Τελευταία παράταση λειτουργίας μέχρι τον Ιούνιο του 2015 πήραν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τα σφαγεία της Άνδρου, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο θέμα της διάθεσης των ζωϊκών υποπροϊόντων. Η Περιφέρεια, με απόφασή της, είχε αναστείλει τη λειτουργία από τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς δεν είχε ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο για τη διάθεση των υποπροϊόντων, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις. Φυσικά, δεν ήταν η πρώτη φορά που η Περιφέρεια έκλεινε τα σφαγεία. Στο παρελθόν είχε συμβεί αρκετές φορές κάτι ανάλογο, αφού οι δημοτικές αρχές δεν είχαν δώσει λύση στο πρόβλημα, καταφεύγοντας σε «λύσεις του ποδαριού».

Ο Δήμος Άνδρου, που είναι και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αντέδρασε άμεσα και δρομολόγησε λύση, προχωρώντας στην αγορά ειδικού ψυγείου χωρητικότητας 3,2 τόνων, στο οποίο θα διατηρούνται τα ζωϊκά υποπροϊόντα (σφάγια) και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην Αθήνα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται απόλυτα η δημόσια υγιεινή και η συνέχεια της λειτουργίας των σφαγείων.

Σε σχετική ενημέρωση που έγινε από πλευράς Δήμου, ο δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης τόνισε πως η λύση στην οποία τελικά προσανατολίστηκε, με την αγορά ψυγείου και την μεταφορά των σφάγιων εκτός Άνδρου, είναι πολύ καλύτερη της καύσης, από άποψη δημόσιας υγείας. Παράλληλα και με μερικές ακόμα βελτιώσεις,  τα ήδη υπάρχοντα σφαγεία νομιμοποιούνται για εγχώρια κατανάλωση. Επίσης ο Δήμαρχος επανέφερε και το θέμα της κατασκευής νέων σφαγείων (κάτι που αποτέλεσε και προεκλογική του δέσμευση), τονίζοντας πως ο Δήμος ετοιμάζει τροποποίηση της από 10ετίας μελέτης, προκειμένου να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

«Ο πρωτογενής τομέας είναι πολύ σημαντικός για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού και η δημιουργία νόμιμων σφαγείων αποτελεί μονόδρομο προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Σουσούδης.

Θυμίζουμε πως το θέμα των σφαγείων είναι από εκείνα που «ταλαιπωρούν» το νησί εδώ και πολλά χρόνια. Κι ενώ οι ευκαιρίες για να κατασκευασθούν υπερσύγχρονα σφαγεία δεν ήταν λίγες, στο παρελθόν (και μάλιστα με εξασφαλισμένη 100% χρηματοδότηση!), τίποτε δεν προχώρησε… όπως και πολλά άλλα θέματα, που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν ακόμα κατοίκους και επισκέπτες της Άνδρου…

Η απόφαση της ΠΝΑ

Μετά από σχετικά αιτήματα των  Δημάρχων και κατόπιν των σχετικών  προτάσεων των κ .κ.  Επάρχων καθώς και του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε την συνέχιση μέχρι την 01-06-2015 της λειτουργίας  των παλαιών σφαγείων Άνδρου, Κέας , Κύθνου  και Ίου, δίνοντας το χρονικό περιθώριο στους Δήμους να προσαρμοστούν στις  απαιτήσεις του νέου νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις σφαγειοτεχνικές υποδομές των μικρών νησιών .

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμωνας Γ. Ζαννετίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.