρης επέβαλε να γίνει και μυστική ψηφοφορία για τον ίδιο λόγο και αυτό παρά την αντίρρηση της αντιπολίτευσης και την υπόδειξη της σωστής και σύννομης διαδικασίας.

Επιχειρήθηκε και δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου του Δ.Σ. κ. Θωμά παρά το ότι στην πρώτη ψηφοφορία ο κ. Θωμάς έλαβε 15 ψήφους επί 20 παρόντων και 21 συνολικά μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Βουραζέρης με απόλυτη σύγχυση και άγνοια του νόμου και αδυναμία να κατανοήσει απλές έννοιες όπως απόλυτη πλειοψηφία, σχετική πλειοψηφία, ομοφωνία και άλλες … ζήτησε επανάληψη της ψηφοφορίας. Ο επικεφαλής της Ανδριακής Ενότητας κ. Νίκος Θεολόγου επισήμανε την σωστή διαδικασία και ζήτησε να τηρηθεί ο νόμος και οι διατάξεις.

Ακολούθησαν συνεννοήσεις του Δημάρχου κ. Θεοδόση Σουσούδη, του δημοτικού συμβούλου κ. Λευτέρη Μπάλλα και του προεδρεύοντος, έγιναν τηλέφωνα σε εξωτερικούς συνεργάτες και στο τέλος η διαδικασία συνεχίστηκε όπως προβλέπει ο νόμος.

Η απουσία συνεννόησης και προετοιμασίας της συμπολίτευσης είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Και προκαλεί εντύπωση ότι σύμβουλοι με πείρα στην διοίκηση όπως ο κ. Λευτέρης Μπάλλας και ο κ. Κυριάκος Θωμάς δεν πήραν την ευθύνη να καθορίσουν την διαδικασία όπως σαφώς ορίζει ο νόμος και οι εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί γι΄ αυτόν.

Η ίδια εικόνα της πολυγλωσσίας και ανευθυνότητας επικράτησε και στον ορισμό των αντιδημάρχων και στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σ΄αυτούς. Άλλωστε η μεγάλη καθυστέρηση στον ορισμό των αντιδημάρχων και η ανισοκατανομή αρμοδιοτήτων προκύπτει ως απόρροια των εσωτερικών αντιθέσεων της πλειοψηφίας της παράταξης του κ. Σουσούδη που προσπαθεί να τηρήσει ισορροπίες ανάμεσα στα στελέχη της παράταξής του.

Κανείς δεν μπορεί να παίξει με το μέλλον του νησιού κάνοντας «ασκήσεις διοίκησης» και δημιουργώντας από τώρα τις μελλοντικές «συμμαχίες» σε βάρος του συνόλου.  Τους Ανδριώτες λίγο τους αφορούν οι εσωτερικές διαφορές αλλά η πρόοδος της Άνδρου.

Το συμφέρον της Άνδρου πρέπει να είναι πάντα πάνω από το παραταξιακό συμφέρον.

ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.