Με τη συμμετοχή δέκα επιστημόνων – ομιλητών διεξήχθη τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, το απολογιστικό συνέδριο του προγράμματος Life, που υλοποιείται από τον Δήμο Άνδρου με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου Life, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

Το συνέδριο, με τίτλο «Προστασία του περιβάλλοντος της Άνδρου και βιώσιμη Ανάπτυξη», πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και οι επιστήμονες – ομιλητές ανέπτυξαν θέματα που προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον όσων παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου. Συγκεκριμένα:

-Ο επίκουρος καθηγητής Ζωϊκής Ποικιλότητας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτης Παφίλης, παρουσίασε μια σειρά από απάνια είδη ζώων και ερπετών που συναντά κανείς μόνο στο Αιγαίο. Επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο του περιβάλλοντος των νησιών στη διατήρηση αυτών των ειδών.

-Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Life Ανδρου, Αναστάσιος Δημαλέξης, αναφέρθηκε στην πολιτισμική και οικολογική αξία των αναβαθμίδων («αιμασιές») και παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση που έχει υποβάλλει στην ΕΕ για χρηματοδότηση το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τον Δήμο Άνδρου και άλλους φορείς για την επανακαλλιέργεια 1000 στρεμάτων αναβαθμίδων στην Ανδρο. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και να δοθεί μια σημαντική ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή καθώς τα προϊόντα που θα παράγονται από την επανακαλλιέργεια των αναβαθμίδων θα διοχετεύονται στην αγορά.

Δρ. Σταμάτης Σταματιάδης, Διευθυντής Εργαστηρίου Οικολογίας Εδάφους του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και την επεξεργασία της λυμματολάσπης, καθώς και μεθόδους ελέγχου της θερμοκρασίας αλλά και της υγρασίας του εδάφους με στόχο τη μεγιστοποίηση της ωφέλειας στην βιολογική καλλιέργεια.

-Ο υπεύθυνος του προγράμματος Life Ανδρου, Ισίδωρος Νικολάου, η κ. Βικτόρια Σαράβια από την Ορνιθολογική εταιρεία και ο φυσικός κ. Γιάκομπ Φριτς έκαναν τον απολογισμό του τρέχοντος προγράμματος Life, που ολοκληρώνεται τους προσεχείς μήνες. Και οι τρεις αναφέρθηκαν στα σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και την αναπαραγωγή των προστατευόμενων ειδών πτηνών με τις παρεμβάσεις στους υγροβιότοπους, την επαναλειτουργία τριών περιστεριώνων και την καλλιέργεια 100 στρεμμάτων που είχαν εγκαταλειφθεί.

-Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Πράσινο Ταμείο οι κ.κ. Χάρης Νικοκάβουρας και Γιώργος Πρωτόππαπας αναφέρθηκαν στα «εργαλεία» που υπάρχουν και αξιοποιούνται σχετικά με δράσεις που στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ η πρώην Γενική Διευθύντρια του ΕΟΤ κ. Μαρία Μάρακα – Ρωμανού παρουσίασε τη σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στο περιβάλλον και τον Τουρισμό και τόνισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της τουριστικής ταυτότητας της Ελλάδας.

Τέλος, σημαντική ήταν η παρουσία της δημοσιογράφου κ. Μάγιας Τσόκλη από την Τήνο, που είναι συνιδιοκτήτρια της μικροζυθοποιίας Τήνου, η οποία παράγει την μπύρα «Νήσος». Η κ. Τσόκλη αναφέρθηκε στα προβλήματα που συναντά κανείς στην προσπάθεια να επενδύσει σε ένα νησί των Κυκλάδων και στις θετικές επιπτώσεις που είχε στην οικονομία της Τήνου ή ίδρυση και λειτουργία της μικροζυθοποιίας. Η κ. Τσόκλη ευχήθηκε να προχωρήσει το πρόγραμμα επανακαλλιέργειας των αναβαθμίδων, καθώς μέρος των προϊόντων που θα καλλιεργηθούν πρόκειται να απορροφηθούν από  την μικροζυθοποιία Τήνου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.