Λένε πως δεν είναι στην κουλτούρα του Έλληνα η ανακύκλωση. Πως «βαριέται» να μπει στη διαδικασία της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή. Πως αφού φροντίζουν άλλοι να μαζεύουν τα δικά του απορρίμματά, κορόιδο είναι να ασχοληθεί ο ίδιος;

Μπορεί και να είναι έτσι τα πράγματα. Στην περίπτωση του νησιού μας, όμως, της Άνδρου, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να είναι έτσι! Με τα σκουπίδια στους δρόμους, το χώρο στον οποίο λειτουργεί ο δεματοποιητής «τιγκαρισμένο» από χιλιάδες δέματα, την κεντρική εξουσία να μη βοηθά ώστε να δοθεί μια αποτελεσματική λύση και το κόστος μεταφοράς των δεμάτων τεράστιο (πάνω από 500.000 ευρώ!), η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση μοιάζουν να είναι –ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ!- οι μοναδικές λύσεις! Οι ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ…

Ακόμη κι αν δεν μας το έλεγε κανείς, ακόμη κι αν δεν είχε «εφευρεθεί» η ανακύκλωση, θα έπρεπε να ψαχτούμε μόνοι μας ώστε να βρούμε τη λύση. Δεν είναι δυνατόν σε ένα νησί όπου όλοι έχουν έναν κήπο να μη λειτουργεί η κομποστοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό! Μια πρόχειρη κατασκευή στον κήπο αρκεί για να απαλλάξει τη χωματερή μας από χιλιάδες τόνους οργανικών αποβλήτων. Μιλάμε για μια απλή κατασκευή, που δεν στοιχίζει ούτε ευρώ!

Πρόσφατα ο Δήμος Άνδρου προμηθεύτηκε 250 κάδους κομποστοποίησης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε Χώρα, Μπατσί, Γαύριο και Κόρθι –στα «αστικά» (ας μας επιτραπεί η έκφραση) κέντρα του νησιού μας. Αυτοί οι κάδοι πρέπει να γεμίζουν! Τσόφλια από αυγά, φλούδες από φρούτα, οτιδήποτε οργανικό εκτός από λάδια και σάλτσες πρέπει να καταλήγει σε αυτούς τους κάδους. Όπως και φύλλα δένδρων ή φυτών. Είναι ζήτημα μέγιστης προτεραιότητας για τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας.

Πριν λίγες ημέρες διοργανώθηκαν επιμορφωτικά σεμινάρια στην Άνδρο, με θέμα την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Όλοι οι μαθητές, όλων των βαθμίδων, επαγγελματίες και νοικοκυριά, παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό, ενημερώθηκαν με φυλλάδια, πήραν τσάντες όπου τοποθετούνται τα ανακυκλώσιμα υλικά. Δεν αρκεί αυτό! Αν δεν κάνουμε κτήμα μας, καθημερινή μας έννοια και συνήθεια, την ανακύκλωση των απορριμμάτων που παράγουμε, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να λύσουμε, πραγματικά, το πρόβλημα.

Κι επειδή από τα μικρά φτιάχνονται τα μεγάλα, αν κάθε χωριό –μέσω του συλλόγου του, ή μέσω της εκκλησίας του, ή μέσα από μια πρωτοβουλία κάποιων ανθρώπων- αναλάμβανε να περιορίσει τα δικά του απορρίμματα με συγκεκριμένο τρόπο, τα αποτελέσματα θα ήταν εντυπωσιακά. Και πολύ πιο αποτελεσματικά από οποιαδήποτε καμπάνια –όσο μεγάλη κι αν είναι κι όσο καλά οργανωμένη κι αν είναι.

Αυτή είναι η αλήθεια… Κι όσο καθυστερούμε να τη δούμε, τόσο το χειρότερο. Για όλους μας.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

Γιάννης Μηνδρινός

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.