Πολλοί σύλλογοι της Άνδρου, κι όχι μόνον, πραγματοποιούν κάθε χρόνο πολυήμερες εκδρομές στη «φίλη μας γείτονα», Τουρκία και το χρήμα μας ρέει ανεμπόδιστα στη χώρα αυτή. Τεράστιες ποσότητες εποχιακών τούρκικων προϊόντων εισάγονται αφειδώς στην Ελλάδα μας, ενώ πολλά απ’ αυτά καλλιεργούνται στα δικά μας χώματα. Όμως οι Τούρκοι δεν είναι αχάριστοι, προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας θυμίζουν τις υποχρεώσεις τους. Προ ημερών στο Αιγαίο εισήλθε προκλητικά το πλοίο «τσανταρλί» μέσα στο πεδίο βολής Άνδρου, πραγματοποιώντας «τουριστικές θαλάσσιες πιρουέτες» στα νερά μας, για να μας ευχαριστήσει που ανταποκρινόμαστε κι εμείς τουριστικά στις δικές τους πόλεις: Κων/πολη, Μπουντρούμ, Κουσάντασι, Έφεσσο κ.ά. Το πλοίο αυτό μπαινόβγαινε συνεχώς επιδεικτικά στο πεδίο βολής, παρά τις υποδείξεις του ΓΕΕΘΑ.

Τελικά πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τις «αβρότητες» των «φίλων μας» που με μεγάλη προθυμία ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Πρέπει επί πλέον να αισθανόμαστε υπόχρεοι για τους δουλέμπορους που μέσω της χώρας τους, μας τροφοδοτούν «πεινασμένους παράτυπους» μετανάστες, χωρίς περιορισμό και έλεγχο. Τέτοιο είναι το κύμα λαθρο­μεταναστών, συγγνώμη, «παράτυπων τουριστών», που οι καλο­προαίρετοι Έλληνες αδυνατούν να περιποιηθούν και να φιλοξενήσουν παραδοσιακά. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ λοιπόν στους πολύτιμους γείτονές μας που υποστηρίζουν τον τουρισμό μας. Κι εμείς τι κάνουμε;

Δυσάρεστη είδηση η παραίτηση του δικού μας Γιώργου Ανωμερίτη, Προέδρου του ΟΛΠ. Αιτία η απόφαση της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του μεγάλου μας λιμανιού, τον Πειραιά. Τον κ. Ανωμερίτη δεν θα τον ξεχάσουμε εμείς οι Έλληνες Ναυτικοί της Άνδρου και όλων των νησιών. Το έργο του υπήρξε λίαν σημαντικό για τους θαλασσινούς. Ο Ο.Λ.Π. δεν θα είναι πια το δικό μας λιμάνι, αλλά Οργανισμός Λιμένος Ξένων Διαχειριστών. Ο τέως Πρόεδρος κ. Ανωμερίτης συν τοις άλλοις, είναι κι ένας πολύ γνωστός ποιητής – λογοτέχνης, με συγγραφή αρκετών βιβλίων στο ενεργητικό του. Του ευχόμαστε μέσα από τους «αλμυρούς» του στίχους να βρει δικαίωση, ομορφιά και οράματα όπως αυτά που πραγματοποιούσε στην πολιτική – ναυτική του καριέρα. Εμείς οι ποιητές θα τον διαβάζουμε, και ως θαλασσινοί θα τον χειροκροτούμε, όπως του αξίζει.

Ευλογημένη η Άνδρος μας – τουλάχιστον εφέτος δικαιούται επάξια το ιστορικό της όνομα «ΥΔΡΟΥΣΣΑ». Βροχές, χιόνια και πλημμύρες αυτό το χειμώνα, τη γέμισαν πράσινες ομορφιές, άφθονη οικιακή υδροδότηση και ανεξέλεγκτη ποτιστική ροή στους κήπους μας. Θλιβόμαστε όμως που διαβάζουμε ότι τα νησιά όπως, Πάτμος, Αμοργός, Λέρος, Καστελλόριζο κ.ά. στερούνται υδάτων και υποφέρουν από την έλλειψη αυτού του πολύτιμου δώρου για τη ζωή. Ας ευχηθούμε σύντομα το Κράτος να φροντίσει γι’ αυτό το θέμα το οποίον σίγουρα θα έχει και αρνητικά τουριστικά επακόλουθα.

Ευχόμαστε σ’ όλους τους νησιώτες ένα δροσερό καλοκαίρι και πολλές βουτιές στα κύματα του Αιγαίου.

Ειρήνη – Φάνια Παπιδά

(Του Κύκλου των Ανδρίων Ναυτικών Λογοτεχνών)

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.