sel-1-kentriki-1

Δεν πρόλαβε να μπει καλά- καλά ο Οκτώβρης και οι φωτιές άρχισαν να διαδέχονται η μια την άλλη. Από τις 1 Οκτωβρίου η Πυροσβεστική και ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, ήταν κυριολεκτικά επί ποδός μέρα –νύχτα. Παρόντες όλοι, κάτοικοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εντεταλμένοι έτρεχαν νυχθημερόν από το ένα μέτωπο στο άλλο. Οι φωτιές ξεκινούσαν σχεδόν πάντα από το βουνό και σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις νύχτα…

sel-1-kentriki-2

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σ.Ε.Δ.Α. οι φωτιές έχουν ως εξής: «Καλυβάρι και Κατάκοιλος (1-10-14): 21 εθελοντές με 6 πυροσβεστικά οχήματα και 2 υδροφόρες του Δήμου. Αρκετοί από αυτούς έκλεισαν 24 συνεχόμενες ώρες στο «πόδι»! Συνετί και Μελίδα (8-10-2014): 20 εθελοντές με 4 πυροσβεστικά οχήματα και 2 υδροφόρες του Δήμου. Αϊπάτια (9-10-14): 10 εθελοντές με 3 πυροσβεστικά οχήματα και 2 υδροφόρες του Δήμου. Βουρκωτή (12-10-14): 5 εθελοντές με 2 πυροσβεστικά οχήματα. Κατακαλαίοι (18-10-14): 22 εθελοντές με 6 πυροσβεστικά οχήματα και 1 υδροφόρα του Δήμου. Και σε αυτή τη κατάσβεση κάποιοι από αυτούς έκλεισαν 24 συνεχόμενες ώρες στο «πόδι»! Λειβάδια (23-10-14): 4 εθελοντές με 1 πυροσβεστικό όχημα»

sel-1-kentriki-3 sel-1-kentriki-5-agia-thekli

Από την πύρινη λαίλαπα αναδείχτηκαν χαρακτήρες, με κορυφαίους τους εθελοντές δασοπυροσβέστες Άνδρου αλλά και εκείνους που ήρθαν να βοηθήσουν από Βύρωνα, Ραφήνα, Άγιο Στέφανο, Ροδόπολη κ.α. Η κινητοποίηση του Δημάρχου Άνδρου Θεοδόση Σουσούδη, των ακτοπλοϊκών εταιρειών της γραμμής και συγκεκριμένα της  Golden Star Ferries και Fast Ferries ήταν συγκινητικά πατριωτική. Οι εταιρείες  ανέλαβαν τα έξοδα μετακίνησης των πλοίων Superferry, Αικατερίνη Π. και Θεολόγος Π.  Αξίζει να μην ξεχαστεί η αποτελεσματική προσπάθεια του προϊσταμένου Χ. Παπαϊωάννου και των πυροσβεστών του Π.Κ. Άνδρου, του Σ.Ε.Δ.Α. του αντιδημάρχου Δ. Λάσκαρη, του Διοικητή της ΕΜΑΚ για την προσωπική του συμμετοχή, καθώς και του Αρχηγού του Π.Σ. Ελλάδος Αντιστρατήγου Π.Σ. Β. Παπαγεωργίου για την αποστολή αεροπλάνων, πυροσβεστών  και πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και για την προσωπική του επίσκεψη στα μέτωπα της πυρκαγιάς, Κορυφαία ήταν πάντα η στιγμή που έφθαναν στο νησί τα πυροσβεστικά κανανταίρ και ελικόπτερα. Οι κάτοικοι τους περίμεναν με την αγωνία έκδηλη ως σωτήρες… Και ήταν!

Τα αίτια των πυρκαγιών παραμένουν αδιευκρίνιστα. Οι υποψίες πολλές. Η σύλληψη κατοίκου από την Κατάκοιλο αποδείχτηκε φιάσκο. Το γράμμα της Άννας Βαλμά από τα Αποίκια την ώρα της φωτιάς στην σελίδα της «Ανδριακής», «Andriakipress» στο FB και σε άλλες σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι χαρακτηριστικό.

«Καλημέρα σας. Λέγομαι, Άννα Βαλμά, είμαι κάτοικος Αποικίων και την φωτιά την έζησα σ’ όλο της το μεγαλείο…. Όλοι βέβαια αναρωτιόμαστε, ακόμα και σήμερα, ποιος, ή ποιοι ανεγκέφαλοι βάζουν τις φωτιές στα βουνά μας και για ποιον λόγο… Αναπάντητα ερωτήματα που ποτέ δεν θα βρουν απαντήσεις…δυστυχώς. Εν πάσει περιπτώσει, πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν λύσεις, τουλάχιστον όσο αφορά το αντιπυρικό σχέδιο και τους τρόπους αντιμετώπισης του όλου θέματος. Η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε στρατηγικά σημεία, χρίζει ΑΜΕΣΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ!!!! 1.Στα Αποίκια ΠΡΕΠΕΙ επειγόντως να γίνει διάνοιξη πάνω από το χωριό μεταξύ ταφείου, ήδη υπάρχει εκεί δρόμος, με το Ζένιο και εν συνεχεία με τις Εβρουσές. 2.Μια υδροφόρα , για κάθε περιφέρεια.(Μια για Αποίκια, Βουρκωτή, μια Στενιές και ούτω κάθε εξής). 3.Καθαρισμοί ξερορεμάτων, δρόμων κοινοτικών θα βοηθούσε σημαντικά. 4.Χρήση πρώην κοινοτικών γραφείων για τηλεφωνικά κέντρα άμεσης ανάγκης, ώστε σε περιπτώσεις παρόμοιας κατάστασης, να υπάρχει άμεση επικοινωνία. (Ενδεχομένως να δουλεύανε με βάρδιες, εναλλάξ ώστε να καλυπτόταν οι ανάγκες). Παράλληλα θα λειτουργεί και ως τηλεφωνικό κέντρο για τις καθημερινές ανάγκες του χωριού καθώς και ως κέντρο πολλαπλών χρήσεων, βασιζόμενο στην εθελοντική εργασία 2 μονίμων κατοίκων. Αυτό θα έδινε και πάλι ζωή στα χωριά που τώρα δεν είναι τίποτε άλλο, από έρημα τοπία. Αυτά, ίσως να είναι κάποια μέτρα για αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, κάτι που θα βοηθούσε τα χωριά μας. Όμως αυτό που προέχει είναι, επιτέλους, να κινηθεί το όλο σύστημα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι μας φέρνουν σε τέτοιες καταστάσεις, να κινδυνεύει το χωριό μας και τα σπίτια μας… Ευχαριστώ».

Για τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης δήλωσε: “Επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, προειδοποιώ όσους παίζουν ύποπτα παιχνίδια στην πλάτη των κατοίκων του νησιού μας και όσους δεν ακολουθούν τους κανονισμούς που έχει θέσει η πυροσβεστική υπηρεσία και ανάβουν ανεξέλεγκτα και χωρίς άδεια φωτιές,  θα τιμωρούνται παραδειγματικά σύμφωνα με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος βοηθάει ήδη το έργο των ειδικών ανακριτών της πυροσβεστικής υπηρεσίας, παρέχοντάς τους οτιδήποτε χρειάζονται για να επιτελέσουν το σκοπό τους.
Είναι αδιανόητο να κινητοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός, να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, να ξοδεύονται υπέρογκα ποσά, επειδή κάποιοι δεν συμμορφώνονται και παίζουν παιχνίδια εις βάρος των κατοίκων και της Άνδρου.”

«Τα αίτια καθώς και τα πρόσωπα είναι κοινώς γνωστά εδώ και χρόνια αλλά κανείς δεν τολμά να τα καταγγείλει – τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ.Α. Γιάννης Μαλταμπές και συνεχίζει: «προκειμένου να μπει ένα τέλος σ΄ όλη αυτή την  περιβαλλοντική καταστροφή που απειλή τον άνθρωπο θα προβώ σε μήνυση κατά αγνώστων, προτείνοντας  μάρτυρες  και ακολουθώντας ως πολιτικώς ενάγων όλη την ποινική προετοιμασία ώστε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία αναζήτησης των «γνωστών» «αγνώστων» που αριθμούν πανανδριακά σε λιγότερους από τα δάκτυλα των δύο χεριών μας, ώστε να τιμωρηθεί παραδειγματικά η καταστροφική απερισκεψία, αμέλεια, αδιαφορία που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποβεί μοιραία και να στερήσει τη ζωή του συνανθρώπου ή και να του καταστρέψει την περιουσία που για μία ολόκληρη ζωή μόχθησε για να την αποκτήσει ή ακόμα και να μολύνει την γη και τον αέρα που επέλεξε να ζήσει.» Καταλήγοντας ο Γ. Μαλταμπές αναφέρει: «για άλλη μία φορά θα επισημάνω την ανάγκη αναβάθμισης του Π.Κ. Άνδρου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, διότι το νησί μας λόγω της πλούσιας βλάστησης, των πολλών οικισμών καθώς και της μεγάλης έκτασης, δεν δύναται να καλυφθεί  από τον περιορισμένο αριθμό πυροσβεστών που υπηρετούν στην Άνδρο».

Ευχαριστήριο μήνυμα προς όλους όσους συνεισέφεραν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς της 17-18.10.2014 απέστειλε και ο Έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης.

Photo: Κ. Σαρρής, Β. Λουκίσσας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.