Μεταναστευτικό και ακτοπλοΐα ήταν τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η επιτροπή νησιωτικότητας, που συνεδρίασε την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, στα γραφεία της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Παραβρέθηκαν όλα τα μέλη της επιτροπής που εκπροσωπούν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Τον Δήμο Άνδρου εκπροσώπησε ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης.   Οι Δήμαρχοι των νησιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα κύματα των χιλιάδων μεταναστών αναφέρθηκαν λεπτομερώς στα προβλήματα που έχουν προκύψει από το μεταναστευτικό και δήλωσαν την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αν δεν δοθούν κονδύλια, προκειμένου να στεγάσουν, να σιτίσουν και να παράσχουν τα βασικά, όσον αφορά την υγιειονομική φροντίδα, στους χιλιάδες των μεταναστών. Επισημάνθηκε, ακόμη, πως η κατάσταση είναι πιθανό να ξεφύγει από κάθε έλεγχο στην περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα της Ευρώπης.

Τις επόμενες ημέρες η διοίκηση της ΚΕΔΕ, σε συνεννόηση με την επιτροπή νησιωτικότητας, πρόκειται να εκδώσει ψήφισμα σχετικά με τα προβλήματα από την αθρόα εισροή μεταναστών, αλλά και για γενικότερα ζητήματα που αφορούν στα νησιά.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτά  των ακτοπλοϊκών γραμμών, των
αεροδρομίων και αεροπορικών συγκοινωνιών, αλλά και θέματα υγείας. Έγινε, επίσης, αναφορά στην υπερψήφιση από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο του ειδικού φορολογικού καθεστώτος με τον μειωμένο ΦΠΑ. Η υπερψήφιση δείχνει ότι το ευρωκοινοβούλιο αναγνωρίζει την διαφορετικότητα και τις ιδιαιτερότητες των νησιών, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τέλος, συζητήθηκε και το καθεστώς για την χρονική επιμήκυνση της εκμετάλλευσης των παραλιών από 1 σε 3-5 χρόνια, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών προς τους λουομένους. Για το συγκεκριμένο θέμα, εκκρεμεί η απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο.

Στο μεταξύ 1000 πρόσφυγες βρίσκουν τον δρόμο τους από την Π.Ν.Α. στη Βαλένθια της Ισπανίας μετά από την συμφωνία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Βαλένθια, σε συνάντηση που έγινε, ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό, στη Λέρο. Η συνάντηση επισφραγίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και της Αντιπροέδρου της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Βαλένθια κ.  Mónica Oltra Jarque.

sel-3-metanasteftiko

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σημαντική πρωτοβουλία των δύο Περιφερειών, όχι μόνο για λόγους ουσίας, αλλά και λόγω των ισχυρών συμβολισμών και των μηνυμάτων που στέλνει, όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος στην Ευρώπη του Διαφωτισμού και των Ανθρωπιστικών Αξιών.

Η συμφωνία των δύο Περιφερειών θα τεθεί προς έγκριση από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, για να περάσει άμεσα στο στάδιο της υλοποίησης.

Η περιφερειακή αντιπροσωπεία της Βαλένθια επισκέφθηκε την Λέρο, κατόπιν πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί λόγω των συνεχών μεταναστευτικών ροών και να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της μεταφοράς των προσφύγων στην Ισπανία. Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια θα δρομολογήσει πλοίο χωρητικότητας 1000 ατόμων,  το οποίο θα μεταφέρει πρόσφυγες από νησιά του Αιγαίου για μετεγκατάσταση στην Ισπανία με σκοπό να τους ενσωματώσει στην τοπική κοινωνία, χωρίς να αποκλείεται το πλοίο αυτό να κάνει περισσότερα του ενός δρομολόγια. Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συμφωνίας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε: «Η Ευρώπη του Διαφωτισμού, της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας είναι ακόμη ζωντανή. Σήμερα, από την Λέρο, στέλνουμε το μήνυμα του πώς χτίζεται η Ευρώπη που όλοι ονειρευτήκαμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.