Είναι δυο. Είναι γυναίκες. Η μία Ανδριώτισσα η άλλη φίλη του νησιού. Έχουν την ίδια φλόγα. Το ίδιο ενδιαφέρον. Αγαπούν με πάθος. Δίνονται ολοκληρωτικά σε αυτό που κάνουν. Έχουν όραμα. Βάζουν στόχο. Η Άνδρος της Ποιότητας. Η κρυμμένη Άνδρος. Η Άνδρος των παραδόσεων, των χρωμάτων, των αρωμάτων και των ονείρων. Η Άνδρος που εργάζεται, που ταξιδεύει, που ζει μέσα και γύρω μας. Αυτό είναι το «Εύανδρος».

Η έκδοση που μπήκε στη ζωή μας πέρσι και έφερε στο τυπωμένο χαρτί κάτι από την αρχοντιά, την καθαρότητα και την ευγένεια του νησιού μας που ίσως και να είχαμε λησμονήσει. Η «Α» φιλοξενεί δυο Κυρίες. Την Λία Δανιόλου και την Ράνια Τζιφοπούλου – Κωνσταντινίδη.

Το πρώτο τεύχος ήταν το πράσινο τεύχος. Στο εξώφυλλο μας οι πηγές των Μενήτων και στην ύλη μας μεγάλο αφιέρωμα στις πηγές και τις πρασινάδες όλου του νησιού. Το καινούργιο τεύχος του περιοδικού είναι το μπλε τεύχος και είναι αφιερωμένο στο κομμάτι που διαθέτει τις ωραιότερες παραλίες του νησιού κι αυτό δεν είναι άλλο από την Βόρεια Άνδρο. Θα σας ταξιδέψουμε λοιπόν από το Γαύριο και το Μπατσί στην Κατάκοιλο την Ζαγορά, την Παλαιόπολη, και θα “βουτήξουμε” παρέα στα καθάρια μπλε νερά του Ζόργκου του Φελλού, στο Βιτάλι κ.α.

Λία Δανιόλου

Είμαστε μπροστά σε ένα νέο Εύανδρος. Πως νοιώθετε;

Ξεκινώντας το νέο τεύχος του περιοδικού μας νοιώθω έτοιμη για πολλή δουλειά. Νοιώθω την ένταση της δημιουργίας, αλλά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από την πρώτη φορά. Ξεκινάει κάτι καινούριο το οποίο όμως είναι ήδη έτοιμο στη φαντασία και τη σκέψη. Είναι σαν να το βλέπω μπροστά μου και έχω μεγάλη ανυπομονησία να το ολοκληρωμένο και έτοιμο για εκτύπωση.

Τι στόχο είχατε όταν ξεκινήσατε;

Όταν ξεκινήσαμε είχαμε στόχο να κάνουμε κάτι καινούριο για το νησί μας: Ένα ποιοτικό περιοδικό που θα διαφήμιζε μια Άνδρο που δεν την γνωρίζουν όλοι. Και ἐτσι θα βοηθούσε την τουριστική της Ανάπτυξη.

Τι επετεύχθη;

Επιτεύχθηκε η ιδέα που είχαμε όλοι ως στόχο. Υλοποιήθηκε μια πραγματικά εξαιρετική έκδοση, ποιοτική με μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό. Οι αναγνώστες είδαν και έμαθαν πολλά πράγματα για το νησί. Πολλοί ήρθαν σε επαφή με διαφημιζόμενους. Το Εύανδρος άρεσε άρα Στόχος επετεύχθη. Είμαστε βέβαια ακόμη στην αρχή. Έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε άριστα μεταξύ μας. Καταφέραμε κάτι καλό και υπάρχει διάθεση και προοπτική για την συνέχεια.

Τι σας ώθησε;

Μας ώθησε η αγάπη μας για την Άνδρο και η πεποίθηση ότι αξίζει να αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς όπως όλα τα νησιά.

Τι σας εξέπληξε;

Ο ενθουσιασμός όλου του κόσμου που μας παρότρυνε, η προσφορά όλων των χορηγών και όσων θέλησαν να μας εμπιστευτούν σε κάτι καινούριο χωρίς να ξέρουν το τελικό αποτέλεσμα ούτε και την μορφή του περιοδικού.

Πως σας υποδέχθηκε το αναγνωστικό κοινό;

Οι αναγνώστες το υποδέχθηκαν πολύ θετικά. Οι Ανδριώτες αισθάνθηκαν πως έχουν κάτι δικό τους ένα περιοδικό που τους αντιπροσωπεύει και βλέπουν μέσα από τις σελίδες του να ξεδιπλώνεται η ιστορία, τα τοπία και τα αξιοθέατα του νησιού τους.

Πολλοί μας στήριξαν από τους ντόπιους κατοίκους οι οποίοι είναι επιχειρηματίες τουρισμού. Ο πνευματικός ο καλλιτεχνικός και επιστημονικός κόσμος και η τοπική αυτοδιοίκηση της Άνδρου, όλοι υποδέχθηκαν την ιδέα με ενθουσιασμό με την υπόσχεση να μας στηρίξουν.

Πως σας είδαν οι διαφημιζόμενοι;

Από την αρχή έδειξαν ενδιαφέρον. Λίγο διστακτικά στην αρχή νομίζοντας ότι είναι ένας ακόμη τουριστικός οδηγός. Παρά ταύτα μας εμπιστεύτηκαν μέχρι και Ανδριώτες του εξωτερικού. Επιχειρηματίες, ναυτιλιακά γραφεία αλλά και μη Ανδριώτες που είτε έχουν σπίτι στο νησί είτε αγαπούν την Άνδρο.

Τι ελπίζετε στη νέα έκδοση;

Να γίνει καλύτερη από την πρώτη. να βγει εγκαίρως, με την ίδια ποιότητα με καινούριους διαφημιζόμενους. Κάθε νέο τεύχος οφείλει να τελειοποιείται να διορθώνονται τυχόν παραλείψεις και σφάλματα της πρώτης φοράς.

Το κοινό στέκεται στην εικόνα ή στο κείμενο; Τι κερδίζει απ’ τα δυο;

Πάντα η εικόνα τραβάει το μάτι πρώτα. Και μετά το θέμα και το κείμενο. Θεωρώ πως στα επόμενα τεύχη πρέπει να προστεθούν φωτογραφίες. Έτσι βλέπει κανείς καλύτερα τα χαρακτηριστικά του νησιού. Φωτογραφίες από την φύση του. Παραλίες, σπίτια, γειτονιές αλλά και χαρακτηριστικούς τύπους, ανθρώπους.

Η έκδοση είναι ποιοτική σε όλες τις εκφάνσεις της. Δεν είναι ένας ακόμη «τουριστικός οδηγός» δηλαδή. Η προσπάθειά σας αξίζει;

Το Εύανδρος δεν είναι ένας ακόμη «τουριστικός οδηγός» γιατί έχει διαφορετική δομή και ύλη. Είναι περισσότερο Λεύκωμα υψηλών προδιαγραφών που ανάμεσα σε πληθώρα τουριστικών πληροφοριών σε οδηγεί στις κρυμμένες ομορφιές του νησιού. Επιδίωξή μας είναι να υπάρχουν στο περιοδικό στοιχεία που δεν υπάρχουν στους τουριστικούς οδηγούς. Σημαντικό σημείο είναι ο τρόπος που παρουσιάζεται κάτι και έτσι γίνεται ελκυστικό. Παρουσιάζουμε ανθρώπους και το έργο τους είτε πρόκειται για εστιατόριο είτε για μικρή βιοτεχνία, ιστορίες ενός χωριού ή μοναστηριού, κρυμμένα μυστικά και αφηγήματα. Αξίζει λοιπόν η προσπάθεια για το διαφορετικό.

Ποιοι σας στήριξαν στην προσπάθεια σας;

Είναι συγκινητικό πόσο βοήθησαν τόσοι άνθρωποι αφιλοκερδώς με μπληροφορίες επισημάνσεις αλλά και προσωπική εργασία με πρώτον από όλους τον συνεργάτη μας Μάκη Σπυριδωνόπουλο που μας στήριξε μας βοήθησε και πρόσφερε εκτός από την φωτογράφιση για το πρώτο τεύχος τις πολύτιμες πληροφορίες του για το νησί ως εξαιρετικός γνώστης. Οι ιδιοκτήτες των Superferry και Superferry ΙΙ, η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά ο δήμαρχος κ. Θεοδόσης Σουσούδης, οι καταστηματάρχες της Χώρας και των χωριών και πολλοί από τους Ανδριώτες που ζουν στην Αθήνα είναι επιχειρηματίες που περνούν τα καλοκαίρια τους στο νησί. Μας στήριξαν φίλοι, συγγενείς και πολλοί που πρόσφατα γνώρισαν την Άνδρο και τους ανθρώπους της.

Ποιος είναι ο νέος στόχος;

Ο Στόχος είναι κάθε φορά, σε κάθε νέο τεύχος, να τελειοποιείται το αποτέλεσμα χωρίς παραλείψεις και να αναδεικνύεται ένα κομμάτι της Άνδρου, όπως είχαμε προγραμματίσει. Κάθε φορά μια περιοχή με τις εκκλησίες της, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις παραλίες και τα χωριά της. Πάντα περιλαμβάνονται στα θέματα κάποιοι Ανδριώτες καλλιτέχνες, συγγραφείς, μάγειροι, αλλά και ξένοι που ζουν στο νησί, ένας μπαξές, ένα μονοπάτι, μια ναυτική ιστορία. Αρχικά ήταν το Κόρθι που παρουσιάσαμε με τα γύρω χωριά και τις ιστορίες του. Το δεύτερο τεύχος αφορά την περιοχή του Γαυρίου, Μπατσίου και Παλαιόπολης. Θέλουμε να αναδεικνύουμε όσο πιο πολλά θέματα αφορούν την περιοχή και τους επιχειρηματίες της, εστιάζοντας σε ένα θέμα ως κεντρικό.

Είμαστε μια δεμένη και αγαπημένη ομάδα που συνεχίζει να προσπαθεί. Η έμπνευσή μας για το περιοδικό πηγάζει από την αγάπη μας για το νησί. Είναι παρήγορο και συγκινητικό μαζί να βλέπουμε ότι αυτή η αγάπη έχει μεταλαμπαδευθεί και στις επόμενες γενιές.

Το νησί είναι οικογενειακό. Στην Άνδρο τηρούμε τα ήθη και τα έθιμά μας και αυτή την παράδοση κληροδοτούμε στα παιδιά μας. Μέρος αυτής της παράδοσης ελπίζουμε να γίνει το Ἑυανδρος.

Η Λία Δανιόλου γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Ανδριώτες. Σπούδασε ζωγραφική στο Byam Shaw School of Art στο Λονδίνο, όπου έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής της. Ασχολήθηκε με την διακόσμηση εσωτερικών χώρων, την κεραμική τέχνη και το κόσμημα. Με έντονη κοινωνική και πολιτιστική δράση στη Μ. Βρετανία, ανέλαβε όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, τις δημόσιες σχέσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Μουσείο της Ακρόπολης αλλά και στο γραφείο του Πρωθυπουργού, επί κυβερνήσεων Α. Σαμαρά.

Ράνια Τζιφοπούλου –Κωνσταντινίδη

Είμαστε μπροστά σε ένα νέο Εύανδρος. Πως νοιώθετε;

Νοιώθω ενθουσιασμένη, γεμάτη ιδέες για ένα ακόμα καλύτερο, πιο ποιοτικό τεύχος, αλλά ταυτόχρονα έχω πολλές μικρές αγωνίες: Να μαζέψουμε τα απαραίτητα χρήματα, να βγει το τεύχος στην ώρα του -δηλαδή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου-, να είναι ωραίο αισθητικά, χωρίς λάθη, καλοτυπωμένο …….

Τι στόχο είχατε όταν ξεκινήσατε;

Τον ίδιο που έχουμε και τώρα. Να φτιάξουμε ένα έντυπο πολύ φιλόδοξο, αντάξιο της Άνδρου, που να επικοινωνεί σωστά την εικόνα της. Να συμβάλλουμε με τον δικό μας τρόπο στην ανάπτυξη του υγιούς τουρισμού στο νησί μας και να προβληθούν οι αξιόλογες προσπάθειες των Ανδριωτών .

Τι επετεύχθη;

Νομίζω ότι, κατ αρχήν τουλάχιστον, ο στόχος επετεύχθη. Βγήκε ένα έντυπο ποιοτικό από κάθε πλευρά που προωθεί την εικόνα του νησιού.

Τι σας ώθησε;

Η αγάπη μας για το νησί μας και μόνο. Η απόλυτη πεποίθηση ότι η Άνδρος δικαιούται το ΕΥ

Τι σας φόβισε;

Στην αρχή, ότι δεν θα συγκεντρώναμε ποτέ τα χρήματα. Στην συνέχεια ότι δεν θα βγαίναμε ποτέ!!!!!!!!!!!! (γέλια) Πίεση χρόνου, η μια αναποδιά απάνω στην άλλη, άσε καλύτερα να μην τα θυμάμαι. Κρατάω μόνο τα καλά όπως η θαυμάσια συνεργασία με την Λία στα δύσκολα. Η στήριξη του Στάθη και στου Στέφανου, τα γέλια μας για να ξεγελάσουμε την αγωνία και την κούραση.

Τι σας εξέπληξε;

Η ζεστασιά που το αγκάλιασαν οι Ανδριώτες. ΟΛΟΙ!!!!! Η κατανόηση που έδειξαν στα λάθη μας και τα θετικά σχόλια που ακούγαμε από ανθρώπους αγνώστους, κατά κύριο λόγο επισκέπτες του νησιού, (υποθέτω) οι οποίοι βεβαίως δεν είχαν ιδέα ότι δίπλα τους καθόταν ή περπατούσε κάποιος από τους βασικούς συντελεστές του περιοδικού.

Πως σας υποδέχθηκε το αναγνωστικό κοινό;

Με ενθουσιασμό!!!!!! Κι αυτό ήταν η καλύτερη ανταμοιβή μας. Το λέω και συγκινούμαι ακόμα σήμερα! Δεν θα ξεχάσω που το φθινόπωρο πια, που όλα είχαν καταλαγιάσει, πήγα στην Άνδρο και συνάντησα τυχαία στην Αγορά, τον παπα- Γιάννη ο οποίος μου είπε: «Το διάβασα! ΟΛΟ! Και έχω μια παρατήρηση. Πιο μεγάλα γράμματα και να είναι λιγότερο βαρύ…. Το διαβάζω ξαπλωμένος και με δυσκολεύει»

Πως σας είδαν οι διαφημιζόμενοι;

Στην αρχή επιφυλακτικά. Ζητούσαμε τις διαφημίσεις πόρτα- πόρτα με την Λία. Από το Γαύριο μέχρι την Χώρα κι από κει στο Κόρθι. Πολλή δουλειά πολλή αγωνία. Ξέρεις, δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις σε κάποιον που δεν ξέρει την δουλειά σου, τι πρόκειται να κάνεις και να τον πείσεις να «βάλει το χέρι στην τσέπη» και μάλιστα σ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Εδώ σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Δήμαρχος, ο κ Θεοδόσης Σουσούδης που μίλησε με θετικά λόγια σε όλους όσους μπορούσε να περάσει ο λόγος του και μας έφερε μερικές χορηγίες.

Τι ελπίζετε στην νέα έκδοση;

Να βγει στην ώρα της, να μην έχει, αν είναι δυνατόν, καθόλου λάθη ή παραλείψεις. Θέλω με όλη μου την ψυχή και θα το παλέψω με όλες μου την δυνάμεις, να βγει ένα τεύχος ακόμα καλύτερο από το περσινό. Πιο άρτιο, πιο «δυνατό», με ωραιότερες φωτογραφίες, ακόμα πιο ενδιαφέροντα κείμενα και τελειοποιημένο «στήσιμο».

Το κοινό στέκεται στην εικόνα ή στο κείμενο; Τι κερδίζει απ΄ τα δύο;

Νομίζω ότι τελικά στέκεται και στα δύο. Ελκύεται κατ’ αρχήν από την μορφή, τις εικόνες και τους τίτλους και μετά μπαίνει στην ουσία που είναι το κείμενο. Οπότε, με ποδοσφαιρικούς όρους μιλώντας, νομίζω ότι έρχεται ισοπαλία (γέλια)

Η έκδοση είναι ποιοτική σε όλες τις εκφάνσεις της. Δεν είναι ένας ακόμη «τουριστικός οδηγός» δηλαδή. Η προσπάθεια σας αξίζει;

Εννοείται! Γι’ αυτό άλλωστε και προσπαθήσαμε τόσο να πραγματοποιηθεί! Και συνεχίζουμε! Ακάθεκτες!

Ποιοι σας στήριξαν στην προσπάθεια σας;

Η τοπική Αυτοδιοίκηση όπως προείπα, οι επαγγελματίες και οι επιχειρούντες στο νησί, και οι χορηγοί μας. Όλοι μας τίμησαν πρώτα με την εμπιστοσύνη τους και μετά οικονομικά. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Δεν θα ξεχάσω τον Χαρίλαο και την Μαριγούλα Χαζάπη που ήταν οι πρώτοι που μας εμπιστεύτηκαν και τους θεωρούμε το γούρι μας, τον Γιάννη και την Χαρά Τσεπέρκα, τον Βασίλη και την Ειρήνη Μουγή, ( που παρότι «ξένοι» λατρεύουν το νησί και το συνδράμουν σε κάθε ευκαιρία), τον Σπύρο Πολέμη… Θέλω να τους πω ξανά ένα μεγάλο ευχαριστώ. Σε όλους!

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μάκη Σπυριδωνόπουλο τον βασικό μας φωτογράφο και διανομέα!!!! Στην Φερενίκη Χαδούλη -την βασική μας μεταφράστρια-, στην Βιβή Παλαιοκρασά την Αγγελική Στρατή, την ‘Ολγα Καραγιάννη, τον Νίκο Βασιλόπουλο, τον Γιώργο Δάμπαση, την Λυδία Παλαιοκρασά αλλά και την Αλίνα Πολέμη Κουλουκουντή, την Δήμητρα Κατραμάδου και όλους όσους συνεργάστηκαν και πρόσφεραν εθελοντικά τον καλύτερο εαυτό τους.

Ποιος είναι ο νέος στόχος;

Ένα ακόμα καλύτερο τεύχος, πιο φιλόδοξο, πιο άρτιο, τόσο από πλευράς κειμένων όσο και από πλευράς εικόνων και μορφής. Πέρσι βγάλαμε το πράσινο τεύχος, φέτος ετοιμάζουμε το μπλε τεύχος, που θα είναι αφιερωμένο στην Βόρεια Άνδρο. Στις φυσικές της ομορφιές, στα μονοπάτια της, στην ιστορία της, στις ανασκαφές της, στις γεύσεις της, στις μαγικές παραλίες της.

Ο βασικός άξονας μας ήταν είναι και θα είναι ότι η Άνδρος είναι Ολότητα και σαν Ολότητα δικαιούται το ΕΥ.

Η Ράνια Τζηφοπούλου-Κωνσταντινίδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Πολιτικού Τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών που τότε λεγόταν Πάντειος Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, και της Δραματικής Σχολής Πέλλου Κατσέλη. Έχει εργασθεί και εξακολουθεί να εργάζεται σαν δημοσιογράφος στον Περιοδικό Τύπο, στο Ραδιόφωνο και πολύ λίγο στην Τηλεόραση από το 1986.

Δεν μπορεί να φανταστεί την ζωή της χωρίς τους αγαπημένους της Ανθρώπους, χωρίς μουσική, χωρίς θέατρο, χωρίς θάλασσα και χωρίς την Άνδρο.

Στην Άνδρο την έφερε η Σύμπτωση, το Τυχαίο…. Η συνάντηση απέβη Μοιραία. Κεραυνοβόλος Έρωτας!!!! Που βιώθηκε, έγινε Αγάπη και κρατάει ήδη δεκαεπτά χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.