Και το όνομα της κακοκαιρίας: «Ξενοφών»! Συγκεκριμένα, ο ισχυρός αντικυκλώνας, ο οποίος από την Τρίτη θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σε συνδυασμό με ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δημιουργήσει από αύριο τις συνθήκες για μια σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8,9 και τοπικά ίσως 10  Μποφόρ. Ταυτόχρονα, ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, κυρίως στα βόρεια και κεντρικά της χώρας, από 8 έως 12 βαθμούς χαμηλότερα απ’ ό,τι το μεσημέρι της Δευτέρας. Το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα δημιουργηθεί από το απόγευμα της Τετάρτης στα νότια πελάγη, θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις.

Το δελτίο της Ε.Μ.Υ. αναφέρει:

Σήμερα τη νύχτα και αύριο (25/09/2018)

α. θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επηρεάσουν την κεντρική Μακεδονία, το βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο, την ανατολική Θεσσαλία και σταδιακά τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, που από το βράδυ της Τρίτης θα ενισχυθούν τοπικά σε 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

β. η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, στα κεντρικά και βόρεια κατά 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Την Τέταρτη (26/09/2018) – Την Πέμπτη (27/09/2018):

α. θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στα Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 μποφόρ.

β. χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

γ. Την Πέμπτη (27/09/2018) σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Την Παρασκευή (28/09/2018), το Σάββατο (29/09/2018) και την Κυριακή (30/09/2018):

Την Παρασκευή (28/09/2018) τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα, ενώ το Σάββατο (29/09/2018) και την Κυριακή (30/09/2018) θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δ. Α. καλεί σε επιφυλακή

Λήψη μέτρων κατά τη διάρκεια των επικείμενων έκτακτων καιρικών φαινομένων στην Άνδρο

Έκτακτη συνεδρίαση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου λόγω των προβλεπόμενων έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) , αναμένεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρούς ανέμους εντάσεων έως 11 μποφόρ. Συγκεκριμένα από αύριο το βράδυ θα υπάρξει μια σταδιακή αύξηση των ανέμων, με μεγάλη επιδείνωση την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στη νήσο Άνδρου, οι οποίοι πιθανόν να διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου. Η Πολιτική Προστασία Δήμου Άνδρου σήμερα Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 11:00, συγκάλεσε Έκτακτο Συντονιστικό Συμβούλιο λόγω των προβλεπόμενων έκτακτων καιρικών φαινομένων ώστε να υπάρξει η σωστή πρόληψη για αποφυγή συμβάντων. Παρευρέθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την ορθή λειτουργία των προληπτικών μέτρων καθώς και για τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων.

Συγκεκριμένα, στο έκτακτο Σ.Τ.Ο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου, με τα σώματα ασφαλείας και τους εμπλεκόμενους φορείς της νήσου, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

Ενημέρωση των έντονων καιρικών συνθηκών στους προέδρους των οικισμών από το Δήμο, και των πολιτών από τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης

Χώροι προσωρινής καταφυγής ορίζοντα τα γήπεδα και τα τέσσερα λιμάνια του νησιού

Τρόποι εκκένωσης οικισμών

Καταγραφή Διαθέσιμων Μέσων:

Εθνοφυλακή: 5 Εθνοφύλακες σε ετοιμότητα 10’ και 10 εθνοφύλακες σε ετοιμότητα 60’ για συνδρομή στο Α.Τ Άνδρου

Αστυνομία: 3 οχήματα(2 Χώρα &1 Γαύριο) και όλη η δύναμη σε επιφυλακή

ΕΚΑΒ: 2 ασθενοφόρα (1 Χώρα & 1 Γαύριο) και όλη η δύναμη σε επιφυλακή

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ: 2 περιπολικά (1 Χώρα & 1 Γαύριο), 1 πλωτό σκάφος (Γαύριο), και όλη η δύναμη σε επιφυλακή

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Σε επιφυλακή όλες οι συμβάσεις με τα μηχανήματα έργου

Σ.Ε.Δ.Α: Βάρδιες 2 επανδρωμένων οχημάτων από Τρίτη έως Παρασκευή 14.00-21.00, και άμεση ετοιμότητα όλων των εθελοντών

Δήμος Άνδρου: Σε άμεση ετοιμότητα υδροφόρες, λεωφορεία και μηχανήματα έργου

Π.Κ Άνδρου: 6 οχήματα & 23 πυροσβέστες σε άμεση κινητοποίηση. Επάνδρωση περιπολικών σταδίου σύμφωνα με τα οριζόμενα των διαταγών του Π.Σ

Μεγάλη προσοχή από όλους τους πολίτες της Άνδρου για τις επόμενες μέρες και για όσο διαρκέσουν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Παρακάτω αναγράφονται συμβουλές για όλους τους πολίτες όσον αφορά την αυτοπροστασία των πολιτών σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που αναφέρονται στην επίσημη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων θυελλωδών ανέμων: Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr. Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία Δήμου Άνδρου καθώς και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Τηλ. Επικοινωνίας: •2282042199 Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου •112 (Χωρίς χρέωση)Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης •2282022300 Αστυνομικό τμήμα Άνδρου •697 0194411 (ΣΕΔΑ)

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ  Πληροφορίες: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ Τηλ. 2282022021

Το Λιμεναρχείο Άνδρου προειδοποιεί:

ΘΕΜΑ: «Αυξημένη προσοχή λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών».

  1. Με το παρόν έγγραφο, σας γνωρίζουμε ότι κατά το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να επικρατήσουν έντονα καιρικά φαινόμενα στις παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές της ευρύτερης περιοχής του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου.

Ως εκ τούτου παρακαλούμε για την αυξημένη προσοχή, εγρήγορση και λήψη όλων των αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων για τη διατήρηση θέσης αγκυροβολίας ή παραβολής όλων των παροπλισμένων, εγκαταλελειμμένων, επικίνδυνων, επιβλαβών και εν γένει πλοίων ή σκαφών για την αποφυγή κινδύνων παράσυρσής τους.

Ο Λιμενάρχης Υποπλοίαρχος Λ.Σ. ΚΡΑΨΙΤΗΣ Θεόδωρος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.