sel-1-sto-idio-ergo-theates-2Στο «Σκανταλόρεμα», οδεύοντας προς τον Πιτροφό (Photo – K. Lushnjari)

sel-1-sto-idio-ergo-theates

Γαύριο…100 μέτρα από το σχολείο…παρακαλούνται οι ιθύνοντες και έχοντες την λαϊκή εντολή να βρουν άμεσα λύση…αυτή είναι η δουλειά τους! (Photo – Σχόλιο Σ. Χατζοπούλου (ανάρτηση F/B)

Με οριακή πλειοψηφία (11-10) κι έναν σύμβουλο της πλειοψηφίας απόντα (Λευτέρης Μπάλλας), το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην περιοχή Πλούσκα, η οποία συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στη σχετική μελέτη, με βάση τα κριτήρια που είχαν αποφασισθεί ομόφωνα από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, το 2012.

Θα είναι άραγε το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας η αρχή του τέλους για το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Άνδρου την τελευταία 20ετία, ή απλά θα αποτελέσει το ξεκίνημα για νέες αντιπαραθέσεις, έντονες κόντρες, δικαστικές διαμάχες και ίσως για ένα νέο, βαθύ, διχασμό του νησιού; Το τελευταίο μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτο, καθώς οι 10 αρνητικές ψήφοι προήλθαν αποκλειστικά από τους εκλεγμένους στο Δημοτικό διαμέρισμα της Υδρούσας συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Και, αντίστοιχα, οι 11 θετικές ψήφοι προήλθαν από τους συμβούλους (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης επίσης!), που έχουν εκλεγεί στα δημοτικά διαμερίσματα της Χώρας και του Κορθίου… Ο χρόνος θα δείξει…

Προς το παρόν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μαζί με τις ενστάσεις που κατέθεσαν οι κάτοικοι της Υδρούσας (οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο από τον κ. Λέανδρο Βλάμη), έχουν διαβιβαστεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία θα αποφασίσει για τη συνέχιση της διαδικασίας ή όχι. Στην περίπτωση που η απόφαση της Αποκεντρωμένης είναι θετική, θα προχωρήσει η διαδικασία για τους περιβαλλοντικούς όρους, που –εκτός των άλλων- περιλαμβάνει και γεωτρήσεις στην επίμαχη περιοχή. Έτσι θα φανεί αν έχουν δίκιο οι κάτοικοι του Μπατσίου και του Γαυρίου που μιλούν για υπόγεια ύδατα, ή αν θα δικαιωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν εκφράσει την ακριβώς αντίθετη άποψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο δυο καθηγητές Πανεπιστημίου υποστήριξαν πως είναι βάσιμες οι ανησυχίες των κατοίκων, καθώς πιθανότατα υπάρχουν νερά στην Πλούσκα. Ωστόσο, γνωμοδότηση του καθηγητή γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κ. Λέκκα, που παρουσίασε και ο Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης έλεγε τα ακριβώς αντίθετα από εκείνα που υποστήριξαν οι δυο συνάδελφοί του… Ο χρόνος θα δείξει…

Ενστάσεις και προσφυγές

Θεωρείται βέβαιο πως οι κάτοικοι της Υδρούσας θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ίσως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αποδείξουν το δίκαιο των  ισχυρισμών τους, γεγονός που είναι σίγουρο πως θα καθυστερήσει σημαντικά την όλη διαδικασία. Ο Δήμαρχος, πάντως, έχει δηλώσει πως θα ζητήσει την επίσπευση της εκδίκασης οποιασδήποτε προσφυγής, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να γνωρίζει το συντομότερο δυνατό αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να προχωρήσει το έργο. Να σημειωθεί πως, στην καλύτερη περίπτωση, ο απαιτούμενος χρόνος υλοποίησης της κατασκευής του ΧΥΤΥ είναι τα 3 χρόνια.

Τα σκουπίδια είναι εδώ!

Στο μεταξύ –κι ενώ το καλοκαίρι κύλησε χωρίς πολλά προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων (πλην της φωτιάς στη χωματερή τον Δεκαπενταύγουστο και ενός μπλοκαρίσματος του δεματοποιητή για δυο ημέρες), από τις 10 Οκτωβρίου οι Ανδριώτισσες και οι Ανδριώτες είδαν να ξυπνά ο εφιάλτης των σκουπιδιών στους δρόμους του νησιού. Λόγω προβλημάτων στη λειτουργία του δεματοποιητή, για περισσότερο από τρεις εβδομάδες δεν έγινε αποκομιδή των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα η Άνδρος να μετατραπεί και πάλι σε σκουπιδότοπο. Σακούλες πεταμένες παντού, κάδοι ασφυκτικά γεμάτοι, οι χώροι γύρω από τους κάδους επίσης ασφυκτικά γεμάτοι. Και η βροχή να παρασέρνει σακούλες σε απόσταση και να δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο Δήμος, με ανακοίνωσή του, κάλεσε τον κόσμο να παράγει όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα μεγιστοποιώντας την ανακύκλωση και αξιοποιώντας τους καφέ κάδους της κομποστοποίησης, όμως όλα αυτά μοιάζουν με «ασπιρίνη στον καρκίνο». Για μια ακόμη φορά η Άνδρος έγινε «όμηρος του δεματοποιητή» και οι Ανδριώτες «στο ίδιο έργο θεατές»…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.