#andriakipress Photo: Μανώλης Μακρογκίκας

Επισημάνσεις και προτάσεις της δημοτικής παράταξης “Ἡ Άνδρος της Ζωής μας” για την παραχώρηση από τους Δήμους προς τρίτους της απλής χρήσης αιγιαλού –παραλίας για το έτος 2020 δόθηκε στην δημοσιότητα χθες Κυριακή 24.5.2020. Στην επιστολή επισημαίνονται μεταξύ άλλων οι δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες του νησιού λόγω κορωνοϊού και προτείνεται η διευκόλυνσή τους. Το πλήρες κείμενο της επιστολής ἐχει ως εξής:

Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν  ΠΡΟΣ  ΔΗΜΑΡΧΟ ΆΝΔΡΟΥ, κ. Δημήτριο Λοτσάρη  Κοινοποίηση: Κ.Ε.Δ.Ε, Γραφείο κ. Προέδρου ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Πρόεδρο Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γραφείο κ.κ. Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

 Θ Ε Μ Α: Επισημάνσεις και προτάσεις μας για την παραχώρηση από τους Δήμους προς τρίτους της απλής χρήσης αιγιαλού –παραλίας για το έτος 2020

Κύριε Δήμαρχε,

Έχοντας υπόψη την υπ΄αρ. 47458 ΕΞ 2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1864/τ.Β΄/15.03.2020) και ειδικότερα τις οριζόμενες στο άρθρο 17 ειδικές διατάξεις παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για το έτος 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σας καταθέτουμε τις παρακάτω επισημάνσεις και προτάσεις της δημοτικής μας παράταξης ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, συμμεριζόμενοι απόλυτα τις ανάγκες αλλά και τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι επιχειρηματίες αυτή την πολύ δύσκολη τουριστική περίοδο που ξεκινά.    

  • Βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, προβλέπεται να καθυστερήσει πολύ η διαδικασία της εκμίσθωσης από τους Δήμους (περιθώριο έως και 15.07.2020), συνεπώς η ολοκλήρωση της νέας διαδικασίας θα απαιτήσει σχεδόν όλο το καλοκαίρι, ειδικά αυτή τη δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο όπου βάλλεται σκληρά η τουριστική επιχειρηματικότητα (οι επιχειρηματίες αναμένουν το επερχόμενο τριήμερο του Αγ. Πνεύματος να δουλέψουν, υποδεχόμενοι τους πρώτους λουόμενους για φέτος) .
  • Ομοίως προκύπτει μια άνιση μεταχείριση εις βάρος όσων μισθωτών παραλιών είχαν συνάψει συμβάσεις μέσω δημοπρασιών για το έτος 2019, ενώ ευνοεί ιδιαίτερα όσους επιχειρηματίες είχαν συνάψει συμβάσεις μέσω διαδικασίας απ΄ευθείας παραχώρησης για το 2019, επιτρέποντας στους τελευταίους, κατ΄εξαίρεση για το 2020, να συνάψουν και πάλι νέες συμβάσεις με τους ΟΤΑ, για τις ίδιες θέσεις.
  • Λόγω των ειδικών φετινών συνθηκών, το καταβαλλόμενο αντάλλαγμα μειώνεται κατ΄εξαίρεση στο 40% του υπολογισθέντος ανταλλάγματος όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 7 της εν λόγω ΚΥΑ. 
  • Με βάση τα νέα δεδομένα λειτουργίας των παραλιών (τήρηση αποστάσεων κ.λπ.) για λόγους υγιεινής, π ρ ο τ ε ί ν ο υ μ ε  τα εξής:

α)  Να υπάρξει για  ό λ ο υ ς  ανεξαιρέτως τους μέχρι τώρα μισθωτές παραλιών-αιγιαλού (ορθή προβολή, ενοικίαση κατόπιν διαγωνισμού κ.λπ.) παράταση έως 31.12.2020 της ήδη υφιστάμενης μίσθωσης -εφόσον ζητηθεί – σύμφωνα πάντα με τα νέα δεδομένα και τις νέες προσωρινές ρυθμίσεις της Πολιτείας.  

Εφόσον αυτή η δυνατότητα δεν προβλέπεται στις κείμενες διατάξεις και για όλες τις περιπτώσεις, πρέπει άμεσα να ζητηθεί και να διεκδικηθεί (σε συνεργασία με ΠΕΔ, ΚΕΔΕ, Περιφέρεια κ.λπ.) προκειμένου  να νομοθετηθεί πάραυτα προς διευκόλυνση αμφοτέρων των μερών, ήτοι των Δήμων αλλά και των τοπικών επιχειρηματιών.

β)  Εφόσον τα παραπάνω γίνουν αποδεκτά, θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και έλεγχος ως προς την πιστή εφαρμογή των διατάξεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμος, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, μισθωτές παραλιών κ.λ.π.).

γ)  Επιπλέον, εξαιρουμένης της φετεινής χρονιάς λόγω κορωνοιού που προκάλεσε πολλές τροποποιήσεις και νέες, προσωρινές, διατάξεις στη λειτουργία των ΟΤΑ λόγω των εκτάκτων ειδικών συνθηκών,  θα πρέπει να επανέλθουμε απαρέγκλιτα από 1.01.2021 σε ομαλό και δίκαιο καθεστώς παραχώρησης χρήσης των παραλιών και του αιγιαλού, τέτοιο που θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια των συναλλαγών, θα προάγει την ίση μεταχείριση και τον υγιή ανταγωνισμό των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών αλλά θα σέβεται και διασφαλίζει και την ισορροπία μεταξύ μισθωμένων και ελευθέρων παραλιών και την εύκολη πρόσβαση σ’ αυτές όλων των πολιτών.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και επείγουσες παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών επί του συγκεκριμένου θέματος  .

Με τιμή, 

Γιάννης Γ. Καπάκης

Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.