ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης του Δ.Σ. της 18ης Μαΐου 2020 (όπου φθάσαμε μετά από δικές μας πιέσεις και το καθεστώς των δια περιφοράς και χωρίς καν συζήτηση αποφάσεων του ΔΣ) ή έστω ένα αναλυτικό δελτίο τύπου από το δήμο Άνδρου για ότι ειπώθηκε και αποφασίστηκε, πράγμα που φαίνεται ότι δε θα συμβεί και έτσι να είναι υποχρεωμένος ο Ανδριώτης πολίτης να ενημερώνεται απευθείας από την πηγή προώθησης και λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων, δηλαδή «συγκεκριμένη ιστοσελίδα», που φαίνεται ότι έχει απαγορεύσει ακόμα και τη λειτουργία γραφείου τύπου και ενημέρωσης στο δήμο, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τον κόσμο τουλάχιστον για τα σοβαρότερα θέματα του συμβουλίου, όσον αφορά τις θέσεις που κατατέθηκαν και τις «ομόφωνες» αποφάσεις του. 

α) Επί της διαδικασίας: Καταθέσαμε πριν την συνεδρίαση δημόσια τις ενστάσεις όσον αφορά τις εισηγήσεις, αλλά και κατά την έναρξη της συνεδρίασης αίτημα προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. να γνωστοποιηθούν σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του άρθρο 69 του Ν. 3852/2010, εκτός από τους νομίμως συμμετέχοντες (συμβούλους, προέδρους τοπικών κοινοτήτων, εντεταλμένων υπαλλήλων κ.λπ.) για το ποιοι άλλοι  και με ποια ιδιότητα, παρακολουθούν και συμμετέχουν στην διαδικασία, ποιοι κλήθηκαν, ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον και όχι μόνο δεν πήραμε ουσιαστική απάντηση, αλλά μόνο απαξιωτικές και προσβλητικές εκφράσεις από τον πρόεδρο του ΔΣ κ. Μπάλλα, του τύπου θα καλώ «όποιον κρίνω ότι πρέπει» και δε θα δώσω λογαριασμό και επομένως θα υποστούμε την  προς τα έξω ενημέρωση σύμφωνα με το «γνωστό κανάλι». Επειδή κρίνουμε αυτές τις συμπεριφορές ως ανάρμοστες και απαράδεκτες, με βάση τα αναλυτικά πρακτικά είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε στα υπερκείμενα όργανά ελέγχου (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, Υπουργείο Εσωτερικών κ.λπ.) 

β) Θέμα αποχετευτικού Υδρούσας: Αιτήθηκε από πλευράς δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης (επειδή οι περισσότεροι είναι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι) να γίνει ενημέρωση τους από τον δήμαρχο για την ιστορία του έργου, τις προηγούμενες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για το ίδιο θέμα, τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί και την αιτιολογία υποστήριξης τους για να μπορούν να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη άποψη. Αυτό γιατί από τους νυν δημοτικούς συμβούλους κάποιοι που ήταν και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, (πρώην αντιπολίτευση, νυν συμπολίτευση και το ανάποδο) έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις, τότε και τώρα. Δυστυχώς, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που είμασταν πριν πέντε χρόνια (έγκριση σκοπιμότητας, κατά παρέκκλιση δυνατότητα υλοποίησης, προμελέτη κ.λπ.). 

Από τη συζήτηση προέκυψαν και άλλα ζητήματα:

 (1) Αποδοχή από το δήμαρχο της λογικής της δημιουργίας ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) υπό την αιγίδα της περιφέρειας και την υπαγωγή του ζητήματος των σκουπιδιών της ΆΝΔΡΟΥ (ΧΥΤΥ) κ.λπ. στην αρμοδιότητα αυτού του φορέα, σε αντίθεση με την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων των Κυκλάδων για τα νησιά τους. Δικαίωμα του να είναι υπέρ αυτής της άποψης, όμως επ’ αυτής της απόφασης δεν έχει ούτε καν συζητήσει κανένα συλλογικό όργανο, (δημοτικό συμβούλιο κ.λπ.) τα οποία θα έπρεπε τουλάχιστον να έχουν ενημερωθεί, για αυτή την πρόθεση και απόφαση και τις συνέπειες που αυτή συνεπάγεται. 

(2) Ο τελευταίος  περιβαλλοντικός νόμος που ψηφίστηκε από τη βουλή, εκτός από την ρύθμιση για τη δημιουργία του νέου Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ, περιελάβανε και άλλες κακές διατάξεις, που αφορούσαν τις ανεμογεννήτριες (ειδικά μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Τήνο και στην Άνδρο, έγκριση αιολικών πάρκων Κοπελούζου), τη κεντρική και όχι τοπική διαχείριση στις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, τους δασικούς χάρτες, για τα οποία έχουν  ξεσηκωθεί οι δήμαρχοι σε όλο το Αιγαίο. Ο κ. Λότσαρης τήρησε σιγή ιχθύος.

(3) Για το αποχετευτικό της Υδρούσας δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την πιθανότητα υλοποίησης με τον οποιοδήποτε τρόπο, το χρονικό ορίζοντα, το κόστος και την εντέλει λειτουργία του, του τόσο απαραίτητου και σημαντικού έργου, αλλά παρόλα αυτά  εμείς το ψηφίσαμε για να μην χρησιμοποιηθούν και πάλι οι όποιες επιφυλάξεις εκφράσαμε, ως άλλοθι καθυστέρησης 

γ) Επιτροπή επαγγελματιών: Ομόφωνη και αυτή η απόφαση. Όμως, εκφράσαμε και συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ενστάσεις μας στη δημιουργία «επιτροπών» και τις οποίες ο κ. Δήμαρχος όσο τις ελέγχει, τις ανακαλύπτει, τις χρησιμοποιεί και τις φορτώνει ευθύνες, αλλά όταν δεν μπορεί κάτι τέτοιο, τις ευτελίζει και τις απαξιώνει. Και έχουμε πολλές τέτοιες, τελευταία (ανεμογεννήτριες, διαχείριση κρίσεων κ.λπ.). Το πόσο πιστεύει ο δήμαρχος στην ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και στο δημόσιο διάλογο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι θεσμοθετημένες από το νόμο επιτροπές με τέτοιο χαρακτήρα όπως η επιτροπή διαβούλευσης (δεν την έχει συγκροτήσει καν, παρόλο που είναι υποχρεωτικό να συγκροτηθεί), τουριστική επιτροπή(αναβαθμισμένη μετά από απόφασή του ΔΣ, σπάνια συνεδριάζει, δεν έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις προς το ΔΣ, δεν έχει να διαχειριστεί πιστώσεις και όλα αυτά ενόψει της φετινής πιο κρίσιμης τουριστικής περιόδου).  Εμείς διατυπώσαμε τις θέσεις μας και τις απόψεις μας, και θα επιμείνουμε, ελπίζοντας έστω και καθυστερημένα να τις λάβουν υπόψη.

δ) Για την παραχώρηση του δημοτικού σταδίου Άνδρου στο ΑΟΦ, ψηφίσαμε θετικά. Θέλουμε να επισημάνουμε αυτά που αναφέραμε και στο δημοτικό συμβούλιο ότι οι δημοτικοί χώροι άθλησης, που είναι σχεδόν όλοι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους, εδώ και χρόνια, ειδικότερα μετά την διάλυση του Νομικού Προσώπου Αθλητισμού και Πολιτισμού από την σημερινή διοίκηση πρέπει να λειτουργούν με βάση κανόνες, κανονισμούς, υπεύθυνους, κυρίως από τα αθλητικά σωματεία με ιδιαίτερη έμφαση τώρα στα ζητήματα δημόσιας Υγιεινής. Τέλος, πρέπει να έχουμε μια πλήρη εικόνα των δημοτικών αθλητικών χώρων του νησιού για την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείρισή τους για  την προσβασιμότητα όλων των πολιτών σε αυτά, την ανάπτυξη δημοτικών προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού και την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στον χώρο των υποδομών του αθλητισμού (κλειστό γυμναστήριο, κολυμβητήριο, κ.λπ.}

Για την Άνδρο της Ζωής μας

Γιάννης Καπάκης

Δημοτικός σύμβουλος

Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης δήμου Άνδρου

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.