nyxterides-1607_fΚοινή ερευνητική αποστολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (του Πανεπιστημίου Κρήτης) και της Greena Ecological Consultancy (H.B.) πραγματοποιήθηκε την δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου 2016 στην Άνδρο, με αντικείμενο τη μελέτη των νυχτερίδων του νησιού.

Η αποστολή, που στελεχώθηκε από 15 ερευνητές, επαγγελματίες και εθελοντές (δύο Έλληνες και 13 Άγγλους), επισκέφθηκε πολυάριθμες θέσεις σε όλη την έκταση του νησιού, προκειμένου να εντοπίσει τα είδη που υπάρχουν στην Άνδρο και τα καταφύγιά τους.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής, Δρ. Παναγιώτης Γεωργιακάκης, στα δύο ήδη γνωστά είδη του νησιού προστέθηκαν άλλα εννέα. Επίσης εντοπίστηκαν πέντε καταφύγια, κάποια από τα οποία φιλοξενούν σημαντικές αποικίες κι έγιναν συστάσεις για βελτίωση της εισόδου του σπηλαίου Φόρος, στο χωριό Αλαδινό.

Όλα τα είδη νυχτερίδων προστατεύονται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς -αν και είναι σημαντικά για την διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων (δεδομένου ότι τρέφονται με πολύ μεγάλους αριθμούς εντόμων)-, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης έχουν εξαφανιστεί ή απειλούνται με εξαφάνιση.

Για την διατήρηση των πληθυσμών των νυχτερίδων της Άνδρου είναι σημαντική η προστασία των καταφυγίων τους (κυρίως σπήλαια και παλιά ορυχεία) και των υγροτόπων (με εξασφάλιση της βλάστησης και της ποιότητας του νερού), όπου συνήθως τρέφονται.

Το πρόγραμμα LIFE ANDROS, που υλοποιείοται από τον Δήμο Άνδρου με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζοντας την σημασία της βιοποικιλότητας της Ανδρου, παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη στην έρευνα που έγινε, καθώς και φιλοξενία των δύο Ελλήνων ερευνητών.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.