Άλλη μια απόφαση πήρε το Δ.Σ του δήμου Άνδρου για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, αλλά φαίνεται ότι η πολυπόθητη λύση για τη δημιουργία του μάλλον αργεί…. Δεν ξέρω πόσες αντίστοιχες αποφάσεις έχουν προηγηθεί στο παρελθόν για το ίδιο θέμα, σίγουρα ωστόσο, δεν θα είναι λίγες…

ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ, μόνο που τώρα έχει γίνει ακόμη πιο οξύ. Βρισκόμαστε ήδη στο και πέντε και ο κίνδυνος να δούμε τα σκουπίδια στους δρόμους για άλλη μια φορά είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Μαθαίνω ότι το Σάββατο (21.3.2015) διοργανώνεται συνάντηση μεταξύ των κατοίκων του Μπατσίου, οι οποίοι αντιδρούν στη χωροθέτηση ΧΥΤΥ, στην περιοχή της Πλούσκας, που όπως μας ανακοίνωσε ο μελετητής στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, του δήμου Άνδρου συνεχίζει να προηγείται στη βαθμολογία, παρά τον εμπλουτισμό και με  νέες θέσεις.

Από όσα μέχρι στιγμής έχω καταφέρει να πληροφορηθώ υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις και ενδοιασμοί για τη θέση αυτή.

Επίσημη ενημέρωση για το θέμα αυτό δεν υπάρχει πλην ενός φακέλου που μου ενεχυρίασε, λίγο πριν το τελευταίο ΔΣ, ο κ. Στέλιος Πολυκράτης, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή κινητοποίησης. Ο φάκελος αυτός περιέχει διάφορα έγραφα προς τις υπηρεσίες και μία μελέτη η οποία επιχειρηματολογεί για το ακατάλληλο της θέσης αυτής.

Μέχρι τότε, ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης καμία άλλη πληροφόρηση δεν είχα από κανέναν, ούτε βέβαια και από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Άλλωστε είναι δημοσιοποιημένη η αλληλογραφία  και οι προσπάθειες που κατέβαλλα για να καταφέρω να έχω έστω και μια πρόχειρη εισήγηση στο προηγούμενο ΔΣ.

Τώρα μαθαίνω – και προκαλεί έκπληξη ότι διαδίδεται από διάφορα παπαγαλάκια – ότι  ένας από τους υπαιτίους γιατί η Πλούσκα προηγείται στη βαθμολογία είμαι και ο ίδιος, καθώς δεν συντάχθηκα με την εισήγηση της πλειοψηφίας, πρόταση που υπενθυμίζω δεν υιοθέτησαν και δύο σύμβουλοι της.

Μα αν δεν κάνω λάθος η πρόταση τους εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Κανένας δεν τους εμπόδιζε να προχωρήσουν… Άλλωστε, το έκαναν και μάλιστα εσπευσμένα, αφού μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες ανακοίνωσαν τη βαθμολογία που έφερνε την Πλούσκα και πάλι πρώτη και μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή και με την αλλαγή των υποκριτηρίων. Αναρωτιόμαστε πότε πρόλαβε ο μελετητής να κάνει μια τόσο σημαντική δουλειά, δηλαδή να βαθμολογήσει και πάλι όλες τις θέσεις, χωρίς μάλιστα να έχει λάβει κάποιο επίσημο έγγραφο εκ μέρους του δήμου.

Μας λένε ψέματα ή κάνανε λάθος στο μέτρημα, γεγονός που δείχνει ανικανότητα  και ανεπάρκεια; Γιατί αν ήταν να ξαναφέρουνε την Πλούσκα πρώτη γιατί τόση φασαρία και καθυστέρηση; Εκτός και αν έπρεπε να βάλουν και τη δεύτερη θέση από την ίδια περιοχή, έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν προχωρούσε η Πλούσκα, ο ΧΥΤΥ να γινόταν στα όρια του πρώην δήμου Υδρούσας. Αν η υπόθεση αυτή είναι σωστή, τότε πέτυχαν απολύτως τον σκοπό τους.

Εμείς πάντως θα περιμένουμε να μας απαντήσει χωρίς υπεκφυγές ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Δήμαρχος της Υδρούσας, ο οποίος εξ όσων μαθαίνουμε διαδραμάτισε το κεντρικό ρόλο σ’ όλες τις διαδικασίες.

Είναι πλέον γνωστή η πρακτική της νέας δημοτικής αρχής, το έκανε ως αντιπολίτευση κατά κόρον όλα αυτά τα χρόνια, το κάνει και τώρα. Αντί να κατευνάζει τα οξυμένα πνεύματα στο νησί δημιουργεί και νέες εντάσεις. Είναι προφανές ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο. Δεν μπορείς να τάζεις και μετά να μην είσαι σε θέση να τηρήσεις τα υπεσχημένα σου.

Στην Αφρική λένε ότι: το ψέμα βγάζει λουλούδια αλλά δεν βγάζει καρπούς… Αναρωτιόμαστε, μέχρι πότε θα συνεχιστούν τα ψέματα;

Ο πολίτης θέλει ειλικρίνεια, αλήθεια, ευθύτητα, καθαρές κουβέντες, αλλά και άλλο ήθος και ύφος στην άσκηση της εξουσίας. Πάνω απ’ όλα επιζητεί αποτελεσματικότητα και βεβαίως να μην επαναλαμβάνονται οι πρακτικές της προηγούμενης δημοτικής αρχής, για τις οποίες και καταδικάστηκε.

Επί της ουσίας τώρα του θέματος, εάν μια θέση είναι κατάλληλη ή όχι προφανώς δεν μπορεί να το κρίνει ο οποιοσδήποτε, ούτε και εγώ ο ίδιος προσωπικά. Αρμόδιοι για να αποφανθούν είναι οι δημόσιες υπηρεσίες και ο μελετητής. Είναι προφανές ότι όταν το θέμα θα έλθει στο Δ.Σ. θα πάρουμε και εμείς θέση. Αυτό που κατά τη γνώμη μας έχει σημασία, ανεξάρτητα από το σημείο είναι οι διαδικασίες να προχωρήσουν πάρα πολύ γρήγορα και το έργο να γίνει με πιστή τήρηση των προδιαγραφών.

Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να ασχοληθούμε με τη μείωση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σοβαρή δουλειά. Μπορεί ο όγκος των απορριμμάτων να μειωθεί ως και 50%, χρειάζεται όμως πολιτική βούληση, με πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν πρωτίστως στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Το κλίμα πόλωσης που καλλιεργείται στο Μπατσί, μόνο ένα στόχο έχει κατά τη γνώμη μου και δεν είναι άλλος από το να καλύψει τα προβλήματα ουσίας, τα οποία νοιώθουν στο πετσί τους όλοι οι Μπατσιώτες. Το καλοκαίρι πλησιάζει και ο οικισμός περιμένοντας τους τουρίστες μοιάζει ως φάντασμα. Τίποτα δεν έχει γίνει, παρά τις μεγάλες υποσχέσεις, ενώ σωρεύονται τα προβλήματα.

Το δίκτυο της αποχέτευσης παρουσιάζει συχνά βλάβες, ενώ τα λύματα πέφτουν πλησίον της ακτής. Ο βιολογικός δεν ξέρουμε αν ποτέ θα γίνει, καθώς η μεγάλη ευκαιρία για την κατασκευή του χάθηκε στο παρελθόν όταν υπήρχε η δυνατότητα χρηματοδότησης του. Δεν ξέρω «τις πταίει»; Πάντως η Υδρούσα, η πιο τουριστική περιοχή της Άνδρου θα αργήσει πάρα πολύ να αποκτήσει μια τέτοια υποδομή, την οποία διαθέτουν ευτυχώς και η Χώρα και το Κόρθι.

Το δίκτυο της ύδρευσης είναι πολύ παλαιό και προβληματικό. Πέρυσι, επανειλημμένως, πολλά σπίτια και επιχειρήσεις δεν είχαν καθόλου νερό και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για το αλιευτικό καταφύγιο και την αποκατάσταση της παραλίας περιμένω ακόμη την απάντηση στην επιστολή μου που έχω στείλει στον Δήμαρχο.

Για τον εξωραϊσμό και ανάπλαση του λιμανιού δεν έχουμε ακούσει ακόμη κουβέντα.

Για το κυκλοφοριακό και ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις στον πεζόδρομο ούτε λέξη.

Το Μπατσί  είναι ίσως το πιο δυνατό σημείο της Άνδρου, με εξαιρετικό όνομα και μοναδικές ομορφιές. Η αναβάθμιση του, ώστε να καταστεί και πάλι πόλος έλξης των Τουριστών για την «Άνδρο της Ζωής μας» αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και πρώτη προτεραιότητα. Θέλουμε και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό, ώστε το Μπατσί να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη, να γνωρίσει μια νέα δυναμική και να γίνει ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας.

Το αλιευτικό καταφύγιο Μπατσίου

ΣΧΕΤ.: Άρθρο 61 παρ. 3 και άρθρο 69 παρ. 3 του Ν. 3852/2010

Κύριε Δήμαρχε,

Μέσα σε ελάχιστα χρόνια από την κατασκευή του έργου «αλιευτικό καταφύγιο Μπατσίου» (το έργο ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2009), όπως πολύ καλά γνωρίζετε, διαπιστώνονται έντονα φαινόμενα διάβρωσης με αποτέλεσμα μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Άνδρου να έχει  σχεδόν καταστραφεί, αφού η μεγαλύτερη ποσότητα της άμμου έχει μεταφερθεί ανατολικά, αλλοιώνοντας πλήρως τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Φαίνεται ότι το έργο μάλλον έγινε – παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις – χωρίς τις κατάλληλες μελέτες, παρά την υποχρέωση των αρμόδιων αρχών να διασφαλίσουν την εκτέλεση του έργου με τρόπο που δεν θα προκαλούσε περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή. Η κατάσταση επιδεινώθηκε φέτος ακόμη περισσότερο μετά τους ισχυρούς νοτιάδες προκαλώντας σοβαρές ζημιές και

το χερσαίο χώρο.
Πιο συγκεκριμένα από  τη συνεχόμενη διάβρωση και υποχώρηση της ακτογραμμής   έχουν προκληθεί μια σειρά από επιπτώσεις οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

Α.        Καταστροφή του τοιχίου του δρόμου σε μήκος αρκετών μέτρων και υποχώρηση του οδοστρώματος της παρακείμενης παραλιακής οδού.

Β.        Καταστροφή από τον έντονο κυματισμό ο οποίος αναπτύσσεται προς τον χερσαίο χώρο σε κατασκευές και λοιπές υποδομές.

Γ.         Άμεσες επιπτώσεις στην θερινή περίοδο απ την δραστική μείωση του αριθμού των λουόμενων. Τούτο έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή του όρμου Μπατσί και κυρίως στις Ξενοδοχειακές Μονάδες και στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις. Ουσιαστικά υπάρχει άμεση και καθοριστική σχέση ποιότητας παραλιακής ζώνης και τουριστικής οικονομικής δραστηριότητας.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η αμμουδιά του  Μπατσίου αποτελούσε το στολίδι του παραθαλάσσιου οικισμού  και συνεπώς πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών. Δυστυχώς, όμως, η συνεχόμενη καταστροφή που επιδέχεται τα τελευταία χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς οι λουόμενοι δεν την προτιμούν όπως στο παρελθόν.

Η παραλία του Μπατσίου έχει καταστεί πλέον, πολύ ευάλωτη και το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος από την επέκταση της διάβρωσης θα είναι πολύ υψηλό για την τοπική κοινωνία. Αν το πρόβλημα δεν αποκατασταθεί έγκαιρα, είναι βέβαιο ότι σε μερικά χρόνια η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, όπως αποδεικνύει η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία με απρόβλεπτες συνέπειες και επιπτώσεις.

Κατά συνέπεια, κρίνεται απαραίτητη άμεσα  η αντιμετώπιση του φαινομένου με την εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης η οποία θα υποδείξει τα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των ως άνω επιπτώσεων.

Για το σκοπό αυτό, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε έλθει σε επαφή με τον καθηγητή Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κ. Ευθύμιο Λέκκα, προκειμένου να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για την εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης. Ο  καθηγητής τον Φεβρουάριο του 2014 επισκέφτηκε το Μπατσί, όπου  αποτύπωσε την κατάσταση της παραλίας και στη συνέχεια υπέβαλλε μέσω του Πανεπιστημίου Αθηνών πρόταση για τη διεξαγωγή ερευνητικού προγράμματος με τίτλο “έρευνα επί των συνθηκών διάβρωσης της παραλίας Μπατσίου-προτάσεις αντιμετώπισης” και σύνταξη τευχών δημοπράτησης,

συνολικού προϋπολογισμού περίπου 65.000 ευρώ.
Στο Δημοτικό  Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου είχε συζητηθεί στις 17 Μαρτίου 2014 και είχε αποφασισθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Άνδρου και του ΕΚΠΑ, για την εκπόνηση της ως άνω μελέτης.

Η Σύμβαση όμως δεν υπογράφτηκε, παρότι είχε εγγραφεί κωδικός για την δέσμευση καταρχήν του ποσού των 10.000 ευρώ για την ως άνω μελέτη. Σύμφωνα με την ως άνω πρόταση του ΕΚΠΑ για την έναρξη της 1ης φάσης της μελέτης απαιτείτο το ποσό των 12.000 ευρώ. Συνεπώς εάν στον προϋπολογισμό του Δήμου Άνδρου για το έτος 2015 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2014, στο αρχικώς εγγεγραμμένο ποσό των 10.000 ευρώ, είχαν εγγραφεί επιπλέον 2.000 ευρώ, σήμερα θα ήταν εφικτή η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η έναρξη εκπόνησης της μελέτης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης της παραλίας Μπατσίου. Αντιθέτως, η νέα Δημοτική   Αρχή αποφάσισε να διαγράψει από τον προϋπολογισμό του 2015 τον παραπάνω κωδικό με τίτλο ” έρευνα επί των συνθηκών διάβρωσης της παραλίας Μπατσίου-προτάσεις αντιμετώπισης” και το αντίστοιχο ποσό των 10.000 ευρώ και να εγγράψει ένα νέο κωδικό με τίτλο “Μελέτη παραλίας Μπατσίου” με το σαφώς μικρότερο ποσό των 6.000 ευρώ

Επειδή τα θέματα περιβάλλοντος πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου Άνδρου, ο οποίος πρέπει να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του στην διαμόρφωση και υλοποίηση μιας πολιτικής που θα διασφαλίζει ότι τα έργα που γίνονται μελετώνται σωστά και υλοποιούνται με τρόπο ώστε να μην προκαλούνται βλάβες στο περιβάλλον,

Επειδή το Μπατσί συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης τουριστών με ουσιαστική συμβολή στην τοπική οικονομία,

Επειδή η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στα επόμενα χρόνια σε περίπτωση που το πρόβλημα δεν αποκατασταθεί έγκαιρα με απρόβλεπτο οικονομικό και κοινωνικό κόστος,

Επειδή ο Δήμος, το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ο Δήμαρχος προσωπικά θα πρέπει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της έγκαιρης παρέμβασης σε σοβαρά προβλήματα, της αξιοποίησης παθημάτων ώστε να βελτιώνεται ο σχεδιασμός  και η εκτέλεση των έργων,

Ερωτείστε:

Εάν προτίθεται ο Δήμος να χρηματοδοτήσει τη μελέτη «Έρευνα Συνθηκών Διάβρωσης στον Όρμο Μπατσίου  – Προτάσεις αντιμετώπισης», προκειμένου μετά την υλοποίηση των προτάσεων της μελέτης  να διασφαλισθεί σε μέσο και μακροπρόθεσμο επίπεδο η φυσιογνωμία της παράκτιας ζώνης και να διατηρηθεί η γεωπεριβαλλοντική εικόνα της περιοχής.

Σκοπεύει ο δήμος να επαναφέρει στην  προϋπάρχουσα κατάσταση την παραλία  με τη  μεταφορά άμμου από το ανατολικό τμήμα προς το κεντρικό και δυτικό τμήμα. Πρόκειται για μία απαραίτητη ενέργεια η οποία θα αποκαταστήσει στοιχειωδώς  την αρχική φυσικό – γεωγραφική εικόνα της ακτογραμμής. Πέρυσι η μεταφορά δεν κατέστη δυνατή, λόγω μεγάλων δυσκολιών στην εξασφάλιση, από τους αρμόδιους φορείς (Λιμεναρχείο, Κτηματική Υπηρεσία),  των αναγκαίων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ως άνω αναγκαίες εγκρίσεις , ώστε να μην υπάρξουν και καταγγελίες από πολίτες για παράνομες ενέργειες μεταφοράς άμμου, όπως συνέβη κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών είχε εκτιμηθεί ότι έπρεπε να μεταφερθούν περίπου 2000 m3, έτσι ώστε να επανέλθει η αρχική μορφή και η περιβαλλοντική φυσιογνωμία της περιοχής κατά την θερινή περίοδο. Όπως αντιλαμβάνεστε οι ανωτέρω μεταφερόμενες ποσότητες θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες, μετά τις πρόσφατες καταστροφές

Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί ο Δήμος  για να εξεταστεί (α) αν έχουν γίνει για το έργο οι κατάλληλες μελέτες (μεταξύ άλλων ακτομηχανική), (β) αν τυχόν έχουν εκπονηθεί, κατά πόσο έχουν αυτές εφαρμοστεί κατά την υλοποίησή του, (γ) αν δεν έχουν εκπονηθεί, γιατί εγκρίθηκε το έργο αυτό χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές (ύπαρξη κατάλληλων μελετών), όπως απαιτείται σε έργα παρέμβασης στην παράκτια ζώνη.

Έχει σκοπό ο Δήμος να ξεκινήσει μια καταγραφή ανάλογων προβλημάτων, να διαπιστώσει τυχόν συνέπειες κακής μελέτης και εκτέλεσης διαφόρων  έργων στο νησί μας, με στόχο να διδαχθούν οι υπηρεσίες από την υπάρχουσα αρνητική εμπειρία και τα παθήματα, να βελτιωθεί ο σχεδιασμός έργων, να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες εγκαίρως ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα και να διασφαλιστεί ότι στο μέλλον θα λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα στη φάση του σχεδιασμού.

Με εκτίμηση

Γιάννης Καπάκης Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.