Ο πόλεμος του 1940 με βρήκε στην Άνδρο  σε ηλικία 12 χρονών και όταν τελείωσε το 1945 ήμουν 17 χρονών. Εγώ και πολλοί Ανδριώτες που ζούμε μέχρι σήμερα ζήσαμε την κατοχή με δύο κατακτητές, σκληρά χρόνια αλλά τα καταφέραμε.  Ο λαός έζησε μονοιασμένα, οι κατέχοντες βοηθούσαν τους μη έχοντες. Ύστερα από 80 χρόνια και στην ελεύθερη Ελλάδα, έφθασαν οι κάτοικοι της Ανδρου να βρίσκονται σε διχασμό λόγο της διαφωνίας για την κατάλληλη τοποθεσία ρίψης των σκουπιδιών.

Η τοποθεσία που διευκολύνει όλη την Άνδρο. είναι η «Σταυρόπέδα», το σημείο όπου εναποθέτουν τα σκουπίδια οι δήμοι εδώ και 50 χρόνια και την οποία  κατάργησαν οι αρχαιολόγοι και οι οικολόγοι, βαπτίζοντας την περιοχή  αρχαιολογική.

Όπως όλοι οι Έλληνες και οι ξένοι σέβονται  τα αρχαιολογικά μνημεία άλλο τόσο και οι Ανδριώτες σέβονται και τιμούν ότι έχει σχέση με αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στον τόπο τους. Τρανό παράδειγμα, ο συνοικισμός της Παλαιόπολης που κάποτε ήταν η πρωτεύουσα της Άνδρου, σήμερα μόλις που διακρίνεται βυθισμένη στη παραλία του χωριού. Κάποια από τα  ευρήματα φυλάσσονται στο μουσείο της Παλαιόπολης και άλλα στο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας της Άνδρου.  Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι ο Ερμής της ΄Ανδρου που βρέθηκε πριν από 100 χρόνια στις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή.

Καλά και σεβαστά όλα αυτά, αλλά πως καταφέραμε μια άνυδρη και άγονη περιοχή που μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει κάτι από το παρελθόν, να την χαρακτηρίσουμε αρχαιολογική περιοχή και να απαγορευτεί η χρήση ως χώρος εναποθέτησης σκουπιδιών, δεν το έχω καταλάβει.  Άραγε αληθεύουν τα σενάρια περί συμφερόντων, καλύτερα να μην αναφερθούμε σε αυτό. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Εδώ και 50 χρόνια γίνονταν η συγκέντρωση των απορριμάτων του νησιού και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Φτάσαμε στο σημείο τώρα να θέλουν να τα μεταφέρουν στην περιοχή «Πλούσκα»  σε σημείο τέτοιο που κινδυνεύει να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού και σε μικρή απόσταση από τις γεωτρήσεις που υδρεύεται το Μπατσί. Λοιπόν ας μας πουν οι αρχαιολόγοι έχουν βγάλει κανένα άγαλμα του Αριστοτέλη ή του Πλάτωνα σήμερα από την Σταυροπέδα  και άραγε τι θα έλεγαν  αυτοί αν ζούσαν τώρα.

Αυτός είναι ο λόγος που έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι του νησιού και  υπάρχει μεγάλη αντίδραση για την τοποθεσία αυτή. Προτείνω λοιπόν για να λήξει μια για πάντα αυτός ο διχασμός των κατοίκων της ΄Ανδρου, να έρθουν σε συνεννόηση τα 4 τοπικά συμβούλια Χώρας, Γαυρίου, Κορθίου και Μπατσίου,  να ορίσουν μία ημερομηνία και να κατέβουν σε πανανδριακό συλλαλητήριο, καλώντας εκπρόσωπο του Υπουργείου πολιτισμού και ένα δύο κανάλια και να φωνάξουμε ότι τα σκουπίδια πρέπει να παραμείνουν στην “Σταυροπέδα”.

Όπως είναι γνωστό υπάρχουν ιδιοκτήτες  χωραφιών εκεί κοντά που δεν θέλουν να αχρηστευθούν τα κτήματά τους. Το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι δημοκρατικό και καλό θα είναι  να υποστηρίξει την άποψη των πολλών που είναι  τα σκουπίδια να παραμείνουν στην Σταυροπέδα και οι ιδιοκτήτες των κτημάτων να έχουν οικονομικά οφέλη ώστε να μην αδικηθεί κανείς.  “Φωνή λαού, Οργή Θεού!!

Εάν υποτεθεί ότι οι αρχαιολόγοι και οι οικολόγοι έχουνε μεγαλύτερη εξουσία από το Σύνταγμα της Ελλάδος τότε να το πάρουμε απόφαση ότι ο λαός της Ελλάδος  είναι υπό κατοχή από την αρχαιολογική υπηρεσία και την οικολογία.

Με εκτίμηση

Μιχάλης Μουστάκας πρώην πρόεδρος Μπατσίου / ανταποκριτής “Ανδριακής” εφημερίδας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.