Photo: Μιχάλης Τζανουλίνος

Οι μετακινήσεις στα νησιά

Μετά τις 18 Μαϊου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις μετακινήσεις στα νησιά, ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η απελευθέρωσή τους θα γίνει μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Στόχος της κυβέρνησης και των ειδικών, είναι η μη διασπορά του ιού στα νησιά της χώρας και γι’ αυτό προσανατολίζονται στην απελευθέρωση των μετακινήσεων μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Παράλληλα, θεωρείται σημαντικό να αποφευχθεί αερομεταφορά ασθενών από τα νησιά, το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μέσα με τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει η ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά, αναλόγως των εξελίξεων και της πορείας της νόσου στη χώρα. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο στην ηπειρωτική χώρα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και όχι στα νησιά. Η τουριστική περίοδος προβλέπεται να διαρκέσει περίπου 3 μήνες.

Με τους μισούς επιβάτες θα ταξιδεύουν τα πλοία το καλοκαίρι

Με το μισό πρωτόκολλο θα ταξιδεύουν τα πλοία το καλοκαίρι, ενώ το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για την άρση των μετακινήσεων από και προς την νησιωτική χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη. Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προανήγγειλε, μειωμένη επιβίβαση ταξιδιωτών κατά 50% στα πλοία, ενώ θα πραγματοποιούνται έλεγχοι, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και ασφάλειας.

«Καταφέραμε και περιορίσαμε τα κρούσματα στα νησιά. Για να προστατέψουμε την υγεία των νησιωτών. Επίσης διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη σύνδεση μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας» σχολίασε σχετικά με μέτρα που ελήφθησαν στην προηγούμενη φάση.

Επιπλέον, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας θα στηρίξει την ακτοπλοΐα με 15 εκατομμύρια ευρώ «καθώς είναι εθνική προσφορά που πρέπει να στηρίξουμε με κάθε μέσο και τρόπο. Διασφαλίζει την εδαφική συνέχεια της χώρας» είπε, προαναγγέλλοντας μάλιστα και αίτημα στην ΕΕ για αποζημίωση της ακτοπλοΐας από ευρωπαϊκούς πόρους.

Λιμεναρχείο Άνδρου: Τι ισχύει μέχρι 18.5.2020

ΘΕΜΑ: «Εκτακτα μέτρα κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κίνδυνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19».

1. Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικών και όσον αφορά στο χρονικό διάστημα από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 18-05-2020 και ώρα 06:00, σας γνωρίζουμε ότι συνεχίζουν να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κίνδυνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 ως ακολούθως:

Απαγορεύεται εντός της Ελληνικής Επικράτειας ο απόπλους και ο κατάπλους κάθε τύπου ερασιτεχνικού σκάφους, ιδιωτικού πλοίου αναψυχής και επαγγελματικού τουριστικού πλοίου ανεξαρτήτου σημαίας. Εξαιρούνται περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και ανωτέρας βίας που αφορούν σε μηχανική βλάβη, ζημιά ή ακυβερνησία ή περιπτώσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μεθορμίσεις και δοκιμαστικούς πλόες σύμφωνα με τις διαταγές των Λιμενικών Αρχών, εφοδιασμού πλοίων-σκαφών με καύσιμα, νερό και εφόδια και μεμονωμένοι πλόες κενοί επιβατών προς/από ναυπηγεία για επισκευή και εκτέλεση λοιπών συναφών εργασιών.

Απαγορεύεται η μετακίνηση μόνιμων κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας και άλλων νησιών στην Άνδρο καθώς και η αντίστροφη μετακίνηση, δηλαδή η μετακίνηση μόνιμων κατοίκων Άνδρου προς την ηπειρωτική Ελλάδα και άλλα νησιά, με εξαίρεση σοβαρούς λόγους υγείας κατόπιν σχετικής επικοινωνίας και πιστοποιητικού ιατρού. Επίσης, εξαιρούνται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας υπό καθεστώς οποιασδήποτε μορφής μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα και το προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης που εργάζεται στην Άνδρο, καθώς επίσης και το τεχνικό προσωπικό που σχετίζεται με την εκτέλεση δημόσιων έργων και υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν αποκλειστικά στην άσκηση των καθηκόντων τους.

• Επίσης, κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η μετακίνηση από/προς το νησί της Άνδρου για σκοπό παρουσίας σε τελετή (κηδεία, γάμος, βάπτιση) μόνο για συγγενείς 1ου ή 2ου βαθμού.

Υπενθυμίζεται ότι η ιδιότητα του μόνιμου κάτοικου αποδεικνύεται με την επίδειξη είτε ισχύοντος εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης είτε με τον μοναδικό αριθμό νησιώτη (Μ.Α.Ν.) είτε με βεβαίωση μόνιμης διαμονής που εκδίδεται από τον οικείο Δήμο είτε με βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης που εκδίδεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Επισημαίνεται ότι πλέον επιτρέπεται η κολύμβηση, τα μη μηχανοκίνητα θαλάσσια μέσα αναψυχής και η διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας από ξηράς με την προϋπόθεση αυστηρής τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας και των ενδεδειγμένων μέτρων υγιεινής.

2. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί των ανωτέρω, οι πολίτες δύνανται να απευθύνονται τηλεφωνικά στην Υπηρεσία μας στον αριθμό 22820 22250.

Πλωτάρχης Λ.Σ. ΚΡΑΨΙΤΗΣ Θεόδωρος

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μάλλον είναι σε “Σύγχυση” η Ανακοίνωση του κύριου Λιμενάρχη, αφού ο καθ’ ύλη αρμόδιος Υπουργός Πολιτ. Προστασίας κος Χαρδαλιάς – στην τηλεοπτική ενημέρωση της 4/5 – χαρακτήρισε ως “ΨΕΥΔΗ” την Απαγόρευση απόπλου και χρήσης μηχανοκίνητων λέμβων για την διενέργεια ερασιτεχνικής Αλιείας, με μοναδική ΣΥΣΤΑΣΗ – όχι Απαγόρευση – οι επιβαίνοντες να διατηρούν απόσταση 2 μέτρων από τους συνεπιβαίνοντες.
    Παρακαλώ πολύ τον κύριο Λιμενάρχη να προχωρήσει σε Διόρθωση της Ανακοίνωσης του Λιμ. Ανδρου.

    • Προέβη στην διόρθωση χθες ο κ. Λιμενάρχης διασαφηνίζοντας: “Συνεπώς και συμπληρωματικά με τις εξαιρέσεις κυκλοφορίας των σκαφών, επιτρέπεται ο πλους ιδιωτικών σκαφών μέχρι και επτά (07) μέτρα είτε για αλιεία είτε για λήψη θαλάσσιου λουτρού υπό την προϋπόθεση το σκάφος να μην είναι πάνω από 7 μέτρα, να μεταφέρει το μέγιστο το 50% του επιτρεπόμενου αριθμού των επιβατών του και να μη προσεγγίζει νησί της ίδιας ή άλλης περιφέρειας του λιμένα απόπλου και χωρίς παραμονή νυχτερινές ώρες.
      Ο Λιμενάρχης
      Πλωτάρχης Λ.Σ. Θεόδωρος Κραψίτης”

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.