O Ανδρίος μοναχός Άνθιμος ανακαινιστής βρύσης στη Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους

Πριν από πολλά χρόνια ευρισκόμενος στο Άγιον Όρος και πεζοπορώντας στο μονοπάτι από την Ι. Μονή Παντοκράτορος προς τις Καρυές συνάντησα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη Μονή μια βρύση κτιστή με πέτρα.

Σε κάποιο σημείο του πετρόκτιστου κτίσματος υπήρχε εντιχoισμένη μια μαρμάρινη πλάκα, πάνω στην οποία ήταν γραμμένη η εξής επιγραφή με κεφαλαία γράμματα: «ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΑ/ ΒΡΥΣΙΣ ΕΞΑΝΑΚΑΙ/ΝΙΣΘΗ ΒΕΒΥΘΙ/ΣΜΕΝΗ ΟΥΣΑ/ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝ ΜΟ/ΝΑΧΟΙΣ ΚΥΡΙΟΥ/ ΑΝΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΕΞ/ ΑΝΤΡΟΥ ΑΙΩΝΙΑ Η/ ΜΝΗΜΗ 178- ΑΥΓΟΥΣΤΩ 1».

Έχοντας υπόψη την επιγραφή παρατηρούμε τα εξής:

α΄) Η βρύση ήταν καταχωνιασμένη κάτω από χωμάτινο σωρό και μετά την αποκάλυψή της και τον καθαρισμό της αποκαταστάθηκε στην προηγούμενη κατάστασή της.

β΄) Ανακαινιστής της βρύσης ήταν ο μοναχός Άνθιμος από την Άνδρο, για τον οποίο δεν έχουμε άλλα βιογραφικά στοιχεία, όπως π.χ. σε ποια Μονή μόναζε (υποθέτουμε στη Μονή Παντοκράτορος, διότι η βρύση βρισκόταν στα όρια της Μονής αυτής), από ποιο χωριό της Άνδρου καταγόταν, ποια χρόνια του 19ου αιώνα μόναζε στο Άγιον Όρος κ.λπ.

Η ανακαίνιση έγινε στη 1 Αυγούστου (ημερομηνιακά) αλλά χρονολογικά δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς, διότι είναι κατεστραμμένος ο τελευταίος αριθμός της 10ετίας του 1780.

Αυτά τα ολίγιστα για τη δραστηριότητα του Ανδρίου Αγιορείτη Μοναχού Ανθίμου. Όποιος γνωρίζει περισσότερα γι’ αυτόν ας τα δώσει για δημοσίευση στην «ΑΝΔΡΙΑΚΗ».

Δημ. Κύρου Φιλόλογος

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.