Εξασφαλίστηκαν όλες οι άδειες και όλες οι πιστοποιήσεις

sel-1-sfageia-1

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ΄Ανδρος τα προηγούμενα χρόνια βρήκε την οριστική του λύση. Τα δημοτικά σφαγεία, που μια τα έκλεινε η Περιφέρεια και μια τα άνοιγε καθώς δεν πληρούσαν βασικές προδιαγραφές, έχουν πλέον εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες και πιστοποιήσεις, καθώς εκσυγχρονίστηκαν πλήρως και μάλιστα με το μικρότερο δυνατό κόστος.

sel-1-sfageia-2

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την μελέτη, την προμήθεια ψυγείου, τις εργασίες αποκατάστασης ζημιών, τον ελαιοχρωματισμό μέσα κι έξω και την αγορά υλικών δαπανήθηκαν συνολικά 28.456 ευρώ. Θα πρέπει να αναφερθεί, επίσης, ότι δεν υπήρχε καν άδεια εγκατάστασης και ίδρυσης. Έτσι χρειάστηκε να γίνει από την αρχή η όλη διαδικασία και να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Η αδειοδότηση και η πιστοποίηση δίνουν τη δυνατότητα «εξαγωγών» κρέατος από το νησί προς την Αθήνα ή και άλλες αγορές, κάτι που ήταν αδύνατο να γίνει μέχρι τώρα, aνοίγοντας, ταυτόχρονα, και το δρόμο για αύξηση της παραγωγής με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για όσους ασχολούνται συστηματικά με την κτηνοτροφία. Πλέον οι παραγωγοί δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινούν τα ζώα τους, με υψηλό κόστος και κάποιες φορές δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε εγκεκριμένα σφαγεία.

Επίσης, με τη σύμβαση που έχει συνάψει ο Δήμος Άνδρου χάρη στην οποία τα υπολείμματα (σφάγια) μεταφέρονται στην Αθήνα, αντιμετωπίσθηκε σε σημαντικό ποσοστό το τεράστιο πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη διάθεσή τους. Μέχρι πριν λίγους μήνες τα περισσότερα κατέληγαν στη χωματερή ή θάβονταν ανεξέλεγκτα. Πλέον μεταφέρονται στην Αθήνα, έπειτα από συντονισμένες κινήσεις τόσο του Δήμου Άνδρου όσο και του Δήμου Τήνου, που κίνησαν μαζί τη σχετική διαδικασία.

Σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του, το σφαγείο έχει την ακόλουθη δυναμικότητα:

-Μέχρι 100 κεφαλές χοιρινών ανά μήνα, με αύξηση έως 30% κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

-Μέχρι 150 κεφαλές προβατοειδών ή αιγοειδών ανά μήνα με αύξηση μέχρι 90% την περίοδο του Πάσχα.

-Μέχρι 22 κεφαλές βοοειδών ανά μήνα.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εξασφαλιστούν άδειες και πιστοποιήσεις χρειάστηκε ένας αγώνας δρόμου τόσο από την πλευρά του Δήμου Άνδρου και του κτηνιάτρου, όσο και από εκείνη των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας.

«Αισθανόμαστε περήφανοι γιατί καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ένα έργο που για πολλά χρόνια βάλτωνε και το οποίο εκτιμούμε πως θα βοηθήσει άμεσα την εξέλιξη και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στο νησί» ανέφερε στην «Ανδριακή» ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, προσθέτοντας: «Η επίλυση του προβλήματος των σφαγείων ήταν από τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματός μας. Πολύ πριν αναλάβουμε, από το 2011 και το 2012 συγκεκριμένα, είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα να λυθεί ταχύτατα το πρόβλημα και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που τα καταφέραμε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν για την ολοκλήρωση τού έργου. Τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τους αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ζαννετίδη και Λεονταρίτη. Επίσης την αντιδήμαρχο Μαρία Μαμάη, τον κτηνίατρο του νησιού μας Γιώργο Λιάκο, καθώς και τον Γιώργο Τζιώτη. Συναντήσαμε πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά όλα αυτά ανήκουν στον παρελθόν, χάρη στην εξαιρετική συνεργασία όλων των υπηρεσιών. Η άδεια είναι πλέον γεγονός και αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους.

Συμπληρώνοντας ο κ. Σουσούδης τόνισε ότι «η Δημοτική αρχή θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τον πρωτογενή τομέα, καθώς αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος και μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.